Ύστερα από την καταγγελία  του  γενικού γραμματέα του Συλλόγου Αττικής και Κυκλάδων, Γιώργου Ρόδη,  στην  Επιθεώρηση Εργασίας, αναφορικά με τις  συνθήκες εργασίας στο ΚΕΒΕΙΣ και την τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας και υγιεινής, η αρμόδια υπηρεσία επισκέφτηκε το κτήριο και κατέγραψε τις συνθήκες που αφορούσαν κυρίως στη λειτουργία του Τηλεφωνικού Κέντρου.  

«Δεν θα αναφερθούμε σε άλλες (τραγελαφικές είναι η αλήθεια) καταστάσεις που έλαβαν χώρα (όπως μας καταγγέλθηκε) κατά την παρουσία του κλιμακίου στο κτήριο», τονίζει σε σχόλιό της η Αυτόνομη Κίνηση Εφοριακών (ΑΚΕ). «Θα σταθούμε», συνεχίζει, «στην απαντητική επιστολή  που έλαβε για την καταγγελία του ο συνάδελφος Ρόδης Γιώργος  ». Επιστολή, η οποία, όπως επισημαίνει,  «αφήνει απόλυτα εκτεθειμένη την Ηγεσία της ΑΑΔΕ  και τους αρμόδιους Υπηρεσιακούς Παράγοντες».

Με βάση, λοιπόν, την επίσημη ενημέρωση της  Επιθεώρησης Εργασίας  προς το γενικό γραμματέα του Συλλόγου, συνεχίζει στο σχόλιό της η ΑΚΕ, «το ΚΕΒΕΙΣ λειτουργούσε, κατά την ώρα του ελέγχου,  χωρίς την τήρηση προβλεπόμενων κανόνων ασφάλειας και υγιεινής».

Aλλά όχι μόνο αυτό. Με βάση το σχετικό κείμενο, τέθηκαν  πολύ σοβαρά ερωτήματα  και ζητήθηκαν γραπτές απαντήσεις από τη Διοίκηση για θέματα που αφορούν στα μέσα πυροπροστασίας, στον εξαερισμό του κτηρίου, στην επάρκεια εμβαδού και όγκου για κάθε θέση εργασίας, στη μη ύπαρξη Τεχνικού Ασφαλείας, στη μη ύπαρξη Ιατρού Εργασίας κ.λπ.

«Ερωτήματα στα οποία, αν και παρήλθαν οι σχετικές προθεσμίες, η Διοίκηση της ΑΑΔΕ δεν έχει ανταποκριθεί, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία στην Επιθεώρηση Εργασίας», καταγγέλλει η ΑΚΕ που θέτει τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα από πλευρά της:

«Για ποιο λόγο η ΑΑΔΕ δεν ανταποκρίνεται στην πρόσκληση της Επιθεώρησης Εργασίας;  

Πώς μπορεί να λειτουργεί μια υπηρεσία όταν  οι υπεύθυνοι αρνούνται ή αποφεύγουν να βεβαιώσουν  (απέναντι στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές)  την ύπαρξη όλων των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής;  

Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη  για ό,τι συμβαίνει ή μπορεί να συμβεί στο κτήριο και αφορά στους εργαζόμενους και στους επισκέπτες σε αυτό;  

Ποιος εγγυάται – δεδομένης μάλιστα αυτής της συμπεριφοράς απ’ τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ – ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις στις νεοσύστατες υπηρεσίες (ΚΕΦΟΔΕ, ΚΕΦΟΚ κλπ) στις οποίες μετακινείται άρον άρον πλήθος συναδελφισσών και συναδέλφων;

Πώς μπορεί μια υπηρεσία, όπως η ΑΑΔΕ, στις αρμοδιότητες της οποίας είναι και  ο  έλεγχος της εργατικής νομοθεσίας,  να αποφεύγει να απαντήσει σε τόσο σοβαρά ερωτήματα μιας άλλης ελεγκτικής υπηρεσίας και για θέματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων της;

Σε ρόλο… τερματοφύλακα η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΔΟY

Η απαντητική επιστολή που έλαβε ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου, κοινοποιήθηκε όπως είναι φυσικό τόσο στο Σύλλογο Αττικής και Κυκλάδων, όσο και στην Ομοσπονδία. Ταυτόχρονα η ΑΚΕ, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου (24.7.24), «έθεσε το ζήτημα και πρότεινε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας για την ανάδειξη του θέματος των συνθηκών εργασίας τόσο στο ΚΕΒΕΙΣ, όσο και τα άλλα κτίρια της ΑΑΔΕ.  

Συγκεκριμένα προτάθηκε…

1. Άμεση  αποστολή Εξωδίκου  στην ηγεσία της ΑΑΔΕ και την Πολιτική Ηγεσία με το οποίο να ζητούνται εξηγήσεις για τη μη ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και ταυτόχρονα να τους καθιστά υπεύθυνους για ό,τι συμβαίνει ή συμβεί στο κτίριο του ΚΕΒΕΙΣ.

2.  Να κοινοποιηθεί απ’ την Ομοσπονδία η απαντητική επιστολή της Επιθεώρησης Εργασίας στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές,  δεδομένης της έως τώρα (τουλάχιστον) άρνησης της ηγεσίας της ΑΑΔΕ να δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις και στοιχεία.

3. Να καλέσει η Ομοσπονδία την Επιθεώρηση Εργασίας για έλεγχο όλων των κτιρίων της ΑΑΔΕ  (με προτεραιότητα στα ΝΕΑ κτίρια) για τη διαπίστωση της εφαρμογής των προβλεπόμενων απ’ το νόμο κανόνων και συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής.

4. Να υπάρξει  κινητοποίηση – ενημέρωση των εργαζομένων στο ισόγειο τους ΚΕΒΕΙΣ,  απαιτώντας την παρουσία της ηγεσίας της ΑΑΔΕ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τη στάση της.

5. Να δημοσιοποιηθούν όλα τα παραπάνω με σχετικό  Δελτίου Τύπου  και να κληθούν τα ΜΜΕ στην κινητοποίηση στο ΚΕΒΕΙΣ».

«Προτάσεις αυτονόητες οι οποίες όχι μόνο αναμέναμε να υιοθετηθούν ομόφωνα απ’ την Ομοσπονδία, αλλά επιπροσθέτως… να εμπλουτιστούν περαιτέρω απ’ τις υπόλοιπες παρατάξεις», τονίζει η ΑΚΕ, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια: «Θεωρούσαμε αδιανόητο ότι  έχοντας στα χέρια μας ένα έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας που θέτει σοβαρά ερωτήματα για ένα κτίριο στο οποίο στεγάζονται εργαζόμενοι,  η Ομοσπονδία θα σφύριζε αδιάφορα.  Και αν για τους κύριους  εκφραστές  του  κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού (ΔΑΚΕ – ΔΗΣΣΥΕ)  μάλλον δεν θα έπρεπε τελικά να νοιώσουμε και τόσο έκπληκτοι, η στάση της  ΑΣΚΙ  – που επίσης δεν στήριξε τις παραπάνω προτάσεις –  δημιούργησε πραγματικά αλγεινή εντύπωση.  

Με τη στάση τους αυτή (ΔΑΚΕ  –  ΔΗΣΣΥΕ  και  ΑΣΚΙ) ουσιαστικά  κλείνουν το μάτι στη Διοίκηση, αναλαμβάνουν εκ των πραγμάτων  μερίδιο ευθύνης  για τα όσα συμβαίνουν στο ΚΕΒΕΙΣ και τις άλλες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και προκαλούν μειδιάματα με τις ‘’δακρύβρεχτες’’ ανακοινώσεις τους μέσω των οποίων εκφράζουν κατά καιρούς (ως… παρατηρητές προφανώς) τη στήριξή τους στους εργαζόμενους, ‘’καταγγέλλοντας’’ τις συνθήκες που επικρατούν στις νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.  Αρέσκονται στο να ‘’καταγγέλλουν’’ τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, χαϊδεύοντας τα αυτιά των συναδέλφων, αλλά την ίδια στιγμή ‘’μπλοκάρουν’’ οποιαδήποτε διαδικασία μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση τη Διοίκηση και να οδηγήσει σε καλυτέρευση των συνθηκών αυτών.    Και με τον εργαζόμενοκαι… με τη Διοίκηση, αλλά κυρίως (… εκ του αποτελέσματος) με τη Διοίκηση.

Η παραπάνω πρόταση της ΑΚΕ στηρίχθηκε στη συνεδρίαση τους Γενικού Συμβουλίου απ’ τις παρατάξεις της  ΔΑΣ  και της  ΣΑΣ, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία».