Αναδημοσίευση από Post2Post | Από το 2010 μέχρι σήμερα, οι Τράπεζες συσσώρευσαν κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 120δισ. Από αυτά, τα 106 δισ αφορούν (ενυπόθηκα ή μη) επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που κοκκινησαν μέχρι το 15 λόγω της βίαιης συρρίκνωσης κατά 25% του ΑΕΠ (για να σωθούν 5-6 γαλλογερμανικές τράπεζες).

Η ΕκΤ, δια του Στουρνάρα, πίεσε αυτός ο όγκος να μειωθεί για να μπορούν οι 4 συστημικές τράπεζες να περνούν τα stress tests που κάνει κάθε χρόνο η ΕκΤ.

Και πάνω σε αυτή την απαίτηση, έχει στηθεί ένα απίθανο φαγοπότι, που συνεπικουρείται και με τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε το 20 η κυβέρνηση της ΝΔ. Μπροστά του η αφαίμαξη της Εθνικής Οικονομίας κατά 60δισ από την κλίκα Παπαντωνιου-Σημιτη με το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, μοιάζει με πταίσμα.

➖ Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας βρίσκεται, όπως αναμένεται, η ΤτΕ δια του Στουρναρα. Αυτή έκανε δύο πράγματα

• Δέσμευσε σε δύο δόσεις 24δισ από το “μαξιλάρι Τσίπρα” με την μορφή εγγυήσεων, που δοθηκαν με τα Προγραμματα Ηρακλής Ι και ΙΙ στις Τράπεζες. Για τις “χασούρες” που θα είχαν πουλώντας σε funds τα κόκκινα δάνεια που είχαν δώσει. Τώρα ετοιμάζει και τον Ηρακλή ΙΙΙ.

Οι Τράπεζες, αυτές τις κρατικές εγγυήσεις, (που θα εγγραφούν στα κρατικά χρέη) τις μετέτρεψαν σε ρευστό μέσω δανείων από την ΕκΤ. Που με την σειρά της, “πούλησε” αυτά τα δάνεια στην δευτερογενή αγορά κοκκινων δανείων σε άλλες Τράπεζες και funds, που έλαβαν δάνεια από Τράπεζες για να τα αγοράσουν.(σημείωση: κάθε τέτοιος κύκλος αγοροπωλησιας, που επαναλαμβάνεται πολλές φορές, οδηγεί στην παραγωγή νέων ευρώ από την ΕκΤ. Λέγεται κομψά “μόχλευση”)

• Ανέθεσε το Στορναρισταν το 16 σε μια εταιρεία-fund, την PQH, την πλήρη ευθύνη του “πακεταρισματος” αυτών των δανείων, αλλά και την διενέργεια μελετών και διαγωνισμών ανάμεσα σε funds που θα τα διεκδικήσουν για να τα εισπράξουν. Λειτουργία που δεν εμπίπτει στους κανόνες του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστηματος.

Όπως φαίνεται και πιο κάτω, στήθηκε μια κανονική παραΤράπεζα μέσα στην ΤτΕ!

Μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί από την ΤτΕ 107 τέτοια funds, με αξιολόγηση των φακέλων τους που έκανε …η PQH.

➖ Ποια είναι αυτή η PQH?

Η PQH Ενιαία Ειδική Εκκαθάριση Α.Ε «διαχειρίζεται το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των ειδικών εκκαθαρίσεων, που αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.» λέει το καταστατικό της.

Δηλαδή είναι μια από τις εταιρίες-funds που αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες και στη συνέχεια είτε πιέζουν ασφυκτικά τους οφειλέτες είτε βγάζουν στο (ηλεκτρονικό πλέον) «σφυρί» τα υποθηκευμένα περιουσιακά στοιχεία.

Η PQH αποτελεί κοινό εταιρικό σχήμα των εταιριών PwC Business Solutions Α.Ε., Qualco Α.Ε. και Hoist Kredit Aktiebolag.

Υπενθυμίζεται ότι στέλεχος της Qualco είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδερφός του πρώην υπουργού Ευτυχή Τσακαλώτου (αλλά όπως έχει δηλώσει, δεν μιλάνε…).

Στην PQH έχουν περιέλθει τα πάγια και οι απαιτήσεις των Τραπεζών που χρεοκόπησαν ή έκλεισαν κατά την περίοδο των μνημονίων (Αγροτική Τραπεζα, Τρ. Αττικης, Συνεταιριστικες Τραπεζες κλπ) Δηλαδή η PQH “κρατάει” στο χαρτοφυλάκιο της, πέραν των άλλων, και τις υποθηκευμένες αγροτικές γαίες για δάνεια της Αγροτικής, που αντιστοιχούν στο 70% όσων σήμερα καλλιεργούνται. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΩΝ ΥΨΟΥΣ 1ΔΙΣ ΠΟΥ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Η NΔ.

Η PQH, στα πλαίσια των “αρμοδιοτήτων” που της έχουν παραχωρηθεί, προχωράει μετά ανεξέλγκτα στο σχετικό “αμπαλαζ” των κόκκινων δανείων των Τραπεζών. Μέχρι τώρα πουλήθηκαν σε funds στο 3-5% της αξίας των δανείων συνολικές απαιτήσεις ύψους 90δισ .

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων προς διαχείριση που κατέληξε στις ΕΔΑΔΠ (δηλαδή σε funds αδειοδοτημένα), έφθασε στο τέλος του 2021 στα 79,738 δισ. ευρώ, από τα 72,2 δισ. ευρώ, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Σήμερα υπολογίζονται στα 90δισ.

Κατά κατηγορία τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά (συνολικά 90 δισ. ευρώ) το 55% είναι καταναλωτικά και «λοιπά δάνεια», ενώ το 45% είναι στεγαστικά δάνεια. Κατά κλάδο το 45% είναι ιδιωτικά δάνεια, το 40% είναι επιχειρηματικά και 15% των κόκκινων δανείων που τώρα διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης (ΕΔΑΔΠ), δηλαδή τα 107 funds,, είναι δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και δάνεια ατομικών επιχειρήσεων.

➖ Στο επόμενο επίπεδο της τροφικής αλυσίδας είναι αυτά τα 107 funds που έχουν αδειοδοτηθεί ως άνω με σημαντικότερα τα: (σε παρένθεση τα “χαρτοφυλάκια” ,ΟΧΙ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους, που δηλώνουν ότι έχουν). Οι πλέον ενεργοί στην εγχώρια αγορά κάποια Davidson Kempner με χαρτοφυλάκια ύψους 15,1 δισ. ευρώ, η Intrum με 13,5 δισ. ευρώ και DoValue με 11,4 δισ. ευρώ, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Bain και B2Holding με χαρτοφυλάκια, ύψους 3,5 δισ. ευρώ και τριών δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ακολουθούν οι:
-Pimco (2,7 δισ. ευρώ)
-Hoist (2,4 δισ. ευρώ). Ναι αυτή της PQH…
-Carval – Intrum (δύο δισ. ευρώ)
-Ellington (1,6 δισ. ευρώ)
-Aldridge (1,3 δισ. ευρώ)
-Apollo (1,2 δισ. ευρώ)
-Fortress (1,1 δισ. ευρώ)
-Elliot – Centerbridge (900 εκατ. ευρώ)
-Astir NPL Finance (700 εκατ. ευρώ)
-APS (400 εκατ. ευρώ)
-Cross Ocean Partners (300 εκατ. ευρώ) και
-Carval (100 εκατ. ευρώ).

Στα περισσοτερα από αυτά, συμμετέχουν και οι ίδιες οι Τράπεζες που πούλησαν τα κόκκινα δάνεια!

• Όπως αποκάλυψε όμως ο Παυλος Πολακης , σχεδόν όλα τα πιο πάνω είναι εικονικές εταιρείες η θυγατρικές εικονικών εταιριών με έδρα την Ιρλανδία, και μετοχικά κεφάλαια ανύπαρκτα.

Τι κάνουν:

➖ Με το που λαμβάνουν άδεια από την PQH, πηγαίνουν στην δευτερογενή διεθνή αγορά ΝPL και παίρνουν εγγυητικές επιστολές ύψους 10% των “πακέτων” που θα διεκδικήσουν με “πρόσωπο” την χρυσοτόκο άδεια τους.

➖ “Χτυπάνε” το πακέτο που θέλουν στον διαγωνισμό έναντι της εγγυητικής που πήραν τζάμπα, με προσφορά 3-5% του ύψους των κόκκινων δανείων που περιέχει.

➖ Ο κερδισμένος πλειοδοτης (μη φανταστείτε ότι δεν είναι από πριν αποφασισμένος) λαμβάνει την απαίτηση και την οποία μεταπουλαει αμέσως στην διεθνή αγορά ΝPLs, που κινείται με εκείνα τα γκρι “μοχλευμενα” ευρώ που έχουν παραχθεί από τα αρχικά δάνεια και εγγυήσεις, όπως αυτές των Ηρακλή Ι και ΙΙ). Συνήθως εισπράττουν έτσι το 20-30% της αξίας των κόκκινων δανείων που αγόρασαν. Με αυτά καταβάλει το τίμημα στην αντίστοιχη Τράπεζα και κρατάει, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτα, και το κέρδος προκαταβολικά. Και επειδή είναι εξωχώριες εταιρίες, δεν πληρώνουν εδώ κανένα φόρο κερδών η ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που κατέχουν..

(Τώρα ο Πρόεδρος του συνδέσμου τους Τάσσος Πανούσης, πρωην Διευθυντής Απαιτήσεων της Eurobank, θέλει να φτιάξει και εγχώρια αντίστοιχη δευτερογενή αγορά, για να πωλούνται τα “πακέτα” σε άλλα funds του συνδέσμου τους…)

Με αυτή την διαδικασία έχουν περιέλθει ήδη 70.000 αστικά ακίνητα στα funds και ενας τεράστιος αριθμός παγίων επιχειρήσεων ή αγροτών 20πλασιας αξίας όσων κατέβαλαν.(το “χαρτοφυλάκιο” που λένε, είναι εικονικό, “μούρη”)

➖ Αυτά τα πάγια χρησιμοποιούνται μετά ως εγγύηση για την έκδοση δανείων από τους δανειστές των funds. Tα μεγαfunds τύπου CVC Capital κλπ, που δανείζονται από “τις αγορές χρήματος”κεφάλαια είτε για να αγοράσουν πχ την ΔΕΗ και την ΛΑΡΚΟ ή για να επενδυθούν δανείζοντας στα funds μέσω των Τραπεζών!

Να μετρήσουμε πόσο χρήμα “αέρας” έχει παραχθεί μέχρι τώρα από τον “αέρα” των αρχικών εγγυήσεων που έδωσε το σύστημα Στουρνάρα? Ασε το που πήγε και τι λάδωσε στην πορεία…

➖ Στο κάτω επίπεδο της τροφικής αλυσίδας βρίσκονται και οι εισπρακτικές εταιρείες, οι μηχανικοί αξιολόγησης ακινήτων και τα δικηγορικά γραφεία που θα αναλάβουν (έναντι ποσοστού) να πιέσουν για την είσπραξη ή τον διακανονισμό του κάθε κοκιίνου δανείου ξεχωριστά. 3.000 υπαλληλοι και αφεντικά συνολικά.

Ότι εισπράξουν αυτοί απο ρυθμίσεις η νοίκια πτωχευμένων δανειοληπτών, είναι καθαρό πρόσθετο κέρδος των πιο πάνω επιπέδων της τροφικής αλυσίδας, που έχει ρυθμιστεί θαυμάσια στο να παράγει αεράτο χρήμα! Ελάχιστο έως καθόλου από αυτό επενδύεται μετά στην πραγματική οικονομία!

Γιατί?

Μα δεν υπάρχουν σε αυτήν την πραγματική οικονομία επενδύσεις με άπειρη απόδοση κεφαλαίου! (O ευρωπαϊκός δείκτης απόδοσης των κεφαλαίων που χτίζεται από τα μεγαλύτερα distress funds σήμερα δείχνει κερδοφορία 762%!

Αρκεί να υπάρχουν δάνεια και να κοκκινίζουν.

Ξέρεις εσυ καμία να αποδίδει 762% με “επενδεδυμένο” κεφάλαιο κανένα χιλιάρικο στην Ιρλανδία?

➖ Από τι κινδυνεύει τώρα αυτή η πυραμίδα:

Παρ όλο που όλο αυτό το γαϊτανάκι δανείων επί δανείων το ασφαλίζουν σε δικές τους ασφαλιστικές (που με την σειρά τους λαμβάνουν δάνεια για να αντασφαλιστούν…), όλη αυτή η πυραμίδα σήμερα κινδυνεύει λόγω της ύφεσης και του πληθωρισμού που προκλήθηκε από τα θραύσματα της ενεργειακής κρίσης και το Ουκρανικό.

• Όλο αυτό το οικοδόμημα καταρρέει αν έστω και μία Τράπεζα που εμπλέκεται στην χορήγηση αυτών των δανείων επί δανείων, χρεοκοπήσει, όπως έγινε το 08 με την Leman Brothers για 600δισ στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ.

Τώρα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα 1600τρισ%$ που έχουν παραχθεί σε όλο τον πλανήτη από αντίστοιχες πυραμίδες παραγωγής γκρι χρήματος-αερα έναντι 300τρισ$ αρχικών δανείων, δημοσίων (γύρω στα 80τρισ) και ιδιωτικών. Προϊόν όλο αυτό το γκρι χρήμα της συνεργασίας των τραπεζών με ένα σκιωδες παραΤραπεζικο σύστημα, με αυτό δηλαδή που έχει στήσει εδώ ο νεοφιλελέ Στουρνάρας ως παρατραπεζα μεσα στην ΤτΕ και το υπερασπιζονται τώρα οι Χατζηδάκης και κάτι εναποφύγαντες στην Νεα Αριστερά. Αυτοί δηλαδή που τον ψήφισαν για την δεύτερη θητεία του…

Και τότε δεν θα υπάρχει υπόλοιπο σε κανένα “μαξιλάρι Τσίπρα” για να μας σώσει.

• Το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά για να σπάσει αυτή η τροφική αλυσίδα, που σχεδιάστηκε μόνο για να γεννάει νέα δάνεια? Δηλαδή νέο αεράτο χρήμα

Πολλά! Από το “μοντέλο της Κύπρου” (δυνατότητα first refusal στο να αγοράσει το κόκκινο δάνειο ο αρχικός δανειολήπτης του στην ίδια τιμή που εκχωρείται στα funds-κορακια) μέχρι και πιο προχωρημένα με την δημιουργία πιστωτικών συνεταιρισμών των δανειοληπτών και την ψηφιοποίηση της κλασματικής ιδιοκτησίας (κάθε δόση ή νοίκι μετατρέπεται σε κτήση κλασματος κυριότητας μέσω μιας μορφής ΝFT, που μπορεί να χρηματοδοτήσει και τον κατασκευαστικο τομέα. Χωρις δάνεια!).

Τι δεν καταλαβαίνεις?