20.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Ιαπωνία: Ελεγχοι σε 1.400 σχολεία για ραδιενέργεια

Πρόσφατα

Η εταιρία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα Daiitsi, Tokyo Electric Power Co, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προχωρήσει στην αποζημίωση των τοπικών κυβερνήσεων για τις ζημιές που υπέστησαν από τη διαρροή ραδιενέργειας και τις αναγκαστικές εκκενώσεις. Στο μεταξύ, ξεκινούν έλεγχοι για τη μέτρηση ραδιενέργειας σε περίπου 1.400 σχολεία στη ΒΑ Ιαπωνία ενώ από σήμερα ξεκινά η ρίψη χιλιάδων τόνων ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό Ωκεανό…

Μετρήσεις ραδιενέργειας από σήμερα στα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, που βρίσκονται κοντά στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, το οποίο επλήγη από τον σεισμό και το τσουνάμι τον Μάρτιο. Η τοπική αυτοδιοίκηση διέταξε την διεξαγωγή άμεσων μετρήσεων σε 1.400 σχολεία μέχρι την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ, η Tepco ξεκίνησε τα ξημερώματα την απόρριψη των πρώτων από τους 11.500 τόνους ραδιενεργού νερού που θα ριχθούν στη θάλασσα, προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται στον πυρηνικό σταθμό. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτό είναι 100 φορές πάνω από το κανονικό, ωστόσο το νερό αυτό θεωρείται ελαφρώς ραδιενεργό.

Όπως ανακοινώθηκε από την εταιρεία, η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθεί περισσότερος χώρος για το ραδιενεργό νερό που εκλύεται και στο οποίο τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι κατά πολύ υψηλότερα. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή, εκτός από την απελευθέρωση του μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γούκιο Εντάνο. Η απόρριψη του νερού αποφασίστηκε μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να σταματήσει η διαρροή ραδιενεργού νερού από τη ρωγμή περίπου 20 εκ. σε ένα χώρο καλωδίων κοντά στον αντιδραστήρα Νο2.

Από τη Βιέννη, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας Κοϊχίρο Νακαμούρα ανακοίνωσε ότι οι ιαπωνικές αρχές δεν πρόκειται να επεκτείνουν προς το παρόν τη ζώνη εκκένωσης των 20 χλμ. από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα. “Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον “, ανέφερε ο Ιάπωνας αξιωματούχος.

Αποζημιώσεις από την Tepco

Η εταιρεία διαχείρισης του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Tokyo Electric Power Co, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το δυστύχημα στη Φουκουσίμα. Εκπρόσωπος της TEPCO δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου έφτασε τις 12.157 ενώ αγνοείται η τύχη 15.500 ανθρώπων. Περισσότερες από το 80% των σορών έχει αναγνωριστεί, ενώ κατά την τριήμερη επιχείρηση για την περισυλλογή των πτωμάτων είχε ως αποτέλεσμα την ανεύρεση 78. Σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 161.000 άνθρωποι ζουν σε κέντρα εκκένωσης μετά το χτύπημα του τσουνάμι.

Ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ασφαλή είναι τα πυρηνικά εργοστάσια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ανακοίνωσαν χθες, Δευτέρα, ρυθμιστικές αρχές για την πυρηνική ενέργεια, και δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν τρόπους να ενισχύσουν περαιτέρω τα μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο της πυρηνικής κρίσης στην Ιαπωνία. Η ραδιενέργεια που έχει διαρρεύσει από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα έχει μολύνει την ατμόσφαιρα, τη θάλασσα και τη στεριά και έχει οδηγήσει σε πολλούς ελέγχους της λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων ανά τον κόσμο.

«Στις ΗΠΑ, εξαιτίας της ομοιότητας στον σχεδιασμό και της πιθανότητας για φυσικές καταστροφές αυτού του τύπου, θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις δικές μας εγκαταστάσεις και την προσέγγισή μας όσον αφορά τις ρυθμίσεις», δήλωσε ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ. «Επιτρέψτε μου να πω με βεβαιότητα ότι πιστεύουμε αυτή τη στιγμή πως τα εργοστάσια στις ΗΠΑ είναι ασφαλή. Πιστεύουμε ότι έχουμε σε εξέλιξη ένα πολύ ισχυρό πρόγραμμα για την ασφάλειά (τους)», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Ο Γιάτσκο έκανε τα παραπάνω σχόλια κατά την έναρξη της διάρκειας δύο εβδομάδων διάσκεψης ρυθμιστικών αρχών για την πυρηνική ενέργεια από 72 χώρες, που διοργανώνεται στη Βιένη από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Παρότι είχε προγραμματιστεί πριν από το σεισμό, η διεθνής διάσκεψη η οποία θα αναθεωρήσει την Συνθήκη του 1996 για την Πυρηνική Ασφάλεια, επικεντρώνεται στην ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας μετά το δυστύχημα στην Ιαπωνία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να υποβάλουν τους πυρηνικούς αντιδραστήρες σε «τεστ αντοχής» για να προφυλαχθούν από κρίσεις ανάλογες εκείνης της Φουκουσίμα. Κάποιες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν όποιον από τους 143 αντιδραστήρες στην Ευρώπη δεν περάσει τα τεστ.

Ο Αντρέϊ Στριτάρ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Πυρηνικής Ασφάλειας της Σλοβενίας και προεδρεύων των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ENSREG), ο οποίος συμμετέχει στην προετοιμασία των «τεστ αντοχής», δήλωσε ότι αυτά δεν θα εξετάζουν κατά πόσο είναι ασφαλή τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη. «Αυτός είναι ίσως ο λόγος που τα συγκεκριμένα τεστ αντοχής έχουν παρεξηγηθεί. Η σωστή ερώτηση είναι πώς θα τα κάνουμε ασφαλέστερα; Επομένως είναι ασφαλή σήμερα, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν άδεια λειτουργίας, δεν θα τους επιτρεπόταν να λειτουργούν», λέει ο Στριτάρ.

Πηγή: tvxs.gr, 5-4-2011

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις