Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις έφηβοι, και άλλοι επτά τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσαν την Τρίτη Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, καθώς, σε διπλωματικό επίπεδο, οι παγκόσμιοι ηγέτες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση στη Μέση Ανατολή και το ενδεχόμενο ενός περιφερειακού πολέμου.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Άκααμπα στη βόρεια Δυτική Όχθη. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο 19χρονοι και ένας 14χρονος. Κατά την ίδια πηγή, πάνω από 600 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών συλλήψεων και βίαιων διαδηλώσεων.
Ξεχωριστά, η μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε σφοδρές μάχες με τον στρατό στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στη βόρεια Δυτική Όχθη, ένα συχνό σημείο ανάφλεξης.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από τον IDF. Το Ισραήλ πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινές στρατιωτικές επιδρομές στη Δυτική Όχθη από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, μαζί με τη Γάζα και την ανατολική Ιερουσαλήμ, στον «Πόλεμο των Επτά Ημερών», το 1967. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν τα τρία αυτά εδάφη να αποτελέσουν το μελλοντικό τους κράτος. Τα 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη ζουν υπό φαινομενικά ανοιχτή ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία, με την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή να ασκεί περιορισμένο έλεγχο στα πληθυσμιακά κέντρα. Περισσότεροι από 500.000 Εβραίοι έποικοι με ισραηλινή υπηκοότητα, ζουν σε πολλά κιμπούτς (εβραϊκοί οικισμοί) σε όλη τη Δυτική Όχθη, με το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας να τους θεωρεί παράνομους.
Σε Ρωσία και Τουρκία ο Αμπάς – Στο Ριάντ συνεδριάζει εκτάκτως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας
Ο έλεγχος της Λωρίδας της Γάζας πρέπει να επιστραφεί στις νόμιμες παλαιστινιακές αρχές και τα σχέδια του Ισραήλ να τον διατηρήσει προσωρινά είναι απαράδεκτα, τόνισε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA και μεταδόθηκε σήμερα.
«Η Γάζα πρέπει να κυβερνηθεί υπό την αιγίδα της ΟΑΠ (της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και τη νόμιμη παλαιστινιακή κυβέρνηση. Αντιτασσόμαστε σθεναρά στα ισραηλινά σχέδια για προσωρινές λύσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Αμπάς είπε στο RIA, ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα την επόμενη εβδομάδα, πως θα συζητήσει με τον Rώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και θα επιδιώξει συντονισμό των θέσεων.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία —από τη Δευτέρα 12η ως την Τετάρτη 14η Αυγούστου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του πρακτορείου— αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία από την Τετάρτη 14η ως και την Πέμπτη 15η Αυγούστου.
Η Ρωσία, που έχει στενές σχέσεις τόσο με το Ιράν, όσο και με Άραβες ηγέτες, ανάμεσά τους τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καταδίκασε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και παρότρυνε όλα τα μέρη να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.
Ταυτόχρονα, η Μόσχα δε χάνει ευκαιρία να επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως αψηφά την ανάγκη να ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.
Χθες Δευτέρα ο Σεργκέι Σαϊγκού, ο πρώην υπουργός Άμυνας, πλέον γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο του Ιράν, τον Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο τελευταίος δήλωσε αποφασισμένος να ενισχύσει περαιτέρω τη σχέση με τη Ρωσία, «στρατηγικό σύμμαχο» της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Αύριο, στη Σαουδική Αραβία, συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, με θέμα «τα συνεχιζόμενα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής κατά του παλαιστινιακού λαού», συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Χανίγιε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.
Ο Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση, εν μέσω της ανησυχίας για τα αντίποινα που φέρεται να προετοιμάζει η Τεχεράνη εναντίον του Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της Φρουράς της Επανάστασης απείλησε το Τελ Αβίβ για τη δολοφονία Χανίγια, προειδοποιώντας το ότι «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του κατά της Χαμάς.
Μάλιστα με ανακοίνωσή της η παραστρατιωτική οργάνωση γνωστοποιεί πως έχει τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένει το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσει.
Ως απάντηση, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι ο στρατός είναι έτοιμος για μια «ταχεία μετάβαση στην επίθεση».
«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την ομόλογό του της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια».
Από την πλευρά τους, οι ηγέτες σε Αίγυπτο και Τουρκία σημειώνουν ότι εξαντλούν όλες τις πιθανές οδούς για να αποτρέψουν ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς να γίνει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Το Σαββατοκύριακο πάντως, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι το Ισραήλ βρίσκεται ήδη σε «πολυμέτωπο πόλεμο» με το Ιράν και τους συμμάχους του.
Τη Δευτέρα, η Χεζμπολά είχε ανακοινώσει ότι εξαπέλυσε επίθεση με drone στο βόρειο Ισραήλ, η οποία σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό τραυμάτισε δύο ισραηλινούς στρατιώτες. Η βία σημειώθηκε εν μέσω φόβων για εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο μετά τις δολοφονίες την προηγούμενη εβδομάδα ενός ανώτερου διοικητή της μαχητικής οργάνωσης στον Λίβανο και του κορυφαίου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο Ιράν.
Ισραήλ και η Χεζμπολά ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά χτυπήματα, όσο διαρκεί ο πόλεμος στη Γάζα.
Ενότητα μεταξύ των Λιβανέζων ζήτησε στο μεταξύ, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Λιβάνου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Al-Jumhuriya: «Η τρέχουσα συγκυρία είναι ευαίσθητη και λεπτή, και απαιτεί τον υψηλότερο βαθμό ενότητας μεταξύ των Λιβανέζων για να οχυρωθεί η χώρα απέναντι στους ισραηλινούς κινδύνους που την απειλούν», δήλωσε ο Nabih Berri.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε το δικαίωμα της Χεζμπολά να απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση, επαναλαμβάνοντας ότι η αντίσταση τήρησε από την αρχή τους κανόνες εμπλοκής και δεν παρέκκλινε από αυτούς, ενώ το Ισραήλ σκόπιμα τους παραβίαζε στοχεύοντας αμάχους και μέσα τις περιοχές του Λιβάνου.
Ο Μπέρι είχε προηγουμένως τονίσει τη συνολική δέσμευση στο ψήφισμα 1701 και την εφαρμογή του σε όλες τις πτυχές του, τονίζοντας ότι «ενόψει οποιασδήποτε ισραηλινής επίθεσης εναντίον του Λιβάνου, εμείς, όπως το Κίνημα Αμάλ και η Χεζμπολά, θα είμαστε σε επιφυλακή και στην πρώτη γραμμή».
Αυστηρή κριτική Αλμπανέζε για ανάρτηση του Ιρανού πρέσβη στην Αυστραλία
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός καταδίκασε την Τρίτη ως «απεχθή» το σχόλιο ενός Ιρανού πρεσβευτή στα social media για το Ισραήλ.
Ο Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι ο πρεσβευτής Ahmad Sadeghi κλήθηκε σε συνάντηση με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου της Αυστραλίας, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με πρόσφατη ανάρτησή του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο επίμαχο post, ο Sadeghi αναφέρει τον πνευματικό ηγέτη της Χαμάς, Ahmed Yassin, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η εξάλειψη της σιωνιστικής πανώλης από τα ιερά εδάφη της Παλαιστίνης θα συμβεί το αργότερο το 2027». Ο Sadeghi προσθέτει: «Ανυπομονώ για μια τέτοια ουράνια και θεϊκή υπόσχεση Inshaa-Allah». Η αραβική έκφραση σημαίνει «αν θέλει ο Θεός».
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αυστραλός πρωθυπουργός σχολίασε: «Το ξεκαθαρίζω: Δεν υπάρχει θέση για την τύχη των σχολίων που έγιναν διαδικτυακά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Ιρανό πρεσβευτή. Είναι απεχθή, απορρέουν μίσος, είναι αντισημιτικοί και δεν έχουν θέση εδώ», τόνισε ο Αλμπανέζε, χωρίς ωστόσο να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα αν ο Ιρανός πρέσβης πρέπει να απελαθεί από την Αυστραλία.
Η ιρανική πρεσβεία στην Αυστραλία δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.