«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε πάντως ότι έγινε καλή πρώτη συζήτηση που κινήθηκε, όπως έκρινε, προς τη «σωστή κατεύθυνση».
Εξήγησε ότι τα πολιτικά κόμματα έκαναν τις προτάσεις τους και «θα έχουμε την ευκαιρία τις επόμενες ημέρες να εργαστούμε περαιτέρω για να προετοιμάσουμε την τελική απόφαση». Υπενθύμισε ακόμη ότι εξαρχής δεν αναμενόταν να ληφθεί τελική απόφαση στο χθεσινό άτυπο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, αλλά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα συγκληθεί σε δέκα ημέρες, την 27η και την 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς αν αισιοδοξεί πως θα υπάρξει συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του μήνα, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως είναι «καθήκον μας να έχουμε λάβει απόφαση ως το τέλος Ιουνίου».
Ο κ. Μισέλ πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει επίσης αποφάσεις για τις κατευθύνσεις του επόμενου νομοθετικού κύκλου, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως και για τη στρατηγική ατζέντα της επόμενης πενταετίας.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν χθες την πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και συζήτησαν για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία πόστα στην ΕΕ (πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική).
Το παρασκήνιο της Συνόδου

Όπως αναφέρει το newpost.gr, ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε στο Euronews ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων παρατάξεων παρουσίασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα», εξήγησε η ίδια πηγή.
Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, με την ελπίδα να μοιράσουν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ, μεταξύ του σημερινού συνασπισμού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων.
Στον απόηχο των ευρωεκλογών, προέκυψε πρόωρη συναίνεση σχετικά με τη Γερμανίδα Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μετσόλα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Εσθονή Κάγια Κάλλας ως υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική.
Ωστόσο, οι ελπίδες για μια εν τάχει συμφωνία… εξαφανίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο νικητής των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία μεταξύ των κορυφαίων θέσεων εργασίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ θέλησε να διορίσει εκ νέου τις Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, που και οι δύο ανήκουν στην πολιτική τους οικογένεια.
Επιπλέον πρότειναν στους Σοσιαλιστές να χωριστεί η πενταετής θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο χρονικές περιόδους διάρκειας 2,5 ετών -και το ΕΛΚ θα έπαιρνε τη μία από αυτές.
Η τελευταία απαίτηση φαίνεται πως εξόργισε τους σοσιαλιστές, οι οποίοι ήλπιζαν να «κλείσουν» τη θέση στον Πορτογάλο Κόστα.
Οι διεκδικήσεις της Ελλάδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει ένα «δυνατό χαρτοφυλάκιο», ενώ σε συνομιλία των τελευταίων ωρών με κορυφαίους αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αυτό που μεταφέρεται είναι ότι οι συζητήσεις στο παρασκήνιο αφορούν είτε:
• στο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Πολιτικής,
• στο χαρτοφυλάκιο της ανταγωνιστικότητας,
• στο χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης.
Ωστόσο, ακόμη όλα είναι ρευστά και θα εξαρτηθούν από την επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει τη θέση του επιτρόπου.
Να σημειώσουμε επίσης ότι στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Πολωνού ομολόγου του, Ντόναλντ Τουσκ με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ.
Μητσοτάκης και Τουσκ ως διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και οι Σολτς-Σάντσεθ με τους αντίστοιχους ρόλους από τους Σοσιαλιστές συζήτησαν με στόχο να συμφωνήσουν για τη «μοιρασιά» των ανώτατων θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα για την επόμενη πενταετία.