Ξεπούλημα ΔΕΗ: Συλλαλητήριο την ημέρα κατάθεσης του ν/σ | Θερμή υποδοχή Τσίπρα στην Αρκαδία

Αποφάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Δυτικής Μακεδονίας – Μεγαλόπολης ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ

Φωτογραφία αρχείου

Την οργάνωση κινητοποιήσεων ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και ειδικότερα θερμοηλεκτρικών μονάδων σε Δυτική Μακεδονίας και Μεγαλόπολη, αποφάσισε το ενιαίο Συντονιστικό Όργανο των δύο περιοχών, σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου στο δημαρχείο της Μεγαλόπολης, ενώ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε την δέσμευσή του για παραίτηση του περιφερειακού συμβουλίου σε περίπτωση πώλησης λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.

Στη συνεδρίαση που ξεκίνησε στη 1 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα συμμετείχαν συνδικαλιστές της ΔΕΗ και αιρετοί. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων θα κατατεθεί στη Βουλή στις 12 Μαρτίου ή λίγο μετά με σκοπό να έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Αμέσως μετά την κατάθεσή του, όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και σε συλλαλητήρια σε συνεργασία με το πανελλαδικό συντονιστικό.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ορυχείων και Σταθμών (ΣΟΣ) Μεγαλόπολης, Σαράντος Αλεξανδρής κατέθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ο Σαράντος Αλεξανδρής τόνισε και ζήτησε να συμπεριληφθούν στην απόφαση οι ακόλουθες προτάσεις:

  1. Απόφαση για μαζική κινητοποίηση στις 27 Φλεβάρη στην Τρίπολη όταν θα έρθει ο πρωθυπουργός στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.

  2. Με πρωτοβουλία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να γίνει συνάντηση – σύσκεψη με τον ΟΜΕ/ΕΥΔΑΠ και όλα τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των οποίων οι δημόσιες επιχειρήσεις πέρασαν στον υπερταμείο, με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων και με ΚΕΔΕ –ΕΝΑΕ – ΠΕΔ και στη συνέχεια Πανελλαδική Κινητοποίηση στην Αθήνα για την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών την πρώτη βδομάδα του Μαρτίου πριν την κατάθεση του Ν/Σ.

  3. Συνέντευξη Τύπου μέχρι τέλους Φλεβάρη στα ΜΜΕ στην Αθήνα.

  4. Συμβολικές αλλά δυναμικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα σε Υπουργεία, ΔΕΗ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ κ.λπ.

  5. Επιστολή λεπτομερή σε κόμματα – Βουλευτές- Ευρωβουλευτές για το τι σημαίνει το ξεπούλημα και τις συνέπειες για το λαό και τη χώρα σε ικανοποιητικό βαθμό το έχουμε (Μικρή ΔΕΗ – ΑΔΜΗΕ).

  6. Επιτροπή Συγκρότησης σε επαφή με ειδικούς Νομικούς για κατάθεση ή επεξεργασία νομικών ενεργειών.

  7. Επιστολή στον ΠτΔ.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες να διαμηνύσουν στην κυβέρνηση, στην ευρωπαϊκή επιτροπή και στους επίδοξους αγοραστές ότι οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν να περάσουν στα χέρια των ιδιωτών οι μονάδες της ΔΕΗ.

Έπειτα από τις τοποθετήσεις όλων εκπροσώπων των φορέων και της αυτοδιοίκησης, το πανελλαδικό συντονιστικό αποφάσισε ότι: η συνισταμένη όλων των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν από δω και πέρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Συντονιστικού, συνίστανται στο ότι οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα με επικεφαλής την ΓΕΝΟΠ αποφασίζουν την οργάνωση των αγώνων και το ενιαίο συντονιστικό Δυτικής Μακεδονίας – Μεγαλόπολης στηρίζει.

Στο πλαίσιο αυτό, παραθέτοντας τον σχεδιασμό των συνδικάτων, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ εισηγήθηκε και το συντονιστικό αποφάσισε τα κάτωθι:

– Προγραμματισμός δράσεων και αγώνων μέχρι τις 12 Μαρτίου που εκτιμάται ότι θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, με αποκορύφωμα μια μεγάλη κινητοποίηση την ημέρα της κατάθεσης.

Θερμή Υποδοχή» του πρωθυπουργού με κινητοποίηση εργαζομένων και φορέων κατά την άφιξη του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στις 26-27 Φεβρουαρίου.

– Αναλόγως με τις εξελίξεις μέχρι τις 12 Μαρτίου, θα κατατεθεί νέα πρόταση κινητοποιήσεων μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Επίσης, το ενιαίο συντονιστικό αποφάσισε:

Νομική παρέμβαση της Ενιαίας Συντονιστικής Επιτροπής για στήριξη της ΔΕΗ, μέσα από την αποτροπή του ξεπουλήματος, καθώς η πώληση της ΔΕΗ δεν μπορεί να γίνει με οικονομοτεχνικούς και μνημονιακούς όρους, αλλά πρέπει να δοθεί λύση με όρους κοινωνίας και δημοσίου συμφέροντος. Στη βάση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων, αντιθέτως θα τεθούν αντικίνητρα στους υποψήφιους επενδυτές, καθώς φορείς και κάτοικοι θα θέσουν αξιώσεις αποζημιώσεων, προστασίας του περιβάλλοντος και άλλες παραμέτρους.

Καμπάνια για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με σποτ, τρέιλερ και καταχωρήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που θα βάλει ταφόπλακα σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία.

– Τέλος, αποφασίστηκε να ζητηθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή με μοναδικό αντικείμενο την απαίτηση να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο δήμαρχος Μεγαλόπολης πρότεινε να αποφασιστεί και το συντονιστικό το αποδέχθηκε, ότι πρέπει να τονιστεί στον Πρωθυπουργό πως ακόμα κι αν η Βουλή υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των μονάδων, ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ώστε αυτό να μην υλοποιηθεί, όπως έγινε και με το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα και αντίμετρα.