Ακακοίνωση ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης για τις πυρκαγιές στη ΒΑ Αττική και το Όρος Όρβηλος, 16-08-2024

Για ακόμη μία χρονιά είμαστε δυστυχώς αναγκασμένες/οι να παρέμβουμε για το ζήτημα των πυρκαγιών. Κάθε χρόνο η ιστορία επαναλαμβάνεται με δραματικό τρόπο: μια πυρκαγιά ξεσπάει σε μια δασική έκταση, αυτή αφήνεται να επεκταθεί ως κάτι φυσικό κατακαίγοντας τα περιαστικά δάση της πρωτεύουσας και περιουσίες και σβήνει μετά την υπεράνθρωπη προσπάθεια πυροσβεστών, αλληλέγγυων και λόγω υποχώρησης των ανέμων. Αυτή τη φορά συνέβη το ακόμα πιο πρωτοφανές: μια φωτιά που ξέσπασε σε δασική περιοχή στο Βαρνάβα αφέθηκε να επεκταθεί πάνω από 20 χλμ. νότια και μέσα σε μία μέρα έφτασε να καίει εκτάσεις και σπίτια στον αστικό ιστό στα Βριλήσσια και στο Χαλάνδρι.

Πάνω από 100,000 στρέμματα καμμένης γης προστέθηκαν στον τραγικό απολογισμό της απώλειας δασικών εκτάσεων στην Αττική. Σύμφωνα με στοιχεία του meteo το 37% (!!!) της έκτασης των δασών στην Αττική έχει απολεσθεί από το 2017, αυξάνοντας δραματικά την πίεση στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου που βλέπουν τους πνεύμονες πρασίνου να εξαφανίζονται. Χωρίς περιαστικά δάση, και σε μια πόλη με ελάχιστο αστικό πράσινο, οι ολοένα και περισσότεροι καύσωνες θα βιώνονται εντονότερα, οι ολοένα και αυξανόμενες πλημμύρες θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, αλλά αντιμετωπίζεται ως δικαιολογία για την εσκεμμένη αδιαφορία των κυβερνώντων να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιλέξει την επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών και των συνεπειών τους ως βασική πολιτική της. Εμμονή στο 112, που αυτό το καλοκαίρι στέλνεται καλού κακού για κάθε ενδεχόμενο. Η πολιτική της ατομικής ευθύνης στην αποθέωσή της: «εμείς σου είπαμε ότι είναι επικίνδυνα, φρόντισε να προλάβεις». Ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων που επιχειρήθηκε να θεσμοθετηθεί πριν το καλοκαίρι ήταν επίσης ενδεικτικός: μεταφορά της κρατικής ευθύνης στον πολίτη. Οι επιστημονικές εξηγήσεις για την επέκταση της φωτιάς υιοθετούνται αμέσως από τα κυβερνητικά στελέχη ως δικαιολογίες για την ανημποριά του κρατικού μηχανισμού. Οι εχθροί εντοπίζονται στα πεύκα, στους ανέμους, στη ξηρότητα της βλάστησης. Επιστημονικοί όροι όπως «πυκνές κηλιδώσεις» και «megafire» παρουσιάζονται ως ανυπέρβλητες δικαιολογίες προς τους πολίτες-πελάτες. «Λυπούμαστε για την αναστάτωση», λέει το κράτος ως μια άλλη κακή καπιταλιστική επιχείρηση.

Την ίδια στιγμή το όρος Όρβηλος στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας στο νομό Σερρών καίγεται «αθόρυβα» εδώ και μέρες, χωρίς να μπορεί να πει κανείς πότε και πώς θα σταματήσει. «Επί ένα μήνα, οι κάτοικοι οργισμένοι και αγανακτισμένοι βλέπουν ένα βουνό πάνω από το κεφάλι τους να καίγεται και ειδικά το βράδυ, είναι μια απόκοσμη εικόνα», λέει ο Δήμαρχος Σιντίκης. Θαρρείς πως το κράτος πλέον επιδεικνύει την αδιαφορία του για την εκδήλωση τέτοιων καταστροφών ως την βασική του πολιτική αντιμετώπιση. Πώς άλλωστε μπορεί να εξηγηθεί η ολοφάνερη απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, να επανασχεδιάσει συστήματα πρόληψης και δόγματα αντιμετώπισης της φωτιάς, και κυρίως να διασφαλίσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους.

Παρότι μπορεί το ξεκίνημα να είναι τυχαίο, η εξάπλωσή των πυρκαγιών φαίνεται να εντάσσεται οργανικά στο σχέδιο της κυβέρνησης για παραίτηση των πολιτών από τα συνταγματικά τους δικαιώματα, όπως αυτό της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και των δασών. Εικόνες βίαιης καταστρατήγησης του δικαιώματος αυτού εμφανίζονται κάθε χρόνο και παρουσιάζονται ως κάτι κανονικό και αναπόφευκτο. Στις δεκάδες πυρκαγιές στην Αττική, στη Βόρεια Εύβοια, στον Έβρο, στη Ρόδο. Η παραίτηση από το δικαίωμά μας στην προστασία της γης με την παρούσα χρήση της συνοδεύεται και από την έκθεση της κακοποιημένης γης στις «επενδύσεις» που έρχονται πριν και μετά τις καταστροφές να δώσουν λύσεις «ανάπτυξης»: ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές χωρίς κανένα σχεδιασμό, αντικατάσταση παραγωγικής γης με φωτοβολταϊκά, βίαιη εκμετάλλευση του αιγιαλού από το τουριστικό κεφάλαιο, παράδοση των περιοχών Natura σε όλες τις χρήσεις ακόμα και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και άλλα. Και όλα αυτα συνοδευονται από την πλήρη αδιαφορία για τις ζωες των ανθρώπων που έχουν πληγει, όπως πολύ καλά μπορούν να μας το βεβαιώσουν οι κάτοικοι της Ευβοιας. Η γη είναι αναλώσιμη, όπως και οι πολίτες-πελάτες του κράτους αυτού.

Εδώ και χρόνια και ειδικά μετά την μεγάλη καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια, έχουμε τονίσει ως ΑΡΑΓέΣ και με συγκεκριμένες προτάσεις προς τη ΔΕ, την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου δασοπροστασίας, όπως και δεκάδες άλλοι επιστημονικοί και κινηματικοί φορείς. Την ένταξη της δασοπυρόσβεσης υπό την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών με τη σημαντική ενίσχυσή τους, την έμφαση στην πρόληψη που βασίζεται στην σωστή διαχείριση του δασικού οικοσυστήματος, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων μέσων για τον άμεσο εντοπισμό και κατάσβεση κατά την έναρξη της πυρκαγιάς, την οργανική ένταξη των τοπικών κοινωνιών στην προστασία των δασών, τη σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης για τη δασοπυρόσβεση, τη μονιμοποίηση των εποχικών πυροσβεστών και την ενίσχυση με πτητικά και επίγεια μέσα. Τα αιτήματα αυτά παραμένουν επίκαιρα και αδικαίωτα, ενώ ο φυσικός μας πλούτος καταστρέφεται.

Ως ΑΡΑΓέΣ θα συμβάλλουμε εντός και εκτός ΤΕΕ στην ενίσχυση των διεκδικήσεων για την αλλαγή του μοντέλου δασοπροστασίας και την προστασία των καμμένων εκτάσεων. Ειδικά για την Αττική κάτι τέτοιο τίθεται σε πρώτη προτεραιότητα για να μην καταστεί η ζωή στο λεκανοπέδιο ακόμα περισσότερο αβίωτη. Η πλήρης απαγόρευση αλλαγής χρήσεων στις καμμένες εκτάσεις είναι η βασική προϋπόθεση για τη φυσική ή βοηθούμενη με αναδάσωση αναγέννηση των δασών. Η προστασία και διεκδίκηση σημαντικής αύξησης των εκτάσεων αστικού πρασίνου γίνεται επίσης επιτακτικό αίτημα προς άμεση υλοποίηση. Κι αυτό που αυτές τις μέρες έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι η αλληλεγγύη στους ανθρώπους που επλήγησαν από την κρατική αδιαφορία, παράλληλα με την άμεση διεκδίκηση των αποζημιώσεων για την αποκατάσταση των ζημιών. Μέσα από τους δεσμούς αλληλεγγύης ξεπηδά πάντα η ελπίδα για την αναγέννηση των δασών μας και των ζωών μας!

Να μην αφήσουμε να είναι αυτά τα καλοκαίρια μας!

Η προστασία των δασών είναι δικαίωμα! Απόλυτη Προστασία των καμμένων εκτάσεων και αλλαγή του μοντέλου δασοπυρόσβεσης!