Έρευνα: Οι Έλληνες δαπανούν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την ιδιωτική υγεία!

Το 24% των πολιτών αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης για να αγοράσουν φάρμακα

Η Ελλάδα, μαζί με την Βουλγαρία, καταγράφει στην Ευρώπη τη µεγαλύτερη ιδιωτική δαπάνη για την υγεία, 7,5% και 6,5 % του µέσου προϋπολογισµού των νοικοκυριών, αντίστοιχα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών (ΕΟΠ) του 2015, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα τους – το 2009 ήταν περίπου στο 10% και σήμερα είναι λίγο παραπάνω από 30% – αλλά και η αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα εξαιτίας των αναμονών στο ΕΣΥ είναι οι κύριες αιτίες, σύμφωνα με τους Οικονομολόγους Υγείας.

  • ΕΔΩ για την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και της Metron Analysis –την υπογράφουν ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας και ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης.

Σύμφωνα με αυτά 4 στους 5 Έλληνες παραδέχονται ότι ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να καλύψουν τα έξοδα τους για τα απαιτούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα τα επόμενα δύο χρόνια, με τις νοικοκυρές, τους συνταξιούχους και τους ανέργους να εκφράζουν τη μεγαλύτερη αγωνία.

Επιπλέον, το 24% των πολιτών αναγκάζονται να κάνουν γενναίες περικοπές σε είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. φαγητό και καύσιμα ) για να αγοράσουν φάρμακα. Ακόμη πιο ανησυχητικό όμως, είναι ότι το 13% των ερωτώμενων παραδέχτηκαν ότι καθυστερούν κατά κανόνα την εκτέλεση της συνταγής του γιατρού γιατί δεν έχουν να πληρώσουν ενώ το 10% των ασθενών παίρνουν λιγότερα φάρμακα παρά τις οδηγίες του ειδικού που τους παρακολουθεί.

Με πληροφορίες από nextdeal.gr, tovima.gr


Σχετική ανάρτηση: