28.9 C
Athens
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Τι κούφια λόγια είναι όλες αυτές οι ρητορείες τους! Σκέψεις για τις Ευρωεκλογές 2024 από την ΠΕΣΕΚ Λάρισας

Πρόσφατα

Ως συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί αισθανόμαστε την ανάγκη να κάνουμε τη δική μας παρέμβαση για τις ευρωεκλογές. Όχι ως απόμαχοι άβουλοι και δειλοί, παθητικοί ακροατές υποσχέσεων ή χειροκροτητές υποψηφίων. Αλλά ως πολίτες με πολιτική και κοινωνική συνείδηση, και με εμπειρία ζωής, που μας επιτρέπει να δούμε, και να πούμε: «τι κούφια λόγια είναι όλες αυτές οι ρητορείες τους!»

Ως πολίτες που δεν θέλουμε – ούτε θέλαμε ποτέ – να μένουμε παθητικοί και απαθείς θεατές της ζωής μας. Ως πολίτες που διδαχτήκαμε ότι με Αγώνα προσωπικό και μέσα από μαχητικές συλλογικότητες μπορούμε να έχουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια και μια κοινωνία με αναπαλλοτρίωτες ελευθερίες και δικαιώματα.

Δεν θέλουμε να είμαστε «δεδομένοι». Δεν πρέπει να μας θεωρούν «δεδομένους» ψηφοφόρους τους.

Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε για την Ευρωβουλή.

Η αποχή, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει νόημα, καθώς καλλιεργεί –αντικειμενικά- την παραίτηση και την αδράνεια. Την ηττοπάθεια. Αφού δεν υπάρχει ένα οργανωμένο  κίνημα, ικανό να αντιπαρατεθεί την επομένη των εκλογών στις  αντιλαϊκές και αντιδραστικές επιλογές  του συστήματος.

Σε λίγες μέρες, λοιπόν, θα εκλέξουμε τους 21 ,για τη  νέα Ευρωβουλή. Και βέβαια έχουν σημασία τα πρόσωπα και οι πολιτικές  που υπηρετούν. Εμείς θέλουμε οι υποψήφιες και οι υποψήφιοι, που διεκδικούν την ψήφο μας, να υπηρετήσουν – αποδεδειγμένα – τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας. Μέχρι σήμερα , οι  ευρωβουλευτές της πατρίδας μας, στην πλειονότητά τους, αποδείχτηκαν  «ελάχιστοι» και ανεπαρκείς . Καλοπληρωμένοι, με μηνιαίες αμοιβές που ξεπερνούν, κατά πολύ, το ετήσιο εισόδημα ενός εργαζόμενου στην Ελλάδα , αλλά με ασήμαντη, πολιτικά , παρουσία στις Βρυξέλλες.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις.

Το όραμα μιας Ευρώπης, μιας Ε.Ε, που θα εγγυάται την ευημερία  την ισονομία και θα προστατεύει τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες των λαών, μελών της, έχει «ξεφτίσει». Η «Ευρώπη των λαών» αποδείχτηκε, μία Χίμαιρα !!

Στην πατρίδα μας βιώνουμε μία πραγματικότητα που τη γνωρίζουμε καλά, όλοι. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που σχημάτισαν τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα η παραγωγική βάση της χώρας έχει οδηγηθεί σε κατάρρευση, και βασικοί θεσμοί του αστικού κράτους σε ανυποληψία! Μισθοί πείνας, δραματικές μειώσεις στα εισοδήματά μας, διαδοχικές περικοπές των συντάξεων, διάλυση του συστήματος υγείας και παιδείας  , ανεργία… Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την έκρηξη της ακρίβειας σε βασικά είδη ζωής, οδήγησαν στη φτωχοποίηση  μεγάλο αριθμό εργαζομένων, που παλεύουν , πια, εναγώνια, για την επιβίωσή τους !

Οι εξαγγελίες τους για «σύγκλιση μισθών και κόστους ζωής» στην Ε.Ε ξεχάστηκαν …έντεχνα!

Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη προπύργιο κατά του ρατσισμού και του φασισμού. Μία Ευρώπη ….της ειρήνης και όχι των πολέμων. Έναν κόσμο που θα βλέπει την Υγεία, την Παιδεία, το Νερό…αναπαλλοτρίωτα κοινωνικά αγαθά. Μια Ευρώπη εγγυητή των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Της ζωής, της ασφάλειας, της εργασίας.

Αυτή η Ευρώπη, δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα και για τους «μεγάλους παίχτες»  των εκλογών  στις  9  Ιουνίου.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες! Δεν καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις, πως με τις εκλογές και την εκλογή ευρωβουλευτών  θα αλλάξει η Ε. Ε πως  θα καλυτερέψουν  οι συνθήκες ζωής μας. Αυτό αποδεικνύεται, άμεσα, από τον τρόπο που έχει στηθεί, σε επίπεδο θεσμών,  το οικοδόμημα της Ε.Ε. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει περιορισμένες εξουσίες. Μικρή δικαιοδοσία. Παρότι εκλεγμένο δεν αποφασίζει!!! Απλά γνωμοδοτεί. Σε ποιον; Στην Επιτροπή. Την πραγματική εξουσία στην Ε.Ε έχει και ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή .Η περιβόητη Κομισιόν  ( Commission ). Ένα σώμα διορισμένων τεχνοκρατών, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους πλήρως ανεξέλεγκτων από τους λαούς…!!

Προπαγανδίζουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα της συμμετοχής μας στις εκλογές, επειδή ευελπιστούν πως θα κερδίσουν την ψήφο μας. Στην ουσία επιδιώκουν τη νομιμοποίηση των αυριανών, των μελλοντικών επιλογών  τους, μέσω της ψήφου του λαού.

Μπορούμε, όμως, να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Ο λαός όλα τα μπορεί. Υπάρχουν  αξιόπιστα και φερέγγυα ψηφοδέλτια στις επιλογές μας.  Ας δώσουμε τον Αγώνα μας  για μια άλλη ζωή ,και με τον τρόπο αυτό. Γνωρίζοντας, καλά, πως με τις εκλογές στις 9 Ιουνίου δεν τελειώνει τίποτα…Ο λαός μας, εμείς όλοι, οι λαοί όλοι θα συνεχίσουμε  να διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει. Θα συνεχίσουμε τον Αγώνα μέχρι που ο άνθρωπος , και η ολόπλευρη ολοκλήρωσή του να είναι μοναδική αξία. Και όχι το χρήμα και τα κέρδη.

Λάρισα, 6 Ιουνίου 2024

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
Παράρτημα Λάρισας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις