12.8 C
Athens
Παρασκευή, 28 Μαρτίου, 2025

Μητσοτάκης – Κεραμέως αύξηση ορίων ηλικίας και μειωμένες συντάξεις κατεργάζονται | Μέσω κατάργησης της εξαγοράς πλασματικών χρόνων

Πρόσφατα

Μετά το 41% που έγινε 28%, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τολμά να το πει καθαρά πως προωθεί αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και νέα μείωση των συντάξεων/ Οπότε ετοιμάζεται να το κάνει με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα, τον ύπουλο, που θα τον σερβίρει με επικοινωνιακές φανφάρες στους 4,5 εκατ. ασφαλισμένους και ασφαλισμένες, στους οποίους τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα επιτεθεί. Και συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο για την κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος εξαγοράς πλασματικών ετών, ένα αντιλαϊκό, αντασφαλιστικό και αντισυνταξοδιοτικό μέτρο, που θα οδηγήσει στην έμμεση αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης αλλά και σε νέες μειώσεις στις συντάξεις.

Αναλυτικότερα:

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» και το capital.gr, με την υπογραφή Νίκης Κεραμέως, το υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης προωθεί νομοσχέδιο, που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τον προσεχή Οκτώβρη, και αφορά ένα νέο σύστημα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης που περιλαμβάνει:

-την «κατάργηση όλων των κατηγοριών που ισχύουν σήμερα (τα πλασματικά έτη στρατιωτικής θητείας, παιδιών, σπουδών, ανεργίας κ.λπ)», και
-την «αντικατάστασή τους με ένα όριο εξαγορών 5 ετών που θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι ακόμη και όσοι δεν έχουν πλασματικούς χρόνους για να εξαγοράσουν με το σημερινό σύστημα».

Οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων που προβλέπονται από τις διατάξεις των νόμων 2084/1992 και 3996/2011 καταργούνται, όπως επίσης και η 12ετία των πλασματικών ετών στο Δημόσιο.

Στη θέση τους «όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ζητήσουν την αναγνώριση 5 ετών για να συμπληρώσουν τα συντάξιμα χρόνια, για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης, δηλαδή με 40 έτη ασφάλισης και όριο ηλικίας το 62ο έτος».

Θα ισχύσει για εκείνους και εκείνες που «συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής και δεν έχουν προβεί σε αναγνωρίσεις με το παλιό σύστημα».

Προσοχή!!! Όπως συμβαίνει σήμερα για τους παλαιούς ασφαλισμένους, «δε θα επιτρέπεται η αναδρομική αναγνώριση πλασματικού χρόνου για να κατοχυρωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τις προϋποθέσεις χρόνου ασφάλισης και ορίου ηλικίας που ήταν σε ισχύ ως το 2012».

Μελετάται, όπως αναφέρεται στα ανωτέρω δημοσιεύματα, να δοθεί ένα μικρό μεταβατικό διάστημα από την ψήφιση των αλλαγών, ώστε όσοι και όσες είναι κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης να συνταξιοδοτηθούν με το προγενέστερο καθεστώς.

Με τον τρόπο αυτό, «θα πληγούν κυρίως οι γυναίκες που μέχρι σήμερα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν χωρίς εξαγορά (δωρεάν) ολόκληρο τον χρόνο κύησης και λοχείας, αλλά και τον χρόνο ανεργίας και ασθένειας (μέχρι ένα έτος)», σημειώνει σε ανάλυσή της η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συμπληρώνει, «θα οδηγήσει είτε εμμέσως σε μεγάλη αύξηση των ορίων ηλικίας, αφού οι ασφαλισμένοι θα αναγκαστούν να επιμηκύνουν τον εργασιακό τους βίο, είτε σε μειωμένες συντάξεις, στην περίπτωση που συνταξιοδοτηθούν με λιγότερα χρόνια εργασία»,

Εμείς να συμπληρώσουμε σε αυτό το σημείο πως έχουν εξαναγκαστεί να επιστρέψουν στην εργασία πάνω από 180.000 συνταξιούχοι, -εξαιτίας των πενιχρών συντάξεων-που λαμβάνουν. Εκεί οφείλεται και η «επιτυχία του συγκεκριμένου μέτρου πουξεπέρασε τις αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου», δήλωση του υφυπουργού Εργασίας, Πάνου Τσακλόγλου στο One Channel.

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

«Θα βρεθούν απέναντι στους συνταξιούχους και τους εργαζομένους», σημείωνε η ΠΕΣΕΚ στο κάλεσμά της για τη συνταξιουχική συγκέντρωση (2/7) στο υπ. Εργασίας. «Θα αντιμετωπίσουν», συμπλήρωνε, «την οργή μας για τις αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές τους, όταν “λεφτά υπάρχουν” για να εμπλέξουν τη χώραστους ΝΑΤΟϊκούς πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα και τα ξοδεύουν αφειδώς, αλλά όταν πρόκειται για αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς “ξύνουν τον πάτο του βαρελιού”».

«Δε συμβιβαζόμαστε», υπογράμμιζε, «με τις θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις, στα δώρα και στις κοινωνικές παροχές». Κι αυτό, διότι «τα δουλέψαμε, τα πληρώσαμε με τον ιδρώτα μας και το αίμα μαςκαι συνεχίζουμε να τα πληρώνουμε με εισφορές». «Απαιτούμε να μας επιστραφούν», τόνιζε η ΠΕΣΕΚ, στο κάλεσμά της, διεκδικώντας μαζί με όλες τις συνταξουχικές οργανώσεις:

-Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις στο ύψος του πληθωρισμού.
-Άμεση επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους και εργαζομένους στο δημόσιο τομέα.
-Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους.
-Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).
-Καταβολή των συντάξεων χηρείας με δικαίωμα επιλογής του επιζώντα για το ποια από τις συντάξεις θα κρατήσει ως κύρια με παράλληλη απόδοση της δεύτερης στο 70% εφ’ όρου ζωής.
-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ και σε όλους τους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής για την άμεση έκδοση συντάξεων και τροποποιητικών πράξεων, με βάση τις χιλιάδες ενστάσεις που οφείλονται στα τραγικά λάθη του αυτομαποιημένου συστήματος και του επιτελικού κράτους της κυβέρνησης της ΝΔ.
-Άμεση πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού και δημιούργια νέων μονάδων ΜΕΘ.
-Κατάργηση κάθε χαρατσιού που έχουν επιβάλλει στην πρόσβασή μας στις Δημόσιες Δομές Υγείας και στα φάρμακα, που πληρώνουμε διπλά μέσω της φορολογίας και των εισφορών μας.

Ο στόχος των… δανειστών επετεύχθη «μεταμνημονιακά»

Υπενθυμίζεται πως η κατάργηση της δυνατότητας εξαγοράς πλασματικού χρόνου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή για προσαύξηση του ύψους τής σύνταξης ήταν ανέκαθεν στόχος των δανειστών, κυρίως του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε αρχικά συμφωνήσει με τους δανειστές για την κατάργηση αυτής της σημαντικής δυνατότητας αλλά, τελικά, μετά τις αντιδράσεις αρκετών βουλευτών, ενέταξε στον ν. 4336/2015 (γ’ μνημόνιο, που ψήφισε και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) μόνο την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από 1-1-2022.

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά από 1-1-2015 και οριστικά από 1-1-2022, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα της ΕΝΥΠΕΚΚ, οδήγησε στην κατάρρευση των γεννήσεων καθ’όλη την περίοδο 2015-2023, αλλά κυρίως τα έτη 2022 και 2023!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις