Αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου χορήγησης δανείου από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), από τα 59 στα 65 έτη, επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης κατά τουλάχιστον 24 μήνες, καθώς και μείωση του «ιδιαίτερα υψηλού» επιτοκίου ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, με πρόταση τριών «διορθωτικών μέτρων επί των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης δανείων από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)», που καταθέτει στο διοικητή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου καθώς και την ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικότερα, ζητά και προτείνει:

Αύξηση του ορίου ηλικίας του δικαιούχου από τα 59 στα 65 έτη, καθώς «οι δημόσιοι υπάλληλοι άνω των 59 ετών είναι αυτοί που έχουν αποδώσει στο ΜΤΠΥ το μεγαλύτερο συνολικό ποσό εισφορών στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου». «Είναι άδικο», τονίζει, «να αποκλείονται από τη δυνατότητα λήψης δανείου. Στη βάση αυτή, ζητάμε να επανεξετάσετε το όριο ηλικίας με γνώμονα τη δίκαιη μεταχείριση όλων των μετόχων».

Επιμήκυνση της περιόδου εξόφλησης κατά τουλάχιστον 24 μηνιαίες δόσεις, «ώστε το ποσό της μηνιαίας δόσης να μην καθίσταται απαγορευτικό για τη λήψη του δανείου». Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, η χρονική διάρκεια των 36 μηνιαίων δόσεων για την εξόφληση του δανείου «επιβαρύνει σημαντικά τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι συνήθως δεν διαθέτουν άλλο εισόδημα πέραν του μισθού τους».

Μείωση του επιτοκίου και την ευθυγράμμισή του με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες και τις πραγματικές δυνατότητες των δημοσίων υπαλλήλων. «Θεωρούμε», αναφέρει ο Σύλλογος στην επιστολή του, «ότι το σταθερό επιτόκιο ύψους 7% είναι ιδιαίτερα υψηλό, πόσω μάλλον όταν το έτος 2009 κυμαίνονταν στο 4%».

«Δεδομένης της μείωσης των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και της κατάργησης των δώρων και επιδομάτων», σημειώνει ο Σύλλογος, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των δανείων, «χρήζουν άμεσης αναθεώρησης».

Οι, δε, προτάσεις του, αναφέρει «στοχεύουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και στη διασφάλιση της ουσιαστικής υποστήριξης των μελών του Ταμείου», τις οποίες «ελπίζουμε να τις εξετάσετε θετικά και να προβείτε στις αναγκαίες αλλαγές».