19.4 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2023

Τσίπρας από Νίσυρο: Πάρτε παροχές, αλλά… θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας τη συμφωνία μας

Πρόσφατα

Από τη μια πάλι προσπάθεια για να αναδείξει το «κοινωνικό πρόσωπο» του ιδίου όσο και της κυβέρνησής του και από την άλλη… μνημόνιο 3 και ξερό ψωμί. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μετά τα «ψίχουλα» στους χαμηλοσυνταξιούχους, ανακοίνωσε από τη Νίσυρο δέσμη μέτρων για τα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ωστόσο πως θα τηρήσει μέχρι τέλους τη συμφωνία με τους δανειστές – τοκογλύφους.

Ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» του ξεπουλήματος της χώρας και της εξαθλίωσης του λαού και των νησιωτών από την εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Ωστόσο, ο ίδιος «ακύρωσε» τον εαυτό του με το να δηλώσει πως θα τηρήσει «μέχρι κεραίας» τη συμφωνία: δηλαδή… ο οδοστρωτήρας του μνημονίου με φουλ μηχανές εναντίον του κόσμου της εργασίας, των απόμαχων της δουλειάς και του λαού προς χάριν των «ματωμένων» πρωτογενών πλεονασμάτων, της κερδοφορίας του κεφαλαίου και των δανειστών.

Μάλιστα, προχώρησε και στην αποκάλυψη ενός όχι και τόσο… κοινωνικού προσώπου, αφού δε δίστασε να συνδέσει το Προσφυγικό και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Αιγαίο, με την αναστολή και όχι κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται το προσφυγικό ρεύμα. Επιπλέον, ανακοίνωσε (για μια ακόμη φορά) προσλήψεις στην Υγεία για τις μονάδες του Αιγαίου…

Αναλυτικότερα:

«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δε θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε ο Πρωθυπουργός από τη Νίσυρο, σηκώνοντας… ανάστημα στους δανειστές. Μάλιστα, με αφορμή το άρθρο των αξιωματούχων του ΔΝΤ, Τόμσεν – Όμπερφελντ που ζητούν μείωση αφορολόγητου και νέες περικοπές στις συντάξεις, σήκωσε… τόνους αυτή τη φορά, λέγοντας ότι «κάποιοι ανόητοι τεχνοκράτες μας λένε ότι το λάθος είναι σωστό».

Συνεχίζοντας από τη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός, αφού έχει τσακίσει το λαό, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους με τη φορομπηχτική – φοροληστρική πολιτική και τις πολιτικές των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ανακοίνωσε δέσμη μέτρων και δράσεων που αφορούν σε όλα τα νησιά της χώρας. «Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια και τη στήριξή μας στους κατοίκους των νησιών που φυλάνε Θερμοπύλες. Η Πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα στους νησιώτες και να τους παρέχει ίσα δικαιώματα… η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια απλή εξαγγελία, αλλά μια καθημερινή μάχη», είπε.

Αναφερόμενος στα μέτρα που είτε έχουν αποφασιστεί είτε έχουν σχεδιαστεί από πλευράς της κυβέρνησης και πρόκειται να υλοποιηθούν, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι η αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ (σ.σ.: όχι κατάργησης) θα ισχύσει για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Επιπλέον, μοίρασε απλόχερα… υποσχέσεις – ανακοινώσεις και… προσλήψεις προσωπικού στην Υγεία. Ειδικότερα:

  • είπε ότι ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής,

  • ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας,

  • ανακοίνωσε ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Στο γενικότερο πλαίσιο μέτρων περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν την Παιδεία, τον Αθλητισμό, την Υγεία η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για τα νησιά, κάνοντας μάλιστα γνωστό ότι θα υπάρξουν σύντομα προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στο στόλο του ΕΚΑΒ θα προστεθούν ταχύπλοα μέσα για τις μεταφορές ασθενών, παράλληλα με τις προσλήψεις προσωπικού,

  • είπε ακόμη ότι θα υπάρξει ολοκληρωμένο δίκτυο μονάδων αφαλάτωσης για τα νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα νερού,

  • αναφορικά με τη νησιωτική ανάπτυξη, έκανε γνωστό ότι ενεργοποιούνται άμεσα δύο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα που αφορούν το βόρειο και νότιο Αιγαίο, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν λιμενικά έργα, έργα προστασίας του περιβάλλοντος, έργα υποδομών και νησιωτικής επιχειρηματικότητας,

  • επιπλέον, θα ενισχυθούν οι δήμοι με έμπειρα στελέχη και θα δοθεί έμφαση στον τομέα της έρευνας για τα νησιά, με στόχο την ανάπτυξη της νησιωτικής οικονομίας, και τέλος

  • θα δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με ειδικά προγράμματα για τους νέους γεωργούς και κτηνοτρόφους των νησιωτικών περιοχών, και στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Προειδοποίηση Ευρωπαίων σε Τσίπρα

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο ΜΝΙ, ευρωπαίοι ηγέτες και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει τον έλληνα πρωθυπουργό, σε ιδιωτικές συζητήσεις, να μη χρησιμοποιήσει το «χαρτί» των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική. Το πρακτορείο αποκαλύπτει ακόμη ότι η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης μπορεί να καθυστερήσει έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, αν κάποια από τις πλευρές δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει το MNI, ελπίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα μπορέσει να του δώσει κάποια «πολιτική κάλυψη» και πιθανόν θα πείσει το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μαλακώσει τη σκληρή στάση του για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά από το 2018.

«Έντιμος συμβιβασμός»

Παράλληλα, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε τη Δευτέρα στο MNI ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει την πιθανότητα επέκτασης του «κόφτη» κατά δύο χρόνια, το 2019 και το 2020, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ. «Αυτό δεν θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση, εάν προστεθεί ως συνημμένο στην υπάρχουσα συμφωνία του Eurogroup. Αλλά μέχρι εκεί μπορούμε να πάμε», είπε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αυτά τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να αναγνωριστούν, αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευθεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, χωρίς να διευκρινίζει σε ποιον τομέα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις