28.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024

25o Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας | Η παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων

Πρόσφατα

Η παρέμβαση του Κώστα Αβραμίδη, προέδρου του ΣΕΤΕΕ, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων, στη θεματική συζήτηση «Λευτεριά στην Παλαιστίνη: όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιούλη 2024, πρώτη ημέρα του 25ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Αθήνας:

Συναγωνιστές –ίστριες, συναδέλφισσες –οι

Εννιά μήνες μετά την έναρξη της επιχείρησης γενοκτονίας από το Ισραήλ, εννιά μήνες μετά από έναν πρωτόγνωρο χωρίς όρια βομβαρδισμό μιας περιοχής τόσο μικρής όσο η Άνδρος ή η Νάξος, παρόλη την συντριπτική ανισότητα των όπλων ο αγώνας για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος για την ήττα του σιωνιστικού απαρτχάιντ και των συμμάχων του συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, ο αγώνας δηλαδή για την απομάκρυνση της κατοχικής δύναμης των εβραίων σιωνιστών οι οποίοι με στήριξη του ιμπεριαλισμού, ένοπλη βία και τρομοκρατικές μεθόδους οικειοποιήθηκαν την γη της Παλαιστίνης, πήρε νέα ορμή μετά την 7η Οκτώβρη.

Η σημαία του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα της Παλαιστινιακής αντίστασης για την απαλλαγή της γης της Παλαιστίνης  από το σιωνισμό, εξακολουθεί να κυματίζει διατυμπανίζοντας  τα ζωντανά δίκαια ενός αγώνα 70 χρόνων.

Τα ποτάμια αίματος και δακρύων του λαού της Παλαιστίνης, οι ξεκληρισμένες οικογένειες, οι χιλιάδες ανάπηροι, τα παιδιά που δεν μεγάλωσαν ποτέ, τα παιδιά που είναι ανάπηρα από τις απαγορευμένες βόμβες λευκού φωσφόρου είναι αόρατα για τους παγκόσμιους οργανισμούς και τα διεθνή δικαστήρια.

Η προσευχή για την αγριότητα του πολέμου, που έφτιαξε ο  λόρδος Χάφ Μπερεσφερντ (Hough Beresford), το 1941 που έπεσε στη μάχη της Κρήτης,  έχει να μας πει πολλά και σήμερα:

«Κύριε, βοήθα να θυμόμαστε
πως έγινε τούτο το φονικό
την αρπαγή το δόλο την ιδιοτέλεια,
το στέγνωμα της αγάπης
Κύριε, βοήθα να τα ξεριζώσουμε…»
(σε διασκευή του Γ. Σεφέρη)

Η σημασία της 7η Οκτώβρη

Από το 1948 μέχρι σήμερα, μαζικές σφαγές, πογκρόμ και αλλεπάλληλοι πόλεμοι ενάντια σε έναν φιλειρηνικό, άοπλο και απροετοίμαστο λαό που τον οδήγησαν κατά εκατομμύρια στην προσφυγιά, παράλληλα δημιούργησαν την εικόνα  του Ισραήλ ως ισχυρού κρίκου του διεθνούς ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Το φόβητρο του Ισραήλ δεν ήταν μόνο η καταστροφική ικανότητά του: ήταν η προβολή της εικόνας του ως απρόσβλητου και αήττητου που ενέπνεε το δέος στους γειτονικούς αραβικούς λαούς από τους οποίους είχε αρπάξει εδάφη.

Όλα τα παραπάνω όμως που οικοδομήθηκαν με την προπαγάνδα για πολλές δεκαετίες κατέρρευσαν  και έγιναν σκόνη στις 7 Οκτωβρίου του 2023 με την πολεμική ενέργεια της ΧΑΜΑΣ.

-Έγινε σκόνη όλος ο σχεδιασμός των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή.
-Έγινε σκόνη το σχέδιο αναγνώρισης του Ισραήλ από την Σ. Αραβία και της αποκατάστασης των σχέσεών τους.
-Έγινε σκόνη ο φόβος στα κατεχόμενα της Δυτικής Όχθης.
-Έγινε σκόνη το αήττητο του Ισραηλινού στρατού και η υπερτιμημένη ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και του Ιμπεριαλισμού.
-Έγινε σκόνη η επιρροή της ηττοπάθειας της Παλαιστινιακής αρχής και οι προσδοκίες που καλλιεργούνταν να βρεθεί η λύτρωση μέσα από τα κανάλια των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών.
-Κυρίως όμως απέδειξαν σε όλους πως μόνο με τη στήριξη στις δικές τους δυνάμεις οι καταπιεσμένοι μπορούν να ελπίζουν σε λύτρωση.

Με δυο λόγια, αποδείχθηκε ότι ο «ιμπεριαλισμός είναι χάρτινη τίγρης» όταν ο λαός και οι οργανώσεις του είναι ενωμένοι. Την διεθνή ατζέντα που επεδίωκαν να επιβάλλουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, σβήνοντας το Παλαιστινιακό, την ακύρωσε η επίθεση της 7ης Οκτώβρη και η ενιαία Παλαιστινιακή Αντίσταση ενώ η ατζέντα άλλαξε περιεχόμενο με βάση τις πρωτοβουλίες της Αντίστασης. Η σκιά της ηττοπάθειας έφυγε και στη θέση της μπήκε η ζωντανή  ελπίδα και η πίστη στον αγώνα.

Η ιδέα του αήττητου και άτρωτου Ισραήλ κατέρρευσε οριστικά στις 7 Οκτώβρη και δεν μπορεί να αναστηλωθεί. Η αποκτηνωμένη βία το ισραηλινού στρατού, με μαζικές και αδιάκριτες σφαγές αμάχων, παιδιών, γερόντων, τα χτυπήματα σε νοσοκομεία, τζαμιά ή χριστιανικούς ναούς το μόνο που καταφέρνουν είναι να δυναμώσουν το μίσος στην κατοχή και να δυναμώσουν την Παλαιστινιακή Αντίσταση. Το μόνο που καταφέρνουν είναι δίπλα στην στρατιωτική ταπείνωση του σιωνισμού να προστεθεί και το ηθικό στίγμα μιας κτηνώδους γενοκτονίας.

Στο ερώτημα αν παρόλα αυτά η Παλαιστινιακή Αντίσταση μπορεί να νικήσει και να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στην πορεία για την δημιουργία Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, απαντάμε ναι και αυτό εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό όχι από την αλληλεγγύη των αραβικών κρατών που είναι με τον ένα ή άλλο τρόπο τα συμφέροντά τους δεμένα με τον Ιμπεριαλισμό, αλλά από την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου κινήματος διεθνιστικής αλληλεγγύης.  Η νίκη της Παλαιστινιακής Αντίστασης σχετίζεται με την ικανότητά μας να αποτρέψουμε το έργο του Ιμπεριαλισμού στις χώρες μας, επιβάλλοντας κινηματικά και δυναμικά τη διακοπή των οικονομικών, πολιτικών, στρατιωτικών  σχέσεων με το κράτος τρομοκράτη.

Η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων»

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο έδρασε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων». Η «Πρωτοβουλία» συστήθηκε τον Αύγουστο του 2022, πολύ πριν από την επίθεση της 7ης Οκτώβρη. Οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας» με τις οποίες εξέφραζε εκείνη την περίοδο την αλληλεγγύη της καταγράφονταν σε ψήφισμα που εγκρίθηκε και επιδόθηκε από τα 5 Σωματεία στην ισραηλινή πρεσβεία:

-Να σταματήσει ο ισραηλινός αποκλεισμός – στραγγαλισμός  πόλεων της Παλαιστίνης (Shufat, Jenin, Nablus),  να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι πολιτικοί κρατούμενοι.
-Να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιθέσεις του Ισραήλ.
-Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.
-Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος.

