Μεγάλη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης κατά της απαξίωσής του (βίντεο)

Τι λέει το μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών Χρήστος Κόνιαρης για τη σημερινή κινητοποίηση και την απαξίωση του ΕΚΑ

Μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα, από τις 8-10 π.μ., οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (ΕΚΑ) διατρανώνοντας τη θέλησή τους να κρατήσουν ζωντανό το μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης. Οι εργαζόμενοι του μοναδικού δημόσιου κέντρου αποκατάστασης καταγγέλλουν την πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας ότι με την τακτική που ακολουθεί οδηγεί στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του ΕΚΑ, με αποτέλεσμα να ευνοούνται τα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης.

Μιλώντας στο newsit.gr (πηγή κεντρικού βίντεο), το μέλος της Γραμματείας του ΜΕΤΑ Υγειονομικών Χρήστος Κόνιαρης τόνισε ότι το μοναδικό δημόσιο Κέντρο Αποκατάστασης έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία. «Έχουμε προσωπικό κάτω από το μισό, από αυτό που χρειάζεται για να καλύψει τις βασικές ανάγκες του ΕΚΑ», λέει σημειώνοντας ότι από τα τουλάχιστον 250 άτομα προσωπικό που χρειάζεται για τις βασικές του ανάγκες το ΕΚΑ σήμερα είναι 136 άτομα. Όσο για τη χρηματοδότηση, τονίζει ότι «βρίσκεται στο μισό από αυτήν που είχε προϋπολογίσει το ΚΑΤ το 2015… Τότε είχε προϋπολογίσει 2,4 δισ. ευρώ και η έγκριση που υπάρχει σήμερα είναι στα 1,35 εκατ. ευρώ».

Το ΕΚΑ, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, στραγγαλίζεται οικονομικά λόγω της υποχρηματοδότησης, ενώ το προσωπικό έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια στο μισό.

Την ίδια ώρα που ο ΕΟΠΥΥ δίνει εκατοντάδες εκατομμύρια στα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης, πάνω από 180 κρεβάτια που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού παραμένουν κλειστά. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες με αναπηρία καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Αποκορύφωμα αυτής της απαξίωσης από την πλευρά της πολιτείας είναι το γεγονός ότι το ΕΚΑ είναι αδιοίκητο εδώ και μισό χρόνο. Το υπουργείο Υγείας παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε στο Σωματείο ότι θα διορίσει άμεσα Διοίκηση προκήρυξε ξανά τη θέση του υποδιοικητή του Κέντρου, με αποτέλεσμα να μείνει αδιοίκητο το ΕΚΑ για τουλάχιστον 4-5 μήνες ακόμα.

Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μαζί με μέλη της ΕΕ της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ δήλωσε την αλληλεγγύη της Ομοσπονδίας στον αγώνα των εργαζομένων, τόνισε ότι τα προβλήματα είναι κοινά για όλα τα νοσοκομεία και κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος αύριο Πέμπτη στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ («Καραβάνι για την Υγεία»)   Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό μέλος του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου τέλος δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις  με στόχο τη σωτηρία του ΕΚΑ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης καταγγέλλει σοβαρές ελλείψεις (Πηγή βίντεο: cnn.gr)

Πηγή: ygeionomikoi.gr