Εργασιακή ανασφάλεια και απληρωσιά δύο και πλέον μηνών στους εργαζομένους της Υπηρεσίας Ασύλου

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας εντός του 2017, για πολλοστή φορά, η πλειονότητα των εργαζομένων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) της Υπηρεσίας Ασύλου αντιμετωπίζει νέα καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων. Μέχρι σήμερα, 200 περίπου εργαζόμενοι/ες σε όλη την Ελλάδα, ακόμα αναμένουν την καταβολή του μισθού που αντιστοιχεί στο μήνα εργασίας Δεκέμβριο 2017, ενώ πριν από δύο βδομάδες το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μας διαβεβαίωνε ότι αναμένεται να δοθεί έγκριση από τη Διαχειριστική Αρχή και ότι στη συνέχεια θα εκδοθούν οι εντολές πληρωμής εντός ολίγων ημερών, γεγονός που δεν συνέβη.

Μετά από νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γενική Δ/νση Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥΜΕΠΟ, η απάντηση που έλαβαν συνάδελφοι ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση και ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούμε! Το ΥΜΕΠΟ έχει «συστηματοποιήσει» τη μισθοδοσία του προσωπικού ορισμένου χρόνου ανά δίμηνο – τρίμηνο οδηγώντας ξεκάθαρα σε οικονομική εξαθλίωση τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλες οικονομικές εκκρεμότητες, όπως η εξόφληση των ποσών που αντιστοιχούν στις αποζημιώσεις λόγω εκπαιδεύσεων και λόγω υπερωριακής εργασίας του 2016 και του 2017! Στην περαιτέρω οικονομική μας επιβάρυνση συντελούν και οι περικοπές ημερομισθίων λόγω ασθενείας, για το οποίο θέμα επρόκειτο να ζητήσει ο Υπουργός γνωμοδότηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, γεγονός που επίσης αναμένουμε να συμβεί εδώ και τρεις μήνες.

Σε όλα τα παραπάνω προστίθενται οι δυσχερείς και ανθιυγιεινές συνθήκες εργασίας μας, καθώς επίσης και η εργασιακή επισφάλεια, δεδομένου ότι έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι προαναγγελθείσες απολύσεις 100 περίπου έμπειρων εργαζομένων -οι οποίοι/ες πολύ σύντομα πρόκειται να ανακυκλωθούν από νέο και ανειδίκευτο προσωπικό (βάσει της υπ’ αρ. ΣΟΧ 2/2017 Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασύλου) και τους προσεχείς μήνες επίκειται νέο κύμα απολύσεων, προκειμένου να εξυπηρετήσει το ΥΜΕΠΟ τις δικές του αντι-εργατικές πολιτικές.

Το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου διεκδικεί:

– Άμεση καταβολή των οφειλόμενων αποδοχών σε όλους/ες τους/τις εργαζομένους/ες.

– Άμεση λύση για το ζήτημα της περικοπής των ημερομισθίων μας λόγω ασθενείας και απόδοση όλων των αδειών ασθενείας στους ΣΟΧ.

– Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους/ες.