Απροθυμία και αδράνεια της Αστυνομίας έναντι της ρατσιστικής βίας

Έκθεση – ράπισμα της Συνηγόρου του Πολίτη

Η ιδιαίτερη έξαρση της ρατσιστικής βίας, η ατιμωρησία των δραστών και η εν γένει ολιγωρία των αρμόδιων κρατικών αρχών υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και τα θεμέλια του κράτους δικαίου, τονίζει η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού σε ειδική έκθεσή του που έδωσε την στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Η έκθεση καταγράφει το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας από τον Ιανουάριο του 2012 έως και τον Απρίλιο του 2013 και επισημαίνει τη ραγδαία κλιμάκωση των επιθέσεων σε ένταση και αριθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012, ιδιαίτερα μετά τις εθνικές εκλογές.

«Το πλήθος και η ένταση των ρατσιστικών επιθέσεων και η ολιγωρία αντιμετώπισής τους από τις αρμόδιες κρατικές αρχές διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη και υπονομεύουν την αξία και τα θεμέλια του ίδιου του κράτους δικαίου, αλλά και αποτελούν σοβαρή δυσφήμιση για τη χώρα στη διεθνή κοινή γνώμη», τονίζει η Συνήγορος του Πολίτη και προσθέτει: «Η δημοκρατία δεν μπορεί να ανέχεται και η κοινωνία δεν μπορεί να συνηθίζει τη μισαλλοδοξία και το ρατσιστικό έγκλημα».

Η Συνήγορος επισημαίνει μια διαφαινόμενη αδράνεια ή και απροθυμία της πολιτείας και ειδικότερα της Αστυνομίας να αντιμετωπίσει με αποφασιστικό τρόπο τις ρατσιστικές επιθέσεις αλλά και να ερευνήσει με ταχύτητα και διαφάνεια καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων.

Η Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι οι καταγγελίες για 281 ρατσιστικές επιθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2012 έως την 30η Απριλίου 2013 αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου καθώς το φαινόμενο έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις ιδίως από τις εκλογές του 2012 και μετά. Στις καταγγελίες αυτές περιλαμβάνονται 71 περιστατικά όπου οι δράστες φέρονται να έχουν σχέση με τη Χρυσή Αυγή και 47 περιστατικά με φερόμενη συμμετοχή μελών των σωμάτων ασφαλείας, ασκώντας καταχρηστικά τα καθήκοντά τους.

Στην έκθεση, καταγράφεται επίσης η εκδήλωση του φαινομένου στον χώρο του σχολείου και η αντιμετώπισή του από τη σχολική διοίκηση και αξιολογούνται τα θεσμικά εργαλεία που παρέχει η σχετική ευρωπαϊκή εμπειρία και το ισχύον νομικό πλαίσιο αντιμετώπισης της ρατσιστικής βίας. Η έκθεση καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις της Συνηγόρου προς τα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων.

Στην έκθεσή της, η ανεξάρτητη Αρχή ζητά από τις αρμόδιες αρχές:

– να δημιουργήσουν έναν συστηματικό, ολοκληρωμένο τρόπο καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και να δημοσιοποιούν τακτικά τα ευρήματα,

– να διερευνούν πλήρως, με διαφάνεια και με ταχύτητα τις καταγγελίες κατά αστυνομικών για ρατσιστική συμπεριφορά ή συμμετοχή σε ρατσιστικές επιθέσεις,

– να στελεχώσουν επαρκώς τα γραφεία ρατσιστικής βίας και να θεσπίσουν ειδική διαδικασία διερεύνησης των καταγγελιών,

– να προστατεύσουν τα θύματα και τους μάρτυρες ρατσιστικών επιθέσεων,

– να επανεξετάσουν την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» από πλευράς αναλογικότητας και καταχρηστικότητας των προσαγωγών,

– να λάβουν μέτρα στο σχολείο για τη συστηματική διαπαιδαγώγηση των μαθητών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και

– να θεσπίσουν σύγχρονη και λειτουργική νομοθεσία.

Να σημειωθεί πως η ανεξάρτητη Αρχή, από την έναρξη της λειτουργίας της, το 1998, επισημαίνει φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και εισηγείται στην πολιτεία την εξάλειψη διακρίσεων που απαντώνται στην ελληνική πραγματικότητα συχνότερα με βάση την εθνικότητα, τη φυλή, το θρήσκευμα, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ηλικία.

 

Διαβάστε:

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΒΙΑ

Περίληψη