Σοβαρές αντιδράσεις και στα Κύθηρα έχει προκαλέσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου Παιδείας για μαζικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Όπως καταγγέλλει με ψήφισμά του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου Κυθήρων τα έξι (6) τμήματα που λειτουργούσαν πρόκειται να γίνουν τρεις! Επίσης, επισημαίνουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε καθηγητές, οι οποίες δημιουργούν σοβαρή έλλειψη σε Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Κυθήρων, του μοναδικού στο νησί, καταγγέλλει ότι φέτος η σχολική χρονιά ξεκίνησε «με την έλλειψη διδακτικού προσωπικού στο 90% των απαραίτητα διορισθέντων».
Το πρωί της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Λυκείου και Γυμνασίου Κυθήρων, τα οποία συστεγάζονται, συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από τη νότια πύλη του σχολικού συγκροτήματος για να διαμαρτυρηθούν για τα σοβαρά κενά που παρατηρούνται στο εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.
Σύσσωμη η σχολική κοινότητα απαιτεί την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων καθηγητών, που έχουν οδηγήσει σε χαμένες διδακτικές ώρες και προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ ζητούν να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις στα τμήματα του Λυκείου, οι οποίες ζητήθηκαν με άνωθεν διοικητικές εντολές.
«Μην πατάτε στα όνειρά μας», «Διεκδικούμε ίση εκπαίδευση», «Ζητάμε άμεση τοποθέτηση καθηγητών», «Όχι άλλες ώρες χαμένες, καθηγητές στο σχολείο τώρα», ήταν μερικά από τα πανό που κρατούσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Μετά την συγκέντρωση στην είσοδο μπροστά στην πύλη του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Λυκείου ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο.
Αξιότιμε κύριε προϊστάμενε της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κύριε Αναστασόπουλε,
Μετά από επικοινωνία του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Κυθήρων με την διεύθυνση του Λυκείου μας και κάνοντας γνωστή σε εμάς την ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ εντολή-απόφαση σας στην συγχώνευση των 6 τμημάτων του σχολείου μας σε 3 που πρακτικά λόγω κτιριακής υποδομής (όπως γνωρίζοντας και έχοντας άποψη λόγω επισκέψεων σας στο χώρο του σχολείου μας) αλλά και σύμφωνα με την νομοθεσία στο τι ισχύει για τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα (το άρθρο 116 του νόμου 4610/2019-υπ αριθμ.129818/Γ2/2013 ΦΕΚ 2451/Β/01-10-2013 κοινή υπουργική απόφαση) μας βρίσκετε κάθετα αντίθετους στην απόφασή σας.
Ο αριθμός των μαθητών του κάθε τμήματος συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρίες κρίνεται απαγορευτικός σε μία τέτοια ενέργεια(Α Λυκείου 30 μαθητές, Β Λυκείου 27 μαθητές με μαθητές με ειδικές ανάγκες και Γ Λυκείου 26 ενώ Ο ΝΟΜΟΣ ΟΡΙΖΕΙ 25 ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑ ΤΑΞΗ).
Εν κατακλείδι και κάνοντας γνωστή σε εσάς την πρόθεση του Συλλόγου και των μαθητών του σχολείου μας σε μία τέτοια κατεύθυνση που αποσκοπεί σε γενική δυσλειτουργία του σχολείου μας και πρωτίστως των μαθητών μας θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στην προσβολή της απόφασής σας με κάθε νόμιμο δικαίωμά μας γνωρίζοντας πολύ καλά την αναστάτωση που έχετε δημιουργήσει και θα αναπτύξετε με μία μη νόμιμη απόφαση σας.
Σας απευθύνουμε την εξής ερώτηση και σας παρακαλούμε να μας απαντήσετε ως εκπαιδευτικός!
Πως είναι δυνατόν ένας καθηγητής π.χ.φιλόλογος με 8 διαφορετικά αντικείμενα να κάνει 28 ώρες μάθημα; Πείτε μας με την εμπειρία σας, τι απόδοση θα έχει και ειδικά όταν απευθύνεται σε παιδιά που εξετάζονται σε πανελλαδικές εξετάσεις!
Λαμβάνοντας επίσης υπόψη ότι οι εκπαιδευτικοί έρχονται να εργαστούν σε ένα δυσπρόσιτο σχολείο με ότι συνεπάγεται αυτό!