19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Οι 10 κατηγορίες συνταξιούχων που θα χάσουν πάνω από 100 ευρώ – Παραδείγματα

Οι μειώσεις που φέρνει το νέο «κούρεμα» σε 400.000 συντάξεις το 2019. Τι ισχύει για ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ. Πόσο μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις

Πρόσφατα

Δέκα κατηγορίες συνταξιούχων είναι οι μεγάλοι χαμένοι από το νέο Ασφαλιστικό που έρχεται το 2019. Πρόκειται για 400.000 συνταξιούχους σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι θα φτάσουν στο ταβάνι των περικοπών, απορροφώντας ολόκληρη την απώλεια του 18% που προβλέπει ως ανώτατο «ψαλίδι» η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

Ειδικότερα, 350.000 από αυτούς θα μετρήσουν απώλειες από 100 ευρώ και πάνω. μόνο από την περικοπή της κύριας σύνταξης. Αν προσμετρηθούν και οι περικοπές των επικουρικών, τότε ο αριθμός διογκώνεται.

Στον «κόφτη» του 18% πέφτουν κατά κύριο λόγο συνταξιούχοι που αποχώρησαν με πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλές αποδοχές. Συγκεκριμένα, χασούρα πάνω από 100 ευρώ τον μήνα μόνο από την κύρια σύνταξή τους θα πρέπει να περιμένουν το 2019 οι εξής συνταξιούχοι:

1 Δημόσιοι υπάλληλοι ΠΕ (πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

2 Δημόσιοι υπάλληλοι ΤΕ (τεχνολογικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

3 Δημόσιοι υπάλληλοι ΔΕ (δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 28 έτη ασφάλισης και άνω.

4 Δημόσιοι υπάλληλοι ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) που αποχώρησαν με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

5 ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία σε ασφαλιστική κλάση από την 20ή και άνω, είχαν δηλαδή συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω (τεκμαρτά ημερομίσθια).

6 Μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν από το ΙΚΑ με το ειδικό καθεστώς για τις μητέρες, έχοντας 30 έτη ασφάλισης και άνω, όπως επίσης και αποδοχές που κατατάσσονταν από την 22η κλάση και άνω (δηλαδή από 1.800 ευρώ και άνω).

7 ΤΕΒΕ που αποχώρησαν με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης, ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης. Ειδικοί εκτιμούν πως στο πρ. ΤΕΒΕ θα πληγεί σημαντικά σχεδόν το σύνολο των συνταξιούχων. Κι αυτό επειδή οι αποδοχές του ΤΕΒΕ υπολογίζονταν με το «μαξιλάρι» των 220 ευρώ της βασικής σύνταξης, που χάθηκε ολόκληρο στον νέο τρόπο υπολογισμού.

8 Δικηγόροι του Ταμείου Νομικών, που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

9 Γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί του πρ. ΤΣΑΥ που αποχώρησαν με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

10 Μηχανικοί του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που αποχώρησαν με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

Δεν πλήττονται όμως μόνο αυτοί, σύμφωνα με τους ειδικούς. Για έναν μεγάλο αριθμό συνταξιούχων, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχων, φαίνεται πως οι περικοπές του 2019 είναι οι μεγαλύτερες από όλες τις προηγούμενες μνημονιακές μειώσεις. Το πρόβλημα είναι μεγάλο κυρίως επειδή αφορά χαμηλοσυνταξιούχους των 600 ή και των 700 ευρώ. Συνολικά από τις νέες παρεμβάσεις σε κύριες και επικουρικές θα θιγούν περί το 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι.

Οι μειώσεις θα είναι πολλαπλών ταχυτήτων, καθώς θα προέρχονται από την περικοπή της προσωπικής διαφοράς. Αφορούν δηλαδή μόνον όσους θα διαπιστώσουν αρνητικές διαφορές ανάμεσα στη σημερινή τους σύνταξη και τη νέα τους σύνταξη, όπως αυτή θα υπολογιστεί με τον νέο τρόπο. Η προσωπική διαφορά θα «κουρεύεται» εξ ολοκλήρου ή εν μέρει τόσο ώστε το σύνολο της σύνταξης να μην κόβεται πάνω από 18%.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα υποστούν το μάξιμουμ της περικοπής -δηλαδή το 18%- θα είναι εκτός από τους υψηλοσυνταξιούχους και όσοι εισπράττουν σήμερα τα κατώτατα όρια του ΕΤΕΑΜ στην επικουρική τους, δηλαδή 121 ευρώ. Η ονομαστική μείωση για το σύνολο των συνταξιούχων του επικουρικού του ΙΚΑ ήταν 50,73% πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά οι περισσότεροι προστατεύτηκαν και πήραν «προσωπικές διαφορές» λόγω του πλαφόν που είχε τεθεί στα 1.300 ευρώ. Τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το 18% από την προσωπική διαφορά της επικουρικής τους, που αγγίζει μέχρι και το 50,73% της σύνταξης. Στην ίδια μοίρα κινδυνεύουν να βρεθούν και μητέρες ανηλίκων που αποχώρησαν με 20 χρόνια ασφάλισης και πλέον, με τις ευνοϊκές διατάξεις για τα κατώτατα όρια και την προσαύξηση, οι οποίες κατέληγαν με κύριες συντάξεις της τάξης των 700 ευρώ…

Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων (Δημόσιο και ΤΕΒΕ) οι απώλειες από το νέο «ψαλίδι» στην κύρια σύνταξη δεν θα αφορούν τους ίδιους με το νέο «ψαλίδι» στην επικουρική, υπάρχουν περί τους 100.000 που θα δουν διπλή περικοπή. Αυτό σημαίνει πως το πλήθος των 350.000 που θα χάσουν πάνω από 100 ευρώ τον μήνα μπορεί να διευρυνθεί.

Οι βενζινοπώλες θα χάσουν σημαντικά -πέριξ του 18%- και από την κύρια και από την επικουρική τους. Οι αρτοποιοί θα πρέπει να περιμένουν μικρή περικοπή στην επικουρική και σημαντική στην κύρια. Διπλά χαμένοι θα είναι επίσης τουλάχιστον 30.000 πρ. μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα που έχουν προσωπική διαφορά 50-100 ευρώ στην επικουρική του ΙΚΑ, οι πρ. ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες που θα χάσουν και από κύρια και από επικουρική, οι εμποροϋπάλληλοι που θα δουν υψηλές απώλειες στην επικουρική τους, αλλά και οι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Πίστεως.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις