Η Ελλάδα της σύγχρονης δουλείας και όχι της δουλειάς

«Η σύγχρονη δουλεία είναι μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι είναι στο έλεος της βίας. Αναγκάζονται να δεχτούν εργασίες ή καταστάσεις όπου γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης. Δεν αμείβονται αλλά απλώς λαμβάνουν το ελάχιστο για να επιβιώσουν και δεν είναι ελεύθεροι να φύγουν».

Αυτός είναι ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας. Και δεν το λέει ο «Ωτακουστής», αλλά ο Νικ Γκρόνο, επικεφαλής της WalkFree, μιας οργάνωσης που υποστηρίζεται από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον ιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς και εξέδωσε πρόσφατα μια έκθεση, σύμφωνα με την οποία περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν σε καθεστώς δουλείας.

Μήπως ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας σάς θυμίζει κάτι από… σύγχρονη Ελλάδα, την Ελλάδα των μνημονίων, του Σαμαρά, του Βενιζέλου, του Στουρνάρα, του Αδώνιδος, του Βρούτση, του Λοβέρδου και των άλλων μνημονιακών υπηρετών;

Και ο ορισμός της σύγχρονης δουλείας από έναν άνθρωπο που εκπροσωπεί και κινείται στο καπιταλιστικό σύστημα είναι η απάντηση προς όλους αυτούς που έχουν βγάλει το «δίκαννο του Θόδωρου» και πολεμούν τη μαύρη εργασία (λέγε με και Βρούτση), προς όλους εκείνους που λένε για ανάπτυξη που έχει έρθει (λέγε με και Σαμαρά ή Βενιζέλο ή Χατζηδάκη) κτλ.

«Ωτακουστής»

Print Friendly, PDF & Email