Ποιο είναι ένα από τα ζητούμενα για τη μνημονιακή κυβέρνηση, όπως δεκάδες φορές έχουν πει οι εκπρόσωποί της; Η ανάπτυξη (που δεν έρχεται) και η καταπολέμηση της ανεργίας (που η ίδια φροντίζει να τορπιλίσει).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εγκύκλιος του υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη, με ημερομηνία 14-4-2014 (Μεγάλη Δευτέρα), όπου κυριολεκτικά «παγώνει» όλους τους διαγωνισμούς και τις αναθέσεις έργων, που είχαν ενταχθεί κανονικά στο ΕΣΠΑ.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της εγκυκλίου; Δεκάδες μικρά έργα που υποτίθεται είχαν εξασφαλισμένη κοινοτική χρηματοδότηση από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι σήμερα, αλλά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη 10.000 ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να βρίσκονται στον αέρα.
Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ανάπτυξης με την ίδια εγκύκλιο ζητεί από όλες τις αναθέτουσες δημόσιες Αρχές (δήμους, περιφέρειες, ΔΕΚΟ, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακούς φορείς κ.ά.) να «παγώσουν» όλες τις νέες αναθέσεις έργων: «Το υπουργείο μας είναι υποχρεωμένο να προχωρήσει σε άμεσο κλείδωμα εισαγωγής νέων εντάξεων και προσκλήσεων στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα των έργων του ΕΣΠΑ», υπογραμμίζεται με μαύρα γράμματα στην εγκύκλιο.
Καλεί, επίσης, τις διαχειριστικές Αρχές να ειδοποιήσουν τους τελικούς δικαιούχους των έργων να μην προβούν σε αναλήψεις νομικών δεσμεύσεων, δηλαδή να μην υπογράψουν συμβάσεις.
Να σημειωθεί πως -μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»- ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Ανωνύμων Εταιρειών (ΣΑΤΕ) Ζαχαρίας Αθουσάκης συνέδεσε ευθέως το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ των μικρών και μεσαίων έργων με την απόφαση της κυβέρνησης να διοχετεύσει χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, δηλαδή όσο περίπου και το ύψος των προϋπολογισμών των έργων που περικόπτονται, στις εργολαβικές κοινοπραξίες των μεγάλων οδικών έργων.
Να σημειωθεί πως η εγκύκλιος Χατζηδάκη έσκασε σαν «βόμβα» στον κατασκευαστικό κλάδο αλλά και στο χώρο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, όπου «παγώνουν» τα έργα και μένουν μετέωρες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (περισσότερα από 350 μικρά και μεσαία τοπικά και περιφερειακά έργα, μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας, συνολικού ύψους άνω των 1,5 δισ. Ευρώ).
Παράλληλα, αρχίζει βέβαια ένας κυκεώνας συγκρούσεων, μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, ενώ είναι βέβαιο ότι όπου έχουν δημιουργηθεί συμβατικές δεσμεύσεις για τα έργα θα εξελιχθούν σε δικαστικές διενέξεις.