Κινητοποίηση για το ασφαλιστικό από τους μουσικούς και τους ηθοποιούς

Παίζοντας τραγούδια του αγώνα, μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Μάρτη, κινητοποίηση για το ασφαλιστικό, στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στην οποία συμμετείχαν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Μουσικών Δυτικής Ελλάδας.

Οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν και απαίτησαν από τον υφυπουργό Εργασίας, Τάσο Πετρόπουλο, να πάρει καθαρή θέση για τα Δελτία Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) στο Θέαμα – Ακρόαμα. Ζήτησαν την άμεση έκδοση εγκυκλίου που να ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενοι στο Θέαμα – Ακρόαμα παραμένουν στο καθεστώς του μισθωτού για τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως ήταν και πριν.

Επίσης, ζήτησαν την επαναφορά των ορίων ηλικίας των καλλιτεχνών που είναι στο αυξημένο ασφάλιστρο στα επίπεδα που ήταν προ του 3ου μνημονίου. Όπως ανέφεραν, «Δεν είναι δυνατόν να στέλνονται χορευτές, πνευστοί κ.ά., στα 67 χρόνια. Τα Ταμεία έχουν εισπράξει εκατομμύρια ευρώ από τις εισφορές αυτών των ασφαλισμένων, χρήματα που τα αφαιρούν από τους δικαιούχους με την απόφαση να τους στείλουν στα 67 χρόνια».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας προσπέρασε το αίτημα της μείωσης του αυξημένου ασφαλίστρου εντείνοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι με το αυξημένο ασφάλιστρο θα λάβουν και μεγαλύτερη σύνταξη όταν έρθει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.

Αναφορικά με την έκδοση εγκυκλίου για τα ΔΠΥ είπε ότι δεν θα προχωρήσει στην έκδοση της σχετικής εγκυκλίου με βάση το σχετικό αίτημα όσο διάστημα διαρκεί η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση για να μην προκληθούν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των θεσμών, παραπέμποντας έτσι την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης.

Οι διοργανωτές της κινητοποίησης κάλεσαν σε συνέχιση του αγώνα και σε οργάνωση στα σωματεία, ώστε πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.