Έσβηναν ακόμη τις τελευταίες εστίες στην Αττική, όταν η κυβέρνηση προσλάμβανε δασικούς για την Πάρνηθα – Δεκάδες προσλήψεις στα Δασαρχεία όλης της χώρας, αλλά σε λάθος… timing – Προσλαμβάνονται να καθαρίσουν τα δάση, να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες, στην κορύφωση των πυρκαγιών!

«Η Πυροσβεστική, μετά από 20 χρόνια, έχει αρκετή εμπειρία στις δασικές πυρκαγιές, αλλά οι Δασικές Υπηρεσίες είναι αυτές που ξέρουν τα δάση μαζί με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και αυτές οι δύο υπηρεσίες πρέπει να συνεργάζονται…». Είναι γνωστό πια ότι τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν εκείνος ήταν ακόμη αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης.

Λόγια, τα οποία είχε πει σε συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει για την τραγωδία στο Μάτι το 2018. Αν όμως οι διαπιστώσεις αυτές εκφέρονταν με ευκολία από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δύσκολα γίνονταν πράξη από τη θέση της κυβέρνησης. Ακριβέστερα, ουδέν έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια όσον αφορά την αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας, των ανθρώπων, δηλαδή, που ξέρουν το δάσος σαν την παλάμη τους.

ΦΕΚ 4434Β/2024

Αντιθέτως, σειρά αποφάσεων το τελευταίο διάστημα, και δη κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο, καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να τους αγνοεί, αν όχι να τους υποβαθμίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόφαση των κ. Σκυλακάκη και Τουρνά για τη «Σύσταση υποστηρικτικών ομάδων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών μεγάλης έκτασης».

Το θέμα είχε δημοσιοποιήσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» και ο συνάδελφος Αρης Χατζηγεωργίου στο φύλλο της 7ης Αυγούστου. Και, επειδή από τον τίτλο της απόφασης, μπορεί κανείς να νομίσει ότι κάτι θετικό συντελείται, η ουσία -αν έπρεπε να συμπυκνωθεί σε μία φράση- είναι ότι οι δασικοί «έχουν αμιγώς υποστηρικτικό ρόλο και σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχονται σε θέματα καταστολής» (βλ. ΦΕΚ 4434Β/2024).

Πέραν της ουσίας της κοινής υπουργικής απόφασης, προβληματικό είναι και το timing. Με άλλα λόγια τα συναρμόδια υπουργεία ξεδιπλώνουν την πολιτική τους -αυτήν που νομίζουν πως είναι ορθή- στην κορύφωση των δασικών πυρκαγιών: 29 Ιουλίου!

Έγγραφο 1

Το ίδιο προβληματικό timing αξιοποιείται, όμως, και για δεκάδες προσλήψεις δασικών. Την ώρα που σιγόκαιγαν ακόμη τα δέντρα της Αττικής, στις 16 Αυγούστου εν προκειμένω, το Δασαρχείο Πάρνηθας ανακοίνωνε την πρόσληψη 30 δασικών υπαλλήλων, με σχέση εργασίας εποχικού προσωπικού, Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ), 6μηνης διάρκειας. Δασολόγοι, δασοπόνοι, δασοφύλακες, εργάτες και διοικητικοί προσλαμβάνονται προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο δάσος, στα μέσα Αυγούστου!

Και δεν είναι μόνο στην Πάρνηθα, σημειωτέον. Τριάντα δασικοί στο Δασαρχείο Ιστιαίας (βλ. σχετικό έγγραφο 1), άλλοι τόσοι στον Πολύγυρο, είκοσι τέσσερις στο Δασαρχείο της Αλεξανδρούπολης, έντεκα στην Κασσάνδρα, είκοσι τέσσερις στην Αμαλιάδα κ.ο.κ. Ολοι κατά το β’ 10ήμερο του Αυγούστου. Πρόκειται μάλλον για εργαζόμενους που εν συνεχεία θα γίνουν μόνιμοι, και καλώς προσλαμβάνονται. Το θέμα είναι και πάλι η κυβερνητική αντίληψη, σε συνδυασμό με τον χρόνο λήψης αποφάσεων.

Με ποιο αντικείμενο

Τα άτομα αυτά προσλαμβάνονται για να παράσχουν έργο, μεταξύ άλλων, στα προγράμματα AntiNero, με άλλα λόγια στη δημιουργία μικτών αντιπυρικών ζωνών με στόχο τη μείωση του κινδύνου και της ταχύτητας μετάδοσης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τη διευκόλυνση της προσέγγισης των δασοπυροσβεστών στην περιοχή με ασφάλεια. Εργο τους είναι η πραγματοποίηση εργασιών, όπως οι καθαρισμοί των δασών και δασικών εκτάσεων, η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την κρισιμότητα του έργου που παρέχουν, είναι προφανές, ωστόσο, ότι ο χρόνος εκτέλεσης των εργασιών αυτών είναι πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και όχι όταν αυτή έχει ξεκινήσει… Παρά ταύτα, η κυβέρνηση έκρινε ως πλέον πρόσφορο χρόνο της πρόσληψής τους τον μήνα Αύγουστο.

Η θέση των δασολόγων

Η θέση του συνδικαλιστικού οργάνου των δασολόγων δημοσίων υπαλλήλων είναι σταθερή όλα αυτά τα χρόνια: όπως μας είπε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσής τους Νίκος Μπόκαρης, οι δασολόγοι ζητούν ενίσχυση των Δασαρχείων, επίσης αλλαγή του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.

Το ερώτημα, πάντως, αν θα ήταν διαφορετική η κατάσταση αν τα δάση και τα ρέματα της Αττικής είχαν καθαριστεί σε ανύποπτο χρόνο, μάλλον δεν θα απαντηθεί ούτε και κατά τη σημερινή αυτοψία του πρωθυπουργού και των λοιπών κυβερνητικών στελεχών…

Πηγή: efsyn.gr/Νίκος Παπαδημητρίου