Τράπεζα της Ελλάδας: «Καλή χρονιά» με νέες μειώσεις στους μισθούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Το ατομικό τους αλλά και το οικογενειακό τους εισόδημα θα δουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα -για μια ακόμη φορά- να μειώνεται και το 2014, όπως (δεν) υπογραμμίζεται στα «ψιλά γράμματα» της Έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική και την ελληνική οικονομία το 2014.

Σύμφωνα με την Έκθεση, στη νέα χρονιά θα μειωθούν οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας κατά 1,5%. Μάλιστα, η σωρευτική μείωση μέσα σε μία τριετία έφτασε το 21,7%.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα υποχώρησε περισσότερο και απ’ ό,τι προέβλεπε το δεύτερο μνημόνιο, ενώ η μείωση των αμοιβών θα συνεχίσει και το 2014, αλλά με χαμηλότερους ρυθμούς από ότι τα δύο τελευταία χρόνια.

Η εκτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας είναι πως μέσα σε 2 χρόνια οι μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων αφορούν τουλάχιστον στο 28,7% των μισθωτών του επιχειρηματικού τομέα, οι μειώσεις μέσω κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων αφορούν στο 27,5% και οι μειώσεις μέσω μετατροπής συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση στο 7,8%.

Print Friendly, PDF & Email