Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη πως η χώρα θα υποδεχθεί και θα προσφέρει ιατρική περίθαλψη σε κάποια από τα χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Πήραμε την απόφαση να προσφέρουμε ανθρωπιστική υποστήριξη σε παιδιά από την Παλαιστίνη, που θα ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους στην Κολομβία για να τους προσφερθεί ιατρική περίθαλψη», ανακοίνωσε η υφυπουργός αρμόδια για τις Πολυμερείς Υποθέσεις Ελίζαμπεθ Τέιλορ Τζέι έπειτα από συνάντηση με τον πρόεδρο Γουστάβο Πέτρο στη Στοκχόλμη, όπου κάνει επίσημη επίσκεψη.
Δεν διευκρίνισε για πόσα παιδιά πρόκειται, πότε θα μπορέσουν να φθάσουν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής, ούτε πώς θα μπορέσουν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.
«Υπολογίζουμε στην υποστήριξη στρατιωτικού νοσοκομείου της Κολομβίας», ανέφερε πάντως, θυμίζοντας την «εξειδίκευση» του προσωπικού του υγειονομικού σώματος του κολομβιανού στρατού στην περίθαλψη τραυματιών πολέμου.
Ο σοσιαλδημοκράτης κ. Πέτρο -εξελέγη το 2022 κι είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά- έχει επικρίνει επανειλημμένα τον πόλεμο που διεξάγει ο στρατός του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον Μάιο, ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ και κατηγόρησε για «γενοκτονία» την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ανακοίνωσε επίσης ότι η Μπογοτά θα πάψει να αγοράζει στρατιωτικό υλικό από το Ισραήλ, χώρα που συγκαταλεγόταν ως τώρα στους κυριότερους προμηθευτές της.
Το Σάββατο, ο κολομβιανός πρόεδρος ανήγγειλε τη διακοπή των εξαγωγών άνθρακα από τη χώρα του στο Ισραήλ για όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
ΗΠΑ | Επέκριναν το Ισραήλ για τη μεταβίβαση κεφαλαίων της Παλαιστινιακής Αρχής στα «θύματα της τρομοκρατίας»

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε έντονα χθες Πέμπτη την απόφαση του ισραηλινού υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς που προβλέπει τη μεταβίβαση πόρων προοριζόμενων για την Παλαιστινιακή Αρχή σε «οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατίας», χαρακτηρίζοντας την «απίστευτα λαθεμένη».
«Θεωρούμε πως πρόκειται για απίστευτα λαθεμένη απόφαση του υπουργού αυτού», δήλωσε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ.
Αντιδρούσε στην απόφαση του ακροδεξιού υπουργού της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η οποία ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη, να υπογράψει διάταγμα με το οποίο μεταβιβάζονται «περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια» από δεσμευμένους πόρους της Παλαιστινιακής Αρχής «στα θύματα της τρομοκρατίας» στο Ισραήλ.
«Η Παλαιστινιακή Αρχή ενθαρρύνει και ευνοεί την τρομοκρατία, πληρώνοντας οικογένειες τρομοκρατών, φυλακισμένων κι αποφυλακισμένων κρατουμένων», ανέφερε ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την απόφαση.
Για την Ουάσιγκτον, «αυτού του τύπου τα μέτρα από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης εγείρουν τον κίνδυνο να αποσταθεροποιηθεί η Δυτική Όχθη και να τρωθεί ακόμη περισσότερο η ασφάλεια του ίδιου του Ισραήλ», την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει κλιμακώσει ακόμη περισσοτερο τη βία στην κατεχόμενη παλαιστινιακή περιοχή.
«Έχουμε πει με σαφήνεια στην ισραηλινή κυβέρνηση πως τα κεφάλαια αυτά ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό. Πρέπει να μεταβιβαστούν στην Παλαιστινιακή Αρχή αμέσως, δεν πρέπει να παρακρατηθούν, δεν πρέπει να καθυστερήσουν», επέμεινε ο κ. Μίλερ.
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επισήμανε επίσης πως η Παλαιστινιακή Αρχή «έχει εργαστεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την ηρεμία και τη σταθερότητα στη Δυτική Όχθη» στην πορεία των ετών, «ειδικά μετά την 7η Οκτωβρίου», την ημέρα που ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε άνευ προηγουμένου έφοδο σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Δυνάμει συμφωνιών που είχαν συναφθεί τα χρόνια του 1990, το Ισραήλ συγκεντρώνει κεφάλαια (φόρους κ.λπ.) για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής, κατόπιν της μεταβιβάζει τα χρήματα. Όμως οι αρχές του Ισραήλ πάγωσαν τις μεταβιβάσεις από την 7η Οκτωβρίου.
Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής ασφυξίας, εξαιτίας της πλήρους διακοπής των μεταβιβάσεων πόρων και της μεγάλης ύφεσης της παλαιστινιακής οικονομίας.