Όταν έχεις τέτοιους «φίλους», τι τον θες το βασικό μισθό;

dendias-panagopoulos

dendias-panagopoulosΈπειτα από καιρό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος έκανε μια «guest» εμφάνιση στη δημοσιότητα και με δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης διαπραγμάτευσης του κατώτατου μισθού και όχι της νομοθέτησης του. Με λίγα λόγια, τάχθηκε κατά της πρότασης Τσίπρα για επαναφορά με νόμο του βασικού μισθού στα στα 751 ευρώ.

«Δεν είναι είναι θέμα νομικού βολονταρισμού η διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού», «η ύπαρξη σχετικού νομοθετήματος θα έστελνε μεν ένα πολιτικό μήνυμα ωστόσο στην πράξη δεν μπορούν να διαμορφωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις οι μισθοί. Υπάρχουν σήμερα καταγγελίες πως ο κατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών δεν καταβάλλεται. Ακόμη και χίλια ευρώ να πούμε ότι θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, στην πράξη δεν θα τα πάρουν», είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με τις θέσεις των εμπόρων για ελεύθερη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τον κατώτατο μισθό μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Κουβέντα, όμως, για τις μνημονιακές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στον καιάδα τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, τους εργαζομένους, την κοινωνία. Κουβέντα, όμως, για την συγκυβέρνηση των ασφαλιτών που στήνει επεισόδια σε πορείες, των χημικών, των ΜΑΤ, των μνημονίων και των Μπαλτάκων, του ΕΝΦΙΑ και της ανεργίας, του «μαύρου», της ανασφάλιστης εργασίας και των επιστρατεύσεων. Κουβέντα για τις δοτές δικαστικές αποφάσεις κατά των απεργιών, κουβέντα για τις επικείμενες αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο. Ούτε λέξη, τίποτε: γερμανιστί nichts!

Η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ θέλει να υπογραμμίζει πως αυτοί που δε θέλουν νομοθετικά κατοχυρωμένο βασικό μισθό είναι τα «αρπαχτικά» του κεφαλαίου και όλοι όσοι υπηρετούν τις μνημονιακές πολιτικές, μεταξύ αυτών και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ), στα χρόνια του μνημονίου, συνεπικουρούμενη και από το ΠΑΜΕ, παραμένει αδρανής, αφανής, «προσπαθεί» με «ψιμύθια» να καταπολεμήσει την ανεργία (π.χ., προγράμματα απασχόλησης), και βοηθά με τη στάση της στην απαξίωση των αγώνων και στην καλλιέργεια της αναποτελεσματικότητάς τους, βοηθά τη συγκυβέρνηση στο να προχωρήσει στην ισοπέδωση όλων σε αυτή τη χώρα: από τις εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς, μέχρι την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, των εργαζομένων και το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

Η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ έχει περάσει στο στρατόπεδο του αντιπάλου. Κάτι ψελλίζει ενάντια στα μνημόνια, αλλά αποκρύπτει τους υπαίτιους και κυρίως δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τα μέλη και τα στελέχη του σ’ όλους τους κλάδους και τους νομούς της χώρας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αλλάξουν τα συνδικάτα, να τα κάνουν όργανα αντίστασης και πάλης και να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία τους, να επαναφέρουν τις αξίες της συλλογικής δράσης και αλληλεγγύης και να οργανώσουν την αντεπίθεση των δυνάμεων της εργασίας απέναντι στις δυνάμεις του Κεφαλαίου.