Έμποροι Αττικής, όμορων νομών και νησιών Αιγαίου: «Εκ των έσω τροφοδοτείται η απαίτηση των δανειστών για τις Κυριακές»

louketo2

Την αντίθεσή της στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές από Μάιο έως και Οκτώβριο εξέφρασε η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου (ΟΕΣΑΟΝΝΑ), κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΕΣΕΕ με κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 7 Μάη, την πρώτη Κυριακή των Εαρινών Ενδιάμεσων Εκπτώσεων, οπότε με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων.

«Προφανείς επιχειρηματικές σκοπιμότητες»

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών & Νήσων Αιγαίου Παύλος Πολιτάκης, σχολιάζοντας τη συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών, έκανε λόγο για προφανείς επιχειρηματικές σκοπιμότητες, καθώς και για θέατρο του παραλόγου. «Κάθε φορά που ολοκληρώνεται ένας κύκλος διαπραγμάτευσης ακόμα και πριν την εποχή των μνημονίων, γινόμαστε θεατές στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, που θέλει την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές να «μπαίνει» εμβόλιμη ως αναπτυξιακό μέτρο ή εκσυγχρονιστικό, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δήμος Παπαδημητρίου» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως πλέον οι έμποροι αρχίζουν να πιστεύουν πως αυτό το μέτρων «μπαίνει σαν κερασάκι στην τούρτα για να μας αποπροσανατολίσει από όλα τα άλλα σοβαρότατα μέτρα που παίρνονται εις βάρος μας». «Πάντοτε δε, μας μένει η ίδια εντύπωση ότι, είναι πρωτοβουλία επιχειρηματικών και διαπλεκόμενων συμφερόντων του εσωτερικού, παρά σχεδιασμένη απαίτηση των δανειστών, αφού αν ήταν έτσι, θα το ζήταγαν από την αρχή και θα επέμεναν φορτικά επάνω σε αυτό, όπως ακριβώς κάνουν σε άλλα, περισσότερο σημαντικά γι’ αυτούς, θέματα» συμπλήρωσε.

«Λυμένο το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές»

Ο κ. Πολιτάκης αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση του ΣτΕ αριθμ. 100/2017 για το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων, λέγοντας πως είναι τόσο πρόσφατη, που κατά την γνώμη της Ομοσπονδίας, η αγνόησή της θα μπορούσε να συνιστά και συνταγματική εκτροπή.

Όπως σημείωσε, το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων σε τουριστικές περιοχές είναι λυμένο από την ισχύουσα νομοθεσία με την οποία δίνεται το δικαίωμα στις Αντιπεριφέρειες μετά από πρόταση των οικείων Εμπορικών Συλλόγων να ρυθμίζουν τα της περιοχής τους με τρόπο ξεκάθαρο και νόμιμο. Αντίθετα, επισήμανε, στο φημολογούμενο σχέδιο γίνεται ένας αυθαίρετος προσδιορισμός, δήθεν τουριστικών περιοχών και μάλιστα μόνο για τους θερινούς μήνες, αγνοώντας πλήρως τους χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς. «Σε ένα κράτος που τις Αργίες και τα Σαββατοκύριακα δεν μπορούμε να κάνουμε ούτε ηλεκτρονικές πληρωμές, θα εκσυγχρονιστούμε ανοίγοντας τα καταστήματά μας Κυριακές που δεν χρειαζόμαστε;» ρώτησε.

Ανέφερε επίσης πως η Ομοσπονδία εκπροσωπεί πολλούς Εμπορικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται σε καθαρά τουριστικές περιοχές και ακόμα περισσότερους σε μεικτές και από πουθενά δεν εκφράστηκε η επιθυμία για αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου το οποίο κάλυπτε και όλες τις ιδιαιτερότητες και ανάγκες των μελών μας. «Θεωρούμε ότι, η διαφαινόμενη ρύθμιση θα περιπλέξει αντί να απλοποιήσει τα πράγματα κάνοντας τεράστια ζημιά σε επιχειρήσεις, εργαζομένους και οικογένειες» τόνισε.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι: Εδμόνδος Κασιμάτης Πρόεδρος Εμπορικού & Επαγγελματικού Συλλόγου Π. Φαλήρου, Άννυ Καυκά Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Γλυφάδας, Νικόλαος Κογιουμτσής Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Μανεσιώτης Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, Ιωάννης Νικολαράκος Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, Νικόλαος Παρασκευόπουλος Πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών & Εκδοτών Πειραιώς, Νικόλαος Πέτσας Πρόεδρος Συλλόγου Καταστηματαρχών Εμπόρων-Βιοτεχνών Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, Θεόδωρος Ζησιμόπουλος, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς και αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας της Ομοσπονδίας.

Print Friendly, PDF & Email