Αυτογελοιοποίηση: Το τελευταίο σκαλοπάτι κατάπτωσης του κομματικού συνδικαλισμού

Όσο αναπτύσσεται, δυναμώνει και διευρύνεται η συνεπής αγωνιστική και ταξική δράση της ΠΕΝΕΝ, όσο η απήχηση των θέσεών της απλώνεται μέσα στους Ναυτεργάτες και ευρύτερα στους εργαζόμενους, όσο κλιμακώνονται οι αγώνες στο Ναυτεργατικό κίνημα με πρωτοπόρα δύναμη την ΠΕΝΕΝ που ήταν και είναι η μοναδική αγωνιστική αναφορά στο Ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, τόσο πιο βρώμικη και λυσσαλέα γίνεται η επίθεση των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν σύγχυση και αποπροσανατολισμό, να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν την ΠΕΝΕΝ.

Πρόκειται για απέλπιδα προσπάθεια που δείχνει και αποκαλύπτει την γύμνια και την κατάντια του χρεοκοπημένου και εκφυλισμένου μοντέλου του κομματικού συνδικαλισμού ο οποίος περισσότερο από ποτέ βρίσκεται απομονωμένος από τους Ναυτεργάτες έχοντας διαρρήξει τους όποιους δεσμούς μαζί τους καθώς και κάθε κινηματική και αγωνιστική δράση.

Στην κατεύθυνση αυτή επινοούν και κατασκευάζουν ανύπαρκτα ζητήματα προκειμένου να επιτεθούν στην ΠΕΝΕΝ και στην αυτόνομη ταξική πορεία που αυτή ακολουθεί.

Πρόσφατα παραδείγματα δύο ανακοινώσεις των Προεδρείων των τριών Σωματείων ΠΕΜΕΝ – Στέφενσων – ΠΕΕΜΑΓΕΝ στις οποίες καταλογίζουν ευθύνη στην ΠΕΝΕΝ για την συμμετοχή της σε συνάντηση που έγινε με τους συναρμόδιους Υπουργούς Ναυτιλίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και μάλιστα αγγίζοντας τα όρια της γραφικότητας ταυτίζουν τον Πρόεδρό μας με τον εκλεκτό των εφοπλιστών Γ.Γ της ΠΝΟ….. και από την άλλη επιχειρούν να τσουβαλιάσουν πολιτικά – κομματικά την ΠΕΝΕΝ σε ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!!

Η αποσύνδεση από τους Ναυτεργάτες, η έλλειψη οποιασδήποτε απήχησης και επιρροής, η τραγική ανικανότητα να παράγουν και την παραμικρή αγωνιστική δράση, η απόλυτη περιθωριοποίηση στην οποία έχουν περιέλθει σε συνδυασμό με μία τακτική η οποία διαχρονικά αποδεικνύεται ατελέσφορη, τους οδηγεί όχι μόνο στον πάτο αλλά και στην αναξιοπιστία αφού τα επιχειρήματα που κατασκευάζουν για να επιτεθούν στην ΠΕΝΕΝ είναι σαθρά, φαιδρά και τους οδηγούν στην απόλυτη αυτογελοιοποίησή τους.

Θαυμάστε πού οδηγεί αυτή η σχιζοφρενική πολιτική αντίληψη με βάση την οποία επιτίθενται ενάντια στην ΠΕΝΕΝ στις δύο ανακοινώσεις.

Ισχυρίζονται ότι ήταν λάθος η συνάντηση μεταξύ Σωματείων και των αρμόδιων Υπουργών Ναυτιλίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι δήθεν αυτά συνιστούν «κοινωνικούς διαλόγους».

Από την άλλη οι ίδιοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι καθυστερεί επί δύο χρόνια η καταβολή των κύριων συντάξεων με αποτέλεσμα περίπου 2000 Συνταξιούχοι να επιβιώνουν με τις προσωρινές συντάξεις πείνας….

Ταυτόχρονα το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι Συνταξιούχοι που ζουν με τις άθλιες και πενιχρές προσωρινές συντάξεις.

Σημειώνουμε ότι η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από τον Γενάρη του 2017 ότι θα προχωρούσε στον επαναϋπολογισμό, πράγμα που δεν έχει κάνει έως και σήμερα με τις γνωστές συνέπειες στην έκδοση των κύριων συντάξεων.

Κατά συνέπεια η αποσαφήνιση αυτού του καίριου προβλήματος ήταν για την ΠΕΝΕΝ η ουσία της συνάντησης των Σωματείων και των αρμόδιων Υπουργών.

Στην συνάντηση αυτή τέθηκε η τελική πρόταση της κυβέρνησης την οποία ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ αποδοκίμασε (σε αντίθεση με το εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ το οποίο το αποδέχτηκε ως μικρότερο κακό ή αλλιώς ότι είναι «η καλύτερη λύση ανάμεσα στις άλλες που ήταν χειρότερες»).

Η ομάδα του κομματικού συνδικαλισμού επέλεξε να μην συγκρουστεί σε αυτή την συνάντηση σε αντίθεση με την ΠΕΝΕΝ που ήταν το μόνο σωματείο που αντιπάλεψε, συγκρούστηκε και βρέθηκε απέναντι από την κυβερνητική αυτή επιλογή. Είναι φανερό ότι η απουσία τους δεν συνιστά άρνηση συμμετοχής σε κάποιου είδους κοινωνικό διάλογο αλλά στην ουσία με την απουσία τους εξυπηρέτησαν και διευκόλυναν απόλυτα το πέρασμα της νέας σφαγής που επιχειρεί η κυβέρνηση στις συντάξεις των Ναυτεργατών και παράλληλα έδωσαν την δυνατότητα και διευκόλυναν την αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης από την ΠΝΟ

Τονίζουμε ότι η ΠΕΝΕΝ αμέσως μετά την συνάντηση αυτή έδωσε στην δημοσιότητα με δελτίο τύπου την νέα αντιναυτεργατική κυβερνητική θέση για τις συντάξεις των Ναυτεργατών και παράλληλα κατήγγειλε με σφοδρότητα την συμβιβαστική στάση της ηγεσίας και της πλειοψηφίας της ΠΝΟ.

Ακολούθως στην συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ που ακολούθησε τόνισε την ανάγκη να απορριφθεί η κυβερνητική θέση για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και του ποσοστού αναπλήρωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχισθούν οι αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις για την απόκρουση των κυβερνητικών θέσεων, πράγμα που απέρριψε η πλειοψηφία της ΠΝΟ η οποία στην ουσία αποδέχθηκε τις νέες περικοπές των συντάξεων όπως τις πρότεινε η κυβέρνηση.

Κατά συνέπεια η γελοία απόπειρα των δυνάμεων του κομματικού συνδικαλισμού να παρουσιάσουν την συνάντηση αυτή σε ένα πλαίσιο κοινωνικού διαλόγου είναι ψευδής, αβάσιμη και συνειδητά ψαρεύουν σε θολά νερά για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες.

Κοινωνικός διάλογος ήταν το έγκλημα που συνέπραξαν οι ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού με αφορμή τις αλλαγές στην ναυτική εκπαίδευση στην οποία κατέληξαν αυτοί, οι εφοπλιστές και οι αρμόδιοι παράγοντες του ΥΕΝ να μην ασφαλίζονται οι Δόκιμοι Αξιωματικοί στο ΝΑΤ για την διάρκεια των εκπαιδευτικών τους ταξιδιών. Το έργο της περιβόητης αυτής επιτροπής διήρκεσε πάνω από 1 χρόνο!!! Κοινωνικός διάλογος ήταν η δική τους συμμετοχή σε ανάλογη επιτροπή στην οποία εγκατέλειψαν την συλλογική απόφαση για κατάργηση του νόμου 4150/2013 για τον σφαγιασμό των συνθέσεων στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία και το παζάρι που έκαναν με τους άλλους συνεταίρους του εργοδοτικού συνδικαλισμού να βάλουν έναν Μάγειρα στην γραμμή της Αδριατικής!!

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε έναν ατελείωτο κατάλογο για τις μέρες και τα έργα του κομματικού συνδικαλισμού που αφορούν την σύμπλευση και την συμπόρευσή του με τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σημειώνουμε ενδεικτικά ορισμένα κρίσιμα και καθοριστικά ζητήματα που αποδείχνουν πως αυτές οι δυνάμεις έχουν βάλει πλάτες, έχουν στηρίξει το σαθρό αντιδημοκρατικό σύστημα της ΠΝΟ και απετέλεσαν σανίδα σωτηρίας για να κρατηθεί όρθιος ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και να εξακολουθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην ΠΝΟ.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ στις 17/12/2013 όταν απέσυραν τους αντιπροσώπους της ΠΕΕΜΑΓΕΝ και στην ψηφοφορία που ακολούθησε για τον απολογισμό – προγραμματισμό υπήρξε ισοψηφία στο αποτέλεσμα, με τους τρεις Μαγείρους του ΠΑΜΕ να απέχουν, γίνεται φανερό ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της ΠΝΟ ο εκλεκτός των εφοπλιστών Γιάννης Χαλάς θα ετρέπετο σε άτακτη φυγή….

Ήταν οι δυνάμεις του κομματικού συνδικαλισμού και η ηγεσία της ΠΕΜΕΝ αυτοί που έπαιξαν τον ρόλο του προστάτη και σωματοφύλακα του Χαλά στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των απλήρωτων Ναυτεργατών της ΝΕΛ προκειμένου αυτοί να σταματήσουν.

Ήταν οι ίδιες αυτές δυνάμεις που κάλεσε ο Χαλάς για να αντιμετωπίσει την οργή των ανέργων σε επανειλημμένες παραστάσεις και διαμαρτυρίες που οργάνωσε η ΠΕΝΕΝ προκειμένου η ΠΝΟ να πάρει σχετικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων…

Είναι αυτοί επίσης, που όλα τα τελευταία χρόνια έχουν απόλυτη συνεργασία με τις δυνάμεις του εργοδοτικού  συνδικαλισμού και από κοινού  διατυπώνουν την θεωρία ότι οι ναυτεργάτες δεν έχουν αγωνιστική διάθεση για αγώνες και η γραμμή της ΠΕΝΕΝ ρέπει προς τον τυχοδιωκτισμό, δίνοντας με το τρόπο αυτό τη συγκατάθεσή τους να περνάει η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική χωρίς ουσιαστική αντίσταση, παρέχοντας άλλοθι στο εργοδοτικό συνδικαλισμό και διευκολύνοντας την εφοπλιστική επίθεση!

Είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις του κομματικού τόξου που στο ετήσιο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ ( Νοέμβρης 2017) απηύθυναν ενωτικό κάλεσμα στις δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού για αλλαγή του καταστατικού λέγοντας: «ελάτε να βρεθούμε, να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε»! καλλιεργώντας αυταπάτες και ρίχνοντας γέφυρες για ανοιχτή συνεργασία μαζί τους.

Ήταν οι ηγετίσκοι του κομματικού συνδικαλισμού που σε κάθε συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ εκλιπαρούσαν να εξασφαλίσουν τη συμπόρευση και τη συμμετοχή με το συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ….μάλιστα στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ το Δεκέμβρη του 2016 η έκκληση τους ήταν «να συμμετάσχουν μαζί τους ακόμη και στο κομματικό-στρατηγικό στόχο της λαϊκής συμμαχίας»!!!!

Ήταν και είναι αυτές οι δυνάμεις που έχουν «υπογράψει» συμβόλαιο ταξικής συνεργασίας και υποταγής με το μεγάλο εφοπλιστικό κεφάλαιο της ποντοπόρου ναυτιλίας (εκεί που βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου των μηχανικών)  και στους οποίους επί 25 χρόνια έχουν βγάλει το σκασμό, δεν έχουν αναπτύξει την παραμικρή δράση και ξετσίπωτα απορρίπτουν οποιαδήποτε θέση της ΠΕΝΕΝ για αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ απ’ την άλλη απολαμβάνουν τα εύσημα των εφοπλιστών για τη υπεύθυνη στάση τους… αλλά και  τις οικονομικές χορηγίες της ΕΕΕ και των εφοπλιστών της ποντοπόρου ναυτιλίας, θέμα για το οποίο θα ασχοληθούμε εκτενώς τις αμέσως  επόμενες μέρες…

Αυτές οι δυνάμεις που έχουν δώσει εκατοντάδες δείγματα γραφής για την ξεδιάντροπη συμπόρευσή τους με το εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλιστικό κατεστημένο της ΠΝΟ πάει πολύ να κουνούν το δάκτυλο στην ΠΕΝΕΝ και να ασκούν σε αυτήν κριτική….

Προκειμένου να δείξουμε και να αποδείξουμε το μέγεθος της υποκρισίας και της γελοιότητάς τους για την συμμετοχή της ΠΕΝΕΝ στην σύσκεψη στο ΥΕΝ, να θυμίσουμε στην ομάδα του κομματικού συνδικαλισμού ότι με αφορμή τις περσινές κινητοποιήσεις των αγροτών το αγροτικό – κομματικό τους στέλεχος Βαγγέλης Μπούτας συναντήθηκε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσφέροντας ως δώρο τοπικό τσίπουρο της Καρδίτσας….

Επανειλημμένα το ΠΑΜΕ και οι αντίστοιχες οργανώσεις των Συνταξιούχων του έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις και επαφές με κυβερνητικά στελέχη για θέματα ανεργίας, κοινωνικής ασφάλισης κ.λπ. Αυτό κατά την γνώμη τους συνιστά συμμετοχή σε κοινωνικούς διαλόγους; Εξάλλου οι ίδιοι δεκάδες φορές και επαναλαμβανόμενα έχουν παραστεί σε συναντήσεις με τον νυν και τον πρώην Υπουργό Ναυτιλίας για Ναυτεργατικά προβλήματα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί τους είναι φαιδροί και δείχνουν ότι στον δημόσιο λόγο τους με αθλιότητες προσπαθούν να κάνουν κριτική στην ΠΕΝΕΝ και προφανώς οδηγούνται στην αυτογελοιοποίησή τους.

Τους παραδίδουμε στην κρίση και τον χλευασμό του Ναυτεργατικού μας κόσμου. Το μόνο που έχουν να επιδείξουν είναι ότι κρύβουν την γύμνια και την απομόνωσή τους προστρέχοντας στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αφού πλέον δεν τολμούν να σχεδιάσουν, να οργανώσουν την παραμικρή δική τους δράση διότι θα αποκαλύπτονταν και στον πλέον δύσπιστο η ανικανότητά τους να συσπειρώσουν και να κινητοποιήσουν έστω μερικές δεκάδες Ναυτεργάτες!

Αυτή είναι η θλιβερή κατάληξη της πορείας τους, της τακτικής τους και κατά τα λοιπά έχουν το απύθμενο θράσος να οικειοποιούνται και να θεωρούν τους εαυτούς τους ως θεματοφύλακες του ταξικού Ναυτεργατικού κινήματος!!

Υ.Γ.: Εάν ακολουθήσουμε το «σκεπτικό και την αντίληψη» των ανεγκέφαλων του κομματικού συνδικαλισμού θα μπορούσαμε με την ίδια τυχοδιωκτική τους πρακτική να μιλήσουμε και εμείς ότι το ΠΑΜΕ, οι συνεργαζόμενες με αυτό συνταξιουχικές οργανώσεις και ο Γ.Γ του ΚΚΕ είναι η άλλη όψη του νομίσματος με τα στελέχη της κυβέρνησης!!! Προφανώς και δεν θα προσχωρήσουμε στην άθλια δική τους λογική…

Print Friendly, PDF & Email