19.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σε… ρυθμούς τρόικας η κυβέρνηση: Απολύει 2.656 εργαζομένους της ΕΡΤ

Πρόσφατα

Τριγμούς προκαλεί στην εσωτερική «τρόικα» η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005», η οποία δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ -χωρίς καμία διαβούλευση μεταξύ των συγκυβερνώντων- στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το μεσημέρι της Τρίτης (ΦΕΚ 139Α/2013), και αφορά κατά κύριο λόγο στο… επί τροχάδην κλείσιμο της ΕΡΤ και την εργασιακή ανασφάλεια – απόλυση 2.656 εργαζομένων της, που θα προέλθουν από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της και θα ενταχθούν στις 2.000 απολύσεις που πρέπει να γίνουν έως το τέλος του μήνα (με το δεδομένο πως θα απολυθούν 2.656, η κυβέρνηση ξεπέρασε τους… στόχους της!!!).

«Μνήμη χρυσόψαρου» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, σε… τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 6 το απόγευμα, ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ από τα μεσάνυχτα. Χαρακτήρισε τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ως «χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» και έκανε λόγο για «τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος».

Ωστόσο, «ξέχασε» να αναφέρει ποιος ελέγχει όλα αυτά τα χρόνια τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα και ποιανού «ημέτεροι» αποφασίζουν, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα «τεράστια ποσά» που πάνε στα χέρια των ιδιωτών, την ώρα που ο έλληνας πολίτης δίνει τα χρήματά του για έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, καθώς επίσης και για ψυχαγωγικά προγράμματα, με σκοπό την άνοδο του βιοτικού του επιπέδου.

«Πόντιοι Πιλάτοι» ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ

Το ενδιαφέρον σε αυτήν τη Νομοθετική Πράξη, που ουσιαστικά προϊδέαζε για το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση των εργαζομένων της, είναι πως δεν την υπογράφουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Δεν την υπογράφουν, με λίγα λόγια, από το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός ΠΕΚΑ Ευάγγελος Λιβιεράτος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυταρής, και από τη ΔΗΜΑΡ, ο καθ’ ύλην αρμόδιος για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Οι λόγοι που επικαλείται η κυβέρνηση συνήθεις για τη νέα ΠΝΠ; Αυτοί που επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει τον… καλό υπηρέτη των ξένων αφεντάδων, και εν προκειμένου της Μέρκελ, και για να περάσει αντεργατικούς νόμους, μακριά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, πραξικοπηματικά: «…Την έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την αντιμετώπιση κατεπείγοντος θέματος» που αφορά στην υλοποίηση των μνημονίων και σε μέτρα εις βάρος των εργαζομένων και γενικότερα των πολιτών.

ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ: Θα προστατέψουμε τις θέσεις εργασίας και το δημόσιο χαρακτήρα της ΕΡΤ

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, διά στόματος του εκπροσώπου του Πάνου Σκουρλέτη. χαρακτήρισε το διάγγελμα Κεδίκογλου ως «μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση» που κινείται στη λογική τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

«Πριν από λίγο παρακολουθήσαμε μια ακραίου αυταρχισμού δήλωση εκ μέρους του κ. Κεδίκογλου, ο οποίος υιοθετώντας τη λογική του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, μας ανακοίνωσε το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης. Μίλησε για αδιαφάνεια και σπατάλες. Προφανώς πρόκειται για μία δημόσια αυτοκριτική του πολιτικού προϊστάμενου της δημόσιας τηλεόρασης, του ίδιου και των προκατόχων του, διότι αυτοί ευθύνονται για όλα αυτά τα οποία ο ίδιος χρέωσε στους εργαζόμενους», είπε ο Π. Σκουρλέτης.

«Πρόκειται για μία πράξη ενάντια στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία, ενάντια στην πολυφωνία και τη δημοκρατία. Θέλουν να κόψουν και να ράψουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση στα μέτρα τους. Τη θέλουν απόλυτα ελεγχόμενη ώστε να είναι ακίνδυνη. Αυτά είναι τα όρια της δικιάς τους αντίληψης της δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε «για ακόμα μία φορά την απόλυτη δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ραδιοτηλεόρασης και ταυτόχρονα να δεσμευτούμε πολιτικά απέναντι και στους εργαζόμενους και στην ελληνική κοινωνία ότι θα αποτελέσουμε ανάχωμα στην προσπάθεια συρρίκνωσής της, προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας, αλλά κυρίως προστατεύοντας και μία αντίληψη αδέσμευτης, δημοσιογραφικά υπεύθυνης και ανεξάρτητης ραδιοτηλεόρασης».

«Φοβάμαι», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, «ότι όταν έρθει η απόφαση να συζητηθεί στο κοινοβούλιο, επειδή πρόκειται για μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θα έχουν περάσει ίσως αρκετοί μήνες και οι ανάγκες των εργαζομένων δεν μπορούν να περιμένουν τους ρυθμούς του κοινοβουλίου. Θα έλεγα με μία φράση ότι η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει και σε αυτό τον αγώνα πρέπει ο καθένας να “βάλει πλάτη”: εργαζόμενοι, πολιτικά κόμματα και ολόκληρη η κοινωνία».

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Αριστεράς: Ακολουθούν 14.500 απολύσεις

Το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς καταδικάζει, με ανακοίνωσή του, το λουκέτο στην ΕΡΤ και την απόλυση των 2.656 εργαζομένων της , σημειώνοντας ότι: «οι εργαζόμενοι σε αυτήν αποτελούν το πρώτο κύμα των 14.500 απολύσεων που έχουν αποφασιστεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου. Θα ακολουθήσουν και χιλιάδες άλλες μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης των οργανισμών του Δημοσίου, η πλήρη διάλυση του οποίου αποτελεί στόχο και της κυβέρνησης και της τρόικας. Θύματα δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, θύματα θα είμαστε όλοι, που σιγά σιγά θα στερηθούμε στοιχειωδών κοινωνικών υπηρεσιών».

Τι λέει το άρθρο 1 της ΠΝΠ 11/06/13

Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 14Β του ν. 3429/2005 (Α΄ 314) αντικαθίσταται με δύο νέα εδάφια ως εξής:

«2. Με την απόφαση της προηγούμενης παραγράφου α) σε περίπτωση κατάργησης του φορέα, όπως και τυχόν θυγατρικών του, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας του καθώς και των τυχόν θυγατρικών του, ως και ο χρόνος αυτής, η τύχη της περιουσίας του καταργούμενου νομικού προσώπου, όπως και των τυχόν θυγατρικών του, ρυθμίζονται όλα τα θέματα της διαδοχής των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών τους, όπως και η τύχη των εκκρεμών δικών, της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων και των συμβάσεων έργου, της αυτοδίκαιης λήξης όλων των αποσπάσεων προσωπικού καθώς και κάθε σχετικό με αυτά θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, β) σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα, καθορίζεται η διακοπή της λειτουργίας και η τύχη της περιουσίας του συγχωνευόμενου προσώπου, ρυθμίζονται τα θέματα των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών του, της ρύθμισης των θεμάτων των εργασιακών σχέσεων και κάθε σχετικό με αυτήν θέμα, της αυτοδίκαιης λήξης της θητείας των οργάνων διοίκησης, των διαδικασιών και οργάνων για τη συγχώνευση, το καταστατικό ή ο οργανισμός που το διέπει και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος τον καταργούμενο ή συγχωνευόμενο φορέα, καθορίζονται τα θέματα που αφορούν την διαφύλαξη της περιουσίας των καταργούμενων ή συγχωνευόμενων φορέων, οι σχετικές διαδικασίες και όργανα και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις