19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ: «Ξαφνικό θάνατο», θέλουν οι δανειστές – «Casus belli», απαντούν οι εργαζόμενοι

Πρόσφατα

«Μασάνε τα σίδερα», τουλάχιστον στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην αμυντική βιομηχανία και τη ΛΑΡΚΟ, μετά την «εμπλοκή» που προέκυψε με τους δανειστές οι οποίοι διαμηνύουν: «Κλείστε τα». Με βαριές εκφράσεις όπως «θα χυθεί αίμα» ή «θα βγάλουμε τα τανκς», οι εργαζόμενοι κηρύσσουν Γενική Επίθεση, ζητώντας παράλληλα από τον πρωθυπουργό «να μην επιτρέψει την άθλια αυτή παρέμβαση στα εθνικά θέματα της χώρας».

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις αμυντικές βιομηχανίες

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παίξει έναντι των δανειστών το «χαρτί» της πτώσης της κυβέρνησης υπό το βάρος των αντιδράσεων. Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, φέρεται αποφασισμένος να αναλάβει ο ίδιος το ζήτημα της διαπραγμάτευσης για την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας.

Αν και μέσω διαρροής έγινε γνωστό το μπλόκο της τρόικας στο σχέδιο της κυβέρνησης που προέβλεπε εκκαθάριση εν λειτουργία, όλα δείχνουν ότι Σαμαράς και Βενιζέλος ήταν ενήμεροι από νωρίτερα. Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μετά την τελευταία τους συνάντηση δεν έκαναν δηλώσεις.

Όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση γνώριζε και ήδη οι δύο άνδρες είχαν βάλει μπρος το εναλλακτικό σχέδιο. Αυτό προβλέπει συγχώνευση των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και να συνεχίσει να υπάρχει μια έστω γραμμή παραγωγής από τις δύο εταιρείες. Σε ό,τι αφορά στους εργαζομένους, είναι βέβαιο ότι πολλοί -αν όχι όλοι- θα βρεθούν εκτός, ωστόσο, εάν παραμείνει μια γραμμή παραγωγής κάποιοι θα συνεχίσουν να εργάζονται.

«Δεν θα έχουμε ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εξής»

Ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού Παναγιώτης Δούκας, μιλώνας στο newpost διαψεύδει την τρόικα, λέγοντας πως η εταιρεία δεν έχει ζητήσει 130 αλλά μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ τα οποία και θα επιστρέψει σε εύλογο χρονικό διάστημα και εξηγεί ότι είναι χρήματα που χρειάζονται προκειμένου να «τρέξει» η εθελουσία και να εξυγιανθεί η ΕΑΣ.

«Με πρωτοφανή τρόπο και με απίστευτα προκλητική παρέμβαση στα εθνικά θέματα της χώρας η τρόικα επιβάλλει το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών. Θεωρούμε ως Έλληνες πολίτες, ως εργαζόμενοι στις εταιρείες που εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία των Ενόπλων Δυνάμεων και κατ’επέκταση της χώρας μας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – γιατί μιλάμε για εταιρείες ειδικού και εθνικού σκοπού – και δεν θα επιτρέψει στους δανειστές να προκαθορίσουν ακόμη και την ανεξαρτησία της χώρας σε μία εποχή που οι κίνδυνοι από τις γύρω είναι υπαρκτοί», λέει ο Παναγιώτης Δούκας και καταλήγει: «Για ό,τι επακολουθήσει έχουν ακέραιη την ευθύνη. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος».

«Θα τα πούμε στη ΔΕΘ»

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ έχουν βγει σε επίσχεση από το πρωί της Τρίτης, διεκδικώντας δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών. Η εντολή της τρόικας τους βρήκε ήδη στους δρόμους.

«Στους δρόμους θα μείνουμε» διαμηνύει ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων Θεόδωρος Δημητριάδης. «Το Σάββατο θα είμαστε στην κεφαλή της πορείας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Σήμερα έχουμε γενική συνέλευση για να αποφασίσουμε περαιτέρω κινητοποιήσεις. Θα σας πω μόνο το εξής: τα τανκς δεν είναι μόνο για τις παρελάσεις. Στο κάτω – κάτω , δεν είναι κακό να δουν οι Έλληνες πολίτες τί ακριβώς παράγουμε».

«Θα χυθεί αίμα για τη ΛΑΡΚΟ»

Ετοιμοπόλεμοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναμένουν τις αποφάσεις τρόικας – κυβέρνησης για το μέλλον της επιχείρησης και προαναγγέλλουν σκληρές κινητοποιήσεις σε πέντε νομούς της χώρας.

«Θα χυθεί αίμα», προειδοποιεί, μέσω του newpost, ο πρόεδρος των εργαζομένων Ανδρέας Κορέντζελος.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ θα είναι αιτία πολέμου σε πέντε νομούς. Θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για την κυβέρηση. Η σπίθα του ξεσηκωμού όλων των εργαζομένων θα ξεκινήσει από τη ΛΑΡΚΟ. Έχουμε στο DNA μας το σκληρό αγώνα για τη δικαιοσύνη. Θα χυθεί αίμα για τη ΛΑΡΚΟ», λέει χωρίς περιστροφές.

Και μέσω του newpost απευθύνει «έκκληση στον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε αυτήν την απόφαση που θα πυροδοτήσει αντιδράσεις σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newpost, νωρίτερα το μεσημέρι μέλη του Δ.Σ της εταιρείας συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων στη Φθιώτιδα, κάνοντας μια πρώτη συζήτηση για την «εμπλοκή» που προέκυψε με την τρόικα, όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ήταν εκτενής καθώς «η διοίκηση φάνηκε μουδιασμένη» ενώ οι δύο πλευρές επιφυλάχτηκαν να συναντηθούν όταν θα υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.

Πηγή: newspost.gr, newsit.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις