«Καρότο και μαστίγιο» για την εθελουσία στην Τράπεζα Πειραιώς | Άσκηση πιέσεων καταγγέλλει ο ΣΥΓΤΕ

«Έχουμε καταγγελίες για άσκηση πιέσεων σε συναδέλφους ώστε να πάρουν την εθελούσια. Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης για οικειοθελή συμμετοχή των συναδέλφων σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν παρεμβάσεις», υπογραμμίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Γενικής – Πειραιώς (ΣΥΓΤΕ), σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το σχετικό πρόγραμμα που «τρέχει» η συγκεκριμένη τράπεζα για μείωση του προσωπικού της. Ο Σύλλογος καλεί τη διοίκηση «να σταματήσει τέτοιου είδους ενέργειες», καθώς «τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται αποδεκτές και θίγουν την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων».

Ο ΣΥΓΤΕ, στην ανακοίνωσή του, τονίζει προς τους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς να είναι πολύ προσεκτικοί ως προς την απόφαση που θα πάρουν, κι αυτό διότι: «Η πολυετής εμπειρία μας σε παρόμοια προγράμματα εθελούσιων εξόδων αποδεικνύει ότι πολλοί συνάδελφοι που αποχώρησαν με εθελουσία έξοδο, το μετάνιωσαν λόγω της μεγάλης απόστασης από την συνταξιοδότηση. Για να μην ξαναβρεθεί κανένας στη θέση τους, σας καλούμε όλους, η απόφασή σας να μην είναι αποτέλεσμα φόβου, ανασφάλειας και πίεσης αλλά μόνο προϊόν ώριμης και κατασταλαγμένης σκέψης όπως ακριβώς αρμόζει σε κάθε εργαζόμενο και ελεύθερο πολίτη. Η δουλειά μας αξίζει πολύ περισσότερο από τα χρήματα που μας προτείνουν για αντάλλαγμα. Είναι η επιβίωσή μας, είναι το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, αλλά προπαντός είναι η αξιοπρέπεια μας, για αυτό δεν την ξεπουλάμε έναντι πινακίου φακής. Για όλους εμάς τους εργαζόμενους που στηρίζουμε καθημερινά με όλες μας τις δυνάμεις την εργασία μας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα».

Τα προβλήματα που εικάζουν οι τράπεζες ότι μπορούν να λύσουν με τις οικειοθελείς αποχωρήσεις εργαζομένων «δεν λύνονται αυτόν τον τρόπο», σημειώνει ο Σύλλογος, κι αυτό γιατί αποδεικνύεται πως «μετά από τόσες εθελούσιες και προγράμματα αποχώρησης τα προβλήματα συσσωρεύονται. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος που όλα αυτά τα χρόνια με την δουλειά τους στήριξαν και στηρίζουν καθημερινά την τράπεζα. Πιέσεις στους συναδέλφους από στοχοθεσίες πώλησης προϊόντων, σιωπηρή επιμήκυνση του ωραρίου στα καταστήματα με δικαιολογία την εξυπηρέτηση πελατών, πιέσεις για τις άδειες ακόμη και για μη λήψη γονικών απλήρωτες υπερωρίες…. Οι άξιοι συνάδελφοι που αποχωρούν δεν αντικαθίστανται και οι εναπομείναντες συνάδελφοι επωμίζονται μεγαλύτερο όγκο αρμοδιοτήτων και εργασιών».

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο ΣΥΓΤΕ, «προωθούνται οι ελαστικές σχέσεις εργασίες μέσω τρίτων εταιριών για να κάνουν την δουλειά των τραπεζοϋπάλληλων εργαζόμενοι χωρίς κλαδικές συμβάσεις, χωρίς την σωματειακή κάλυψη και το εργασιακό πλαίσιο που μας προστατεύει».

Ο ΣΥΓΤΕ καλεί τους εργαζομένους να μείνουν «συσπειρωμένοι και ενεργοί στο Σύλλογο. Αγωνιζόμαστε για ένα εργασιακό περιβάλλον με ίσες ευκαιρίες, αξιοκρατία και διασφαλισμένες θέσεις εργασίας. Για να προασπίσουμε τα κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα και να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ο κάθε συνάδελφος που σκέφτεται να αποχωρήσει θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο του πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση και να εξετάσει όλες τις παραμέτρους. Σκέψη για συμμετοχή στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου από την εργασία δύναται ενδεχομένως να κάνει ο συνάδελφος που βρίσκεται στο τέλος του εργασιακού του βίου και έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα συνταξιοδότησης».

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, Η ΕΝΟΤΗΤΑ, Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
είναι τα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί
τις προκλήσεις των καιρών που ζούμε

Print Friendly, PDF & Email