Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση για τον «αυτόματο κόφτη»

ee-flag-kathari

ee-flag-kathariΝτάισελμπλουμ: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου

Το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, ο μηχανισμός αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης και το ζήτημα του χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο του Euroworking Group (EWG), με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει ουσιαστικά κλείσει το βασικό πακέτο της αξιολόγησης, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων κτλ.

Όσον αφορά στο μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποδέχθηκαν την ελληνική πρόταση, ως βάση συζήτησης, κρίνοντας ότι πληροί τα τρία κριτήρια που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ (αυτοματισμός, νομοθέτηση και αξιοπιστία). Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωσαν ότι υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, που εκπροσωπήθηκε στο EWG από τον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντ. Βελκουλέσκου επανέλαβε στη συνεδρίαση του EWG τα επιχειρήματα της επιστολής Λαγκάρντ. Παρόλα αυτά, οι ίδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι το θέμα του μηχανισμού θα ρυθμιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τέλος, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι για πρώτη φορά ξεκίνησε η συζήτηση για την αναμόρφωση του επίσημου χρέους της Ελλάδας, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού. Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς παράγοντες ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) κατέθεσε την πρότασή του, η οποία ωστόσο δεν ικανοποίησε το ΔΝΤ.

Ντάισελμπλουμ: Συμφωνία για το ελληνικό χρέος στις 24 Μαΐου

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι θέλει μία συμφωνία για το θέμα του ελληνικού χρέους στις 24 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της προσεχούς προγραμματισμένης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Σήμερα, έχουμε μία πρώτη συζήτηση εις βάθος και στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε για το θέμα στις 24 Μαΐου», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Οι Γερμανοί είναι απρόθυμοι (…) Θα μιλήσουμε γι’ αυτό μαζί τους», πρόσθεσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2015 που υιοθετήθηκε το σχέδιο αρωγής, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αυτής της έκτακτης συνεδρίασης των 19 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πηγή: ΑΜΠΕ