Το απόγευμα της Παρασκευής (5/7) ανοίγει τις πύλες του το αυτοοργανωμένο 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, το οποίο επιστρέφει μέχρι τις 7 Ιουλίου στο Άλσος Γουδή για να δείξει ότι από την Πύλο έως την Παλαιστίνη «Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη!».
«Μέσα σε μια καθημερινότητα που μαστίζεται από την ακρίβεια, την επισφάλεια, την δυσανεξία στο διαφορετικό, το Φεστιβάλ λειτουργεί ως πρόταγμα για μία άλλη ζωή. Δείχνει ότι η ζωή γίνεται αξιοβίωτη μέσα από την αλληλεγγύη, τον αγώνα και την ανθρωπιά. Είμαστε σίγουροι/ες ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για μία τέτοια ζωή», σημειώνουν οι διοργανωτές.
Το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων έχει φροντίσει ώστε το πολιτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου να είναι ιδιαίτερα πλούσιο.
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Παρασκευή 5 Ιουλίου

Λευτεριά στην Παλαιστίνη: Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση είναι καθήκον
Κάρολ Σανσούρ, Παλαιστίνια ποιήτρια, διευθύντρια του Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου Αθήνας
Στέλιος Φωτεινόπουλος, StopTheWar UK
Νικόλας Κοσματόπουλος, επίκουρος καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού
Μιχιάρ Εκτάμι, προέδρος της Ένωσης Παλαιστίνιων Εργαζομένων στην Ελλάδα
Συντονισμός: Μαρία Μπόλαρη, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Παρεμβάσεις: BDS, Αναμέτρηση, Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό Σωματείων και Συλλογικοτήτων, ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση
Τσιγγάνοι: Χωρίς Νερό, Δίχως Ζωή
Ελένη Δεσιώτου, Διαμεσολαβήτρια Ρομά
Γιώτα Παναγοπούλου, εκπαιδευτικός σε κοινότητες Ρομά
Οικογένεια Ν. Σαμπάνη, διαμένοντες στον καταυλισμό Ρομά στο Σοφό
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος οικογένειας Σαμπάνη
Συντονισμός: Μπάμπης Ντινάκης, Πρωτοβουλία «Στο Πλευρό των Ρομά»
Αυτοοργανωμένη εκδήλωση (19.00):
Χώρες απόθηκες ψυχών: Η εξωτερικοποίηση των συνόρων και η πρόσφατη συμφωνία Μελόνι-Ράμα Διοργάνωση: Πρωτοβουλία Αλβανών Μεταναστ(ρι)ών
Συναυλίες
Η μουσική σκηνή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ και φέτος προσπαθεί να φέρει ήχους από κάθε μεριά του πλανήτη, από κάθε είδος. Από την παλαιστινιακή χιπ-χοπ μέχρι τους κούρδικους χορούς αποτυπώνεται ο κόσμος που θέλουμε: χωρίς σύνορα, χωρίς πολέμους, με χίλιες γλώσσες και χίλια χρώματα. Με ελευθερία. Στο Φεστιβάλ υπάρχουν δύο σκηνές (μεταναστευτική / λαϊκή και κεντρική).
Παρασκευή 5 Ιουλίου
Μεταναστευτική / Λαϊκή σκηνή
Yeelen — Dance & Music from west Africa in Athens
Doundoun Dance – Δάφνη Ασημακοπούλου
Ubuntu Drum and Dance Group
Sambe
Ρεμπέτικο γλέντι (Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν, τραγούδι) Ιφιγένεια Ιωάννου (κανονάκι,τραγούδι) Βασίλης Σκούτας (μπουζούκι, τραγούδι) Θανάσης Βαλάσκας (κιθάρα, τραγούδι) Γιάννης Κάτος ( μπάσο, τραγούδι) Γιάννης Ζαρίας (βιολί )
Κεντρική σκηνή
Renovatio
Alexandra Epitheti
Sissy Doutsiou
VASSIŁINA
Mi55t
Tamer Nafar
Xara
ΤΖΑΜΑΛ