Σήμερα το «Καραβάνι της Υγείας» στην Αθήνα

4ωρη στάση εργασίας, από τις 7-11πμ., για την Αττική, στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας, στο ΕΚΑΒ και στην Πρόνοια και 24ωρη απεργία για την περιφέρεια από την ΠΟΕΔΗΝ - 4ωρη στάση εργασίας, από τις 7-11πμ., από την ΟΕΝΓΕ (νοσοκομειακοί γιατροί)

Το «Καραβάνι της Υγείας» στους δρόμους της Αθήνας σήμερα, το οποίο από τις 7 το πρωί και σταθμό εκκίνησης το ΕΚΑΒ, θα διανύσει μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, περνώντας από όλα τα νοσοκομεία της πόλης, και θα καταλήξει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Υγείας, στην Αριστοτέλους. Το «Καραβάνι», μετά τη Θεσσαλονίκη (σ.σ.: μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ), διοργανώνεται από την ΠΟΕΔΗΝ και συμμετέχουν υγειονομικές Ομοσπονδίες, όπως η ΟΕΝΓΕ κτλ.

Το «Καραβάνι» στηρίζει  η ΑΔΕΔΥ, η οποία καλεί τα συνδικαλιστικά στελέχη των Ομοσπονδιών–μελών της να στηρίξουν με την παρουσία τους το «Καραβάνι της Υγείας». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η συμμετοχή όλων κρίνεται απαραίτητη για να ανατρέψουμε τις καταστροφικές, μνημονιακές πολιτικές που απαξιώνουν, συρρικνώνουν, υποβαθμίζουν, διαλύουν το ΕΣΥ και οδηγούν στην εμπορευματοποίηση της Υγείας».

ΜΕΤΑ Υγειονομικών:
Την Πέμπτη 6 Οκτώβρη απεργούμε και διαδηλώνουμε

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με το υπόλοιπο μνημονιακό μπλοκ, συνεχίζει να δίνει τα διαπιστευτήριά της σε τρόικα και δανειστές εφαρμόζοντας σκληρές αντιλαϊκές κι αντεργατικές πολιτικές. Πλήρως μεταλλαγμένη, υλοποιεί με ευλάβεια τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές βαδίζοντας στο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Μάλιστα θεωρεί δεδομένη όλη την προηγούμενη πολιτική που ασκήθηκε αυτά τα εφτά χρόνια και την ολοκληρώνει ντύνοντας την με το ιδεολόγημα ότι «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Την ίδια στιγμή η κοινωνία ματώνει. Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μεταβάλλονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τις νέες μειώσεις και τα νέα φορολογικά βάρη ενώ η ανεργία καλπάζει. Οι ιδιωτικοποιήσεις των κοινωνικών αγαθών και το ξεπούλημα της περιουσίας του λαού μας, που οι αγώνες των εργαζομένων είχαν αποτρέψει, υλοποιούνται τώρα με την πλήρη υποταγή της κυβέρνησης στις «ανάγκες» των δανειστών και στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Παράλληλα σχεδιάζουν νέα επίθεση στον κόσμο της εργασίας με μείωση του κατώτατου μισθού των νέων, με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με μείωση των ωρών εργασίας, με τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και στο δικαίωμα της απεργίας ώστε να δημιουργήσουν ακόμα πιο «φτηνούς», κακοπληρωμένους κι «ευέλικτους» εργαζόμενους .

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την εφαρμογή της αξιολόγησης δομών και της στοχοθεσίας θα οδηγήσει σε συνένωση – συγχώνευση και κατάργηση υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα ενώ ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος παιδεία – υγεία θα συνεχίζει να συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται με παράλληλη γιγάντωση του ιδιωτικών επιχειρήσεων και την εμπορευματοποίηση.

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Παρόλο που η ηγεσία του Υπ. Υγείας προσπαθεί με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα να δημιουργήσει μία εικόνα ανάτασης της κατάστασης, η ζοφερή πραγματικότητα την διαψεύδει αμείλικτα.

Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη ενώ κλείνουν και δομές που έχουν απομείνει. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στην τριτοβάθμια περίθαλψη, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά στα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποχρηματοδότηση. Πολλά από αυτά αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες τη στιγμή μάλιστα που αυτές είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Η έλλειψη προσωπικού αυξάνεται αλλά μαζί της γιγαντώνεται και η φαρσοκωμωδία με τις εξαγγελίες προσλήψεων από την κυβέρνηση. Προσλήψεις ακούγονται, εργαζόμενοι δεν έρχονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πρόσφατη συνάντηση με σωματεία ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε ότι από τις 985 μόνιμες προσλήψεις του 2015 έχουν φτάσει μόνο οι 563 από τους επιλεγέντες στα νοσοκομεία.

Σε καμία περίπτωση όμως ο αριθμός αυτός δεν καλύπτει τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Δεν αποτελεί καν σταγόνα στον ωκεανό όταν οι εργαζόμενοι στην υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα δεν αποτελεί τον αριθμό αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων και την χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών .

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση εφαρμόζει την περαιτέρω διεύρυνση της ελαστικοποίησης της εργασίας με το επικουρικό προσωπικό, με τις συμβάσεις έργου ( ΚΕΕΛΠΝΟ), με τα μπλοκάκια, τα πεντάμηνα και την κοινωφελή εργασία ενώ με τις σχεδιαζόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υποστηρικτικές υπηρεσίες ( καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη) θα οδηγήσει έναν αριθμό ήδη εργαζομένων στην απόλυση οριστικοποιώντας τον εργασιακό μεσαίωνα στα νοσοκομεία.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Ως ΜΕΤΑ Υγειονομικών έχουμε τονίσει ότι η πάλη για την υπεράσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των υγειονομικών. Χρειάζεται οργάνωση των επιμέρους κινητοποιήσεων των σωματείων και συντονισμός τους με την υπόλοιπη τοπική κοινωνία και τοπικούς φορείς για την στήριξη των δομών υγείας και την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στο χώρο της δημόσιας υγείας.

Σας καλούμε να συμμετέχετε μαζικά
στη στάση εργασίας και στην κινητοποίηση
της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 6/10

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό.

  • Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας, καμία κλινική, κανένα κέντρο υγείας.

  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να λειτουργήσουν με ασφάλεια όλες οι υπάρχουσες δομές

  • Αύξηση της χρηματοδότησης και κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών των Νοσοκομείων

  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ

  • Αύξηση της αποζημίωσης των αμοιβών για νυχτερινά – αργίες – υπερωρίες

  • Όχι στη νομιμοποίηση – διεύρυνση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στα Νοσοκομεία (μπλοκάκια, κοινωφελής εργασία, συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, σίτιση κλπ).

  • Επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους τους κλάδους και σε όλες τις θέσεις.

  • Σταδιακή αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών

Απέναντι σε αυτήν την ολομέτωπη επίθεση οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να μένουμε αμήχανοι. Εμείς, απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές, στην εξυπηρέτηση του χρέους, στον αδιέξοδο, καταστροφικό μονόδρομο που βαδίζει η κυβέρνηση με τις αντιλαϊκές πολιτικές και στη λογική του «δεν υπάρχει άλλος δρόμος», προτάσσουμε το δρόμο του αγώνα με παλλαϊκό ξεσηκωμό για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, την διαγραφή του χρέους, την προάσπιση των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας υγείας και την ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζομένων κι όχι της τρόικα και του κεφαλαίου.

karavani-igeias2

Συμμετέχουμε μαζικά την Πέμπτη 6 Οκτώβρη
στη στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ και στην πορεία
από το ΕΚΑΒ στο υπ. Υγείας