Από την έναρξη της επιχείρησης γενοκτονίας του λαού στη Γάζα από το Ισραήλ μετά την 7η Οκτώβρη, η «Πρωτοβουλία» πέρα από τα σωματεία που προστέθηκαν, διευρύνθηκε και με άλλες συλλογικότητες και συμβάλλει στο γενικότερο πολιτικό αγώνα που δίνουμε. Το ζήτημα που ιεραρχήσαμε ως πρωτεύον ήταν η παύση των βομβαρδισμών στη Γάζα και αυτό που αντιστοιχούσε σε εμάς ήταν ο αγώνας ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που εκφράζονταν με παραχώρηση των βάσεων για την εξυπηρέτηση των πολεμικών σχεδίων του Ισραήλ και των δυτικών συμμάχων του ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και η αποστολή πολεμικών πλοίων ανοιχτά στην Γάζα αρχικά και στη συνέχεια στην Ερυθρά θάλασσα για την προστασία των συμφερόντων εφοπλιστών και Ισραήλ.

Με παρεμβάσεις και διαδηλώσεις στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας (Δευτέρα 29 Γενάρη και Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024), συμμετοχή στην διαδήλωση στα γραφεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (Μάρτιος 2024), με την διαδήλωση που οργανώσαμε στον Πειραιά (20 Δεκέμβρη 2024) μαζί με την «Συνέλευση Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη» και άλλους, επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε και να προβληματίσουμε την ελληνική κοινωνία για  την συνενοχή της κυβέρνησης στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού της Γάζας.

Στην ίδια κατεύθυνση αποφασίσαμε και κάθε Σάββατο είμαστε στο Σύνταγμα, απέναντι από το κοινοβούλιο, ως κέντρο πολιτικών αποφάσεων, για να διαδηλώνουμε και να υπενθυμίζουμε προς όλους την απαίτησή μας να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στην γενοκτονία και να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα.

Παρά τις περιορισμένες δυνάμεις μας,  αντέξαμε και με την τακτικότητα των διαδηλώσεών μας οι εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα έφτασαν ήδη τις 30 και έγιναν ευρύτερο σημείο αναφοράς για την αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό.

Συναδέλφισσες –οι, ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και αλλάζει,  όπως αποδεικνύει η Παλαιστινιακή αντίσταση στη Γάζα. Η αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού εξέπληξε όλο τον πλανήτη, γέμισε ελπίδα κάθε Παλαιστίνιο και κάθε καταπιεσμένο και δημιούργησε πίστη στις δυνατότητες της των λαών να αντιστέκονται στον ιμπεριαλισμό.

Οι μεγάλες διαδηλώσεις, το λαϊκό ποτάμι αλληλεγγύης που πλημμυρίζει όλο τον πλανήτη, σε κάθε κάλεσμα συμπαράστασης στην αγωνιζόμενη Γάζα, απέδειξε πως η οικοδόμηση της αλληλεγγύης των λαών είναι εφικτή. Τα συνθήματα που φωνάξαμε στην χώρα μας, «Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη» και  «οι λαοί νικούν με τ όπλο στο χέρι κι αυτό η Παλαιστίνη πολύ καλά το ξέρει» αντηχούν και στους δρόμους και τις πλατείες όλου του χωρών του κόσμου, αναγγέλλοντας τους παγκόσμιους σεισμούς που θα ακολουθήσουν την αποτυχία των σχεδίων του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού στην Παλαιστίνη.

Σε αυτό το δρόμο η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Εργατικών Σωματείων και Συλλογικοτήτων» καλεί όλους και όλες να αγωνιστούμε γιατί η αντίσταση ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό είναι το ιστορικό καθήκον όλων μας.

05-07-24 

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις