Στην καρατόμηση των μισθών στο Δημόσιο, «αξιολόγηση» και νέο μισθολόγιο

psalidi-misthos

psalidi-misthosΤο νέο μισθολόγιο – σφαγείο που συσχετίζεται άμεσα με την «αξιολόγηση» και θα επιφέρει δραματικές μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο φαίνεται ότι είναι έτοιμη να προωθήσει μέσα στο Σεπτέμβρη για ψήφιση η συγκυβέρνηση.

Βασική ιδέα του μισθολογίου η «σύγκλιση» των μισθών του Δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, η εξατομίκευση του μισθού, η σύνδεση με τα «αποτελέσματα» της «αξιολόγησης». Αυτό προκύπτει τόσο από παλαιότερες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών και επιβεβαιώνεται σε μεγάλο βαθμό από το χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Στην προσπάθεια, μάλιστα, να χρυσώσει το χάπι, επιχειρείται να εμφανιστεί ότι μέσω «μπόνους» ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων θα «ευνοηθούν» για να μειωθούν οι αντιδράσεις. Όμως, όπως είναι γνωστό, η μείωση της βάσης του μισθολογίου στα 585 ευρώ θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το σύνολο των μισθών όλων των κατηγοριών.

Πάντως, το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» επιβεβαιώνει την εκτίμηση που είχαν κάνει τα συνδικάτα, ότι δηλαδή η αξιολόγηση θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις αλλά και για νέες μειώσεις στους μισθούς, γεγονός που μετά βδελυγμίας τις προηγούμενες ημέρες διέψευδαν κυβερνητικά στελέχη, με προεξέχοντα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό της Διοικητικής Απορρύθμισης.

Η προσπάθεια της συγκυβέρνησης να εμφανίσει το μισθολόγιο ως μηχανισμό ενίσχυσης των «αρίστων» και των εργαζόμενων με «υψηλά» προσόντα, βεβαίως, δεν πείθει κανένα, αφού τέτοιες διαβεβαιώσεις έδιναν και με το προηγούμενο μισθολόγιο, που όταν εφαρμόστηκε καρατόμησε τους μισθούς όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής είναι μονόδρομος για να σταματήσει η επιχείρηση της συγκυβέρνησης να διευρύνει τις ζώνες φτώχειας και μέσα στις τάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Αναδημοσίευση από ΜΕΤΑ Υγειονομικών

  • Διαβάστε ΕΔΩ τις πληροφορίες από το σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής της Κυριακής», το οποίο εμφανίζει ωραιοποιημένες, χωρίς όμως να μπορεί να αποκρύψει, αρκετές «αιματηρές» πλευρές του νέου μισθολογίου.