«Φιρμάνι» αυτοαξιολόγησης από Αρβανιτόπουλο – Επί ποδός πολέμου οι πρυτάνεις για τις 1.500 απολύσεις

Δέκα σημεία-δείκτες για τον υπολογισμό των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα μπουν σύντομα σε καθεστώς διαθεσιμότητας καταγράφονται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας, ενώ το θέμα φέρνει για μία ακόμη φορά ανώτατα ιδρύματα και Πολιτεία σε αντίθετες όχθες.

Οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δηλώνουν ότι, όπως οφείλουν, θα απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα που τίθενται σχετικά με το θέμα από το υπουργείο Παιδείας, αλλά παραλλήλως (και εφόσον τους θίγουν) θα προσβάλουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν στα ανώτατα δικαστήρια.

Η κατάσταση αυτή ανεβάζει στο «κόκκινο» το θερμόμετρο στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης παραμονές της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Το θέμα της απομάκρυνσης 1.500 υπαλλήλων ωστόσο είναι ειλημμένη απόφαση από το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο των μνημονιακών  υποχρεώσεών του και ως τις 15 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί. Στο χρονικό αυτό διάστημα των 15 ημερών θα πρέπει τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας να… αυτοαξιολογηθούν, να αναζητήσουν πλεονάσματα και κενά και να υποβάλουν σχετικές προτάσεις στο υπουργείο. Τη 16η οι σχετικές αποφάσεις θα έχουν ληφθεί.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που έστειλε το υπουργείο Παιδείας σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, προτείνονται οι παρακάτω δείκτες:

1. Καταγραφή ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο του υφισταμένου προσωπικού.

2. Καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανα ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.

3. Υπολογισμός με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη σπουδών τους +2 και λαμβάνοντας υπόψη συντελεστή ανά τμήμα ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα (πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά τμήματα κτλ.) και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο φοιτητικό πληθυσμό του ιδρύματος.

4. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά τμήμα).

5. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους του εξυπηρετούμενου φοιτητικού πληθυσμού κάθε ιδρύματος (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές).

6. Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των διδασκόντων.

7. Υπολογισμός των μέσων σταθμικών απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους με βάση τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους ορίζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες.

8. Ορισμός συντελεστή βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του ιδρύματος ανά πόλη.

9. Υπολογισμός των τελικών απαιτήσεων σε διοικητικό προσωπικό ανά ίδρυμα βάσει του γινομένου των απαιτήσεων του σημείου 7 επί τον συντελεστή βαρύτητας βάσει της γεωγραφικής διασποράς σε πόλεις (σημείο 8).

10. Υπολογισμός των πλεονασμάτων και των κενών σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος ως τη διαφορά του υφιστάμενου διοικητικού προσωπικού του (σημείο 1) και των τελικών απαιτήσεων (σημείο 9).

Ισορροπίες

Στο κλίμα αυτό το νεοεκλεγμένο προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ θα πρέπει να διαχειρισθεί την κρίση που απειλεί να ξεσπάσει ρίχοντας και τις κατάλληλες «γέφυρες» επικοινωνίας προς το υπουρείο Παιδείας.

«Τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με ελλιπές εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό» αναφέρει σχετικά ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ και πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κ. Γιάννης Μυλόπουλος. «Τα συγκριτικά στοιχεία από τη διεθνή πραγματικότητα για το διοικητικό προσωπικό είναι αδιάψευστα. Ενώ στα ελληνικά πανεπιστήμια κατά μέσον όρον αντιστοιχούν 3,5 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 100 ενεργούς φοιτητές, η αναλογία στα πανεπιστήμια της Ευρώπης είναι συντριπτικά καλύτερη. Στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι 5 φορές καλύτερη, του Μονάχου 8 φορές και στο Imperial του Λονδίνου 15 φορές καλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Δεν ευσταθεί συνεπώς ο ισχυρισμός ότι τα πανεπιστήμια στη χώρα μας έχουν πλεονάζον προσωπικό» δηλώνει.

«Επιπλέον τα πανεπιστήμια είναι φορείς Παιδείας και συγκεκριμένα φορείς παραγωγής νέας επιστημονικής γνώσης» τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ. «Στην εποχή της κοινωνίας και της οικονομίας της γνώσης λειτουργούν ως απαραίτητες και αναγκαίες προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη. Το ΑΠΘ, για παράδειγμα, για κάθε 1 ευρώ που λαμβάνει από το κράτος ως επιχορήγηση παράγει 3 ευρώ ως αποτέλεσμα της συμμετοχής του σε διεθνή ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα» αναφέρει. «Υπονομεύει συνεπώς το κράτος σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη, αποδυναμώνοντας τα πανεπιστήμια και αποψιλώνοντας το προσωπικό τους» εκτιμά ο κ. Μυλόπουλος.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν να αντιληφθεί η Πολιτεία τη βλάβη που θα προκαλέσει στην εθνική οικονομία αν προχωρήσει στη διαθεσιμότητα του διοικητικού προσωπικού των ΑΕΙ. Εκτός αυτού, βέβαια, η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων εγείρει και νομικά ζητήματα στην όλη διαδικασία της διαθεσιμότητας με επέμβαση του κράτους, γεγονός που σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια έχουν και αυτόν τον δρόμο, της δικαστικής διεκδίκησης, αν η οδός της πειθούς με επιχειρήματα δεν ευοδωθεί, προκειμένου να προστατευθούν από την επαπειλούμενη αποδυνάμωσή τους» καταλήγει.

«Πρόβλημα ύψιστης σημασίας»

«Η Σύνοδος Πρυτάνεων θεωρεί ύψιστης σημασίας πρόβλημα το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των ιδρυμάτων που έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης» αναφέρει από την πλευρά του το μέλος του προεδρείου της Συνόδου, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρις Τσάρτας.

«Επισημαίνουμε αρχικά ότι ο αριθμός συστηματικά παρουσιάζεται αλλοιωμένος στα ΜΜΕ, δηλαδή 10.200 άτομα, ενώ στην πραγματικότητα είναι 6.200 άτομα» συνεχίζει. «Είναι επίσης προφανές ότι δεν μπορεί, ενώ υπάρχει διαδικασία αξιολόγησης στα πανεπιστήμια αλλά και πρόγραμμα που επεξεργάζεται η Σύνοδος σχετικό με τη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωσή τους, να προηγείται μια κατ’ ουσίαν οριζόντια και χωρίς επαρκή κριτήρια διαθεσιμότητα – απόλυση. Ηδη το σύνολο των πανεπιστημίων έχει επανειλημμένως ζητήσει τα δύο τελευταία χρόνια πρόσθετο διοικητικό προσωπικό λόγω της σταθερής υποστελέχωσής τους» τονίζει ο κ. Τσάρτας.

Στην ερώτηση τι θα κάνουν μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται απαντά: «Θα διεκδικήσουμε με το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας δίκαιη λύση σε αυτό το ζήτημα, η οποία δεν θα οδηγήσει σε άδικα μέτρα και θα προσφύγουμε, εφόσον χρειαστεί, στα αναγκαία ένδικα μέσα. Επιπλέον θα υπάρξει άμεσα συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας, καθώς και των ηγεσιών των πολιτικών κομμάτων για το θέμα της διαθεσιμότητας».

Πηγή: tovima.gr

Print Friendly, PDF & Email