27-07: Επετειακές προαγωγές στην Τράπεζα Πειραιώς

peiraios-trapeza

Ανακοίνωση της Αυτόνομης Δημοκρατικής Συσπείρωσης των εργαζομένων στην ΑΤΕ

Επετειακά

Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, επετειακά, στη μέρα που χάρισαν την ΑΤΕ στο Σάλλα, αναδεικνύει τη σημερινή αντιμετώπιση από τη ΠΕΙΡΑΙΩΣ των συναδέλφων των προερχόμενων από το «πολύφερνο δώρο της ΑΤΕ». Καλούμε τη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ, που εκείνη την εποχή όχι μόνο ήταν η πλειοψηφία στο Σύλλογο αλλά και ο τότε πρόεδρος ο προερχόμενος από τη ΔΗΣΥΕ ήταν και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, να αφήσουν τα μνημόσυνα και να παρέμβουν στη Διοίκηση για αυτό που συμβαίνει ΣΗΜΕΡΑ στα καταστήματα.

Προαγωγές

Αυθαίρετες αποφάσεις χωρίς καμιά αξιοκρατική διαδικασία

Ένα ωραίο πρωί αναρτήθηκαν στο INTRANET προαγωγές. Έτσι ξαφνικά και απροσδόκητα! Χωρίς ΚΑΝΕΙΣ να έχει ενημερωθεί για το ΠΩΣ και ΠΟΤΕ και ΓΙΑΤΙ και σε ΠΟΙΟΥΣ και από ΠΟΙΟΥΣ. Έτσι απρόσμενα αναρτήθηκαν οι προαγωγές των υπευθύνων σε Διευθυντές. Και αναρωτηθήκαμε για τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, τι μέτρησε αρνητικά, τι μέτρησε θετικά, γιατί αυτός, γιατί εκείνος, γιατί όχι ο άλλος. Και αναρωτηθήκαμε φωναχτά: όταν μας υποβάθμιζαν από Διευθυντές της ΑΤΕ σε Υπεύθυνους της Πειραιώς, μας διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους (λες και τρώγαμε κουτόχορτο) ότι είναι ακριβώς το ίδιο ο Υπεύθυνος με τον Διευθυντή και ότι όλα τα μικρά και μεσαία καταστήματα της Πειραιώς είχαν Υπεύθυνους και πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση. Δεν χρειάζεται πολύ. Μια ματιά να ρίξει κανείς στη λίστα των προαγωγών και καταλαβαίνει ότι όλα αυτά ανατρέπονται. Δεν καταλαβαίνει όμως το πως και το γιατί γίνονται αυτές οι ανατροπές. Επίσης καταλαβαίνει πολύ καλά γιατί δεν είδε καμία αντίδραση του Συλλόγου των εργαζομένων στη Πειραιώς για τη λίστα αυτή. Έχουμε προ καιρού εμπεδώσει τι σημαίνει εργοδοτικός. Είναι αυτός που δεν αναρωτιέται, δεν ενοχλεί και με κλειστά τα μάτια χειροκροτεί.

Όμως σε αυτές τις λίστες πρέπει να πούμε ότι επισημάναμε και κάτι άλλο. Από τα 5 Δίκτυα καταστημάτων προήχθησαν 122 Υπεύθυνοι σε Διευθυντές. Από αυτούς οι 11 ήταν της ΑΤΕ! Στην Αττική από τους 57, οι 2 ήταν της ΑΤΕ, στη Β. Ελλάδα από τους 13, οι 2 ήταν της ΑΤΕ, στη Κρήτη και Ρόδο από τους 13, οι 3 ήταν της ΑΤΕ, στη Θεσσαλία-Ήπειρο- Δ. Ελλάδα και Δ. Μακεδονία από τους 18, οι 2 ήταν της ΑΤΕ και στη Στερεά Ελλάδα-Πελοπόννησο-Νήσους από τους 11, οι 2 ήταν της ΑΤΕ! Ναι, της ΑΤΕ που προίκισε τη ΠΕΙΡΑΙΩΣ με 1500 ακίνητα, με ιδιόκτητα καταστήματα, με αξιόλογους Διευθυντές, με αξιόλογους ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ, με συστήματα και με τραπεζικά προϊόντα.

Κι εδώ προκύπτει η απαίτηση για ουσιαστική παρέμβαση του ΣΕΤΑΠ στη Διοίκηση για 2 ζητήματα:

Το ΠΡΩΤΟ και σημαντικό είναι: Με βάση ποιόν κανονισμό έγιναν αυτές οι προαγωγές, με τι κριτήρια, πού είχαν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν, ποιος είχε ενημερωθεί για το γεγονός αυτό; Πότε θα ξαναγίνουν, τι θα πρέπει να προσέξουν οι υπεύθυνοι που θέλουν να γίνουν Διευθυντές και ποιο ακριβώς είναι το αξιοκρατικό (λέμε τώρα…) σύστημα, με το οποίο θα κριθούν; Επιπρόσθετα, δεν πρέπει επιτέλους να μας κοινοποιηθεί επίσημα ποια είναι η ιεραρχία και να ξεκαθαρίσουμε ποιοι είναι οι βαθμοί και ποιος είναι πάνω από ποιόν;

Το ΔΕΥΤΕΡΟ επίσης σημαντικό, είναι ο παραγκωνισμός των στελεχών της ΑΤΕ. Δεν μπορεί να μπουν στο περιθώριο οι υπάλληλοι που στηρίζουν τα καταστήματα και αγωνίστηκαν μέσα στις αντίξοες συνθήκες της καθημερινότητας για να κρατήσουν και τους πελάτες και τα καταστήματα όρθια. Δεν μπορεί ο ΣΕΤΑΠ να παραμείνει απαθής σε αυτές τις ενέργειες.

Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι πολύ, πολύ νωρίς επαληθεύτηκε το πόσο δίκιο είχε η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ την προηγούμενη τριετία που πρότασσε το ζήτημα της ύπαρξης και εφαρμογής Οργανισμού στη ΠΕΙΡΑΙΩΣ, που θα καθορίζει ζητήματα λειτουργίας, βαθμών, προαγωγών και μετακινήσεων. Δυστυχώς πολύ γρήγορα μετά τις εκλογές, αποδείχτηκε ότι το χρήμα δεν είναι το παν στη ζωή μας και δεν μπορεί να μας προστατεύσει από την αυθαιρεσία του εργοδότη.

Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τη ΔΗΣΥΕ και τη ΔΑΚΕ να διεκδικήσουν και να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των μελών του ΣΕΤΑΠ απέναντι στη Διοίκηση. Εμείς ως ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ έχουμε ήδη χαράξει αυτό το δρόμο και τις περιμένουμε!