test
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

«Ταφόπλακα» στη ΛΑΡΚΟ με εσπευσμένη ΚΥΑ

Πρόσφατα

Την ημέρα που εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα και κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά από τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση εξέδωσε την απόφαση για τις απολύσεις τους, όπως αναφέρει η efsyn.gr. Υπενθυμίζεται πως τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, την Παρασκευή 10 Μάη και ώρα 7μμ., για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Αναλυτικότερα:

«Μαύρες» εξελίξεις για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μετά από τη σπουδή της κυβέρνησης να δημοσιεύσει σήμερα την Κοινή Υπουργική Απόφαση 2686/2024 με την οποία επισημοποιείται η υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπει την απόλυσή τους στις 12 Μαΐου.

Η κυβερνητική κίνηση έρχεται την ημέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι περιμένουν την απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει προκειμένου να ανακοπεί η απόφαση απόλυσης και να κερδίσουν λίγο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταβίβασης της εταιρείας στον νέο επενδυτή.

Με την απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι απολύονται κι επισήμως και καλούνται είτε να μπουν στο ταμείο ανεργίας είτε να δηλώσουν συμμετοχή στα κοινωφελή προγράμματα. 

Η έκδοση της ΚΥΑ, παράλληλα, αποδυναμώνει την προσπάθεια των εργαζομένων, οι οποίοι προχώρησαν στο ύστατο μέτρο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η efsyn.gr, σήμερα κατατέθηκε και η μηνυτήρια αναφορά των σωματείων, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρού βιομηχανικού δυστυχήματος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας από σειρά χημικών και άλλων παραγόντων, στην περίπτωση που μείνουν αφύλακτες, χωρίς την επιτήρηση από τους εξειδικευμένους τεχνικούς.

Στο κάλεσμά τους για το συλλαλητήριο της Παρασκευής στο Σύνταγμα, αναφέρουν τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ:

Με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από τις 13/5/24 οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αυτή θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω προβλήματα και κινδύνους:

1 Εγκαταστάσεις και υλικά επικίνδυνα να δημιουργήσουν βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης εμβέλειας μένουν αφύλακτα, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση για την καταστολή οποιουδήποτε συμβάντος είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων.
2 Οι κάτοικοι των οικισμών και οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αυτούς, έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση στην υδροδότηση και στους βιολογικούς σταθμούς αυτών είναι αδύνατη χωρίς τους ειδικευμένους εργαζόμενους.
3 Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υδροδότησης έρχονται και οι κάτοικοι του χωριού της Λάρυμνας.
4 Τα ιατρεία στους οικισμούς που εξυπηρετούν εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής κλείνουν.
5 Εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών μας που βρίσκονται σε προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.
6 Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της εκπαιδευτικής περιόδου, στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο, στην εξεταστική.
7 Η εγκατάλειψη μιας βιομηχανίας πού οι εγκαταστάσεις και τα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν αξία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιεί τον κίνδυνο εγκληματικών πράξεων με στόχο την κλοπή.
8 15.000 φάκελοι προσωπικών δεδομένων μένουν αφύλακτοι.

Επιπλέον η συρρίκνωση του εισοδήματος που θα προέλθει από το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, θα παρασύρει στην οικονομική καταστροφή το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας έρθει σε επαφή με το προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σας μεταφέρουμε την τοποθέτησή του: «ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία της και για την απορρόφηση των εργαζομένων, όμως η διαδικασία μεταβίβασης είναι χρονοβόρα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί». 

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε στην Κυβέρνηση με τα χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας όλων των εργαζομένων (και των εργολαβιών) μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Παράλληλα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας. 

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη μη τοποθέτηση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα επί της πρότασης μας, κοινοποιούμε την απόφασή μας:

1 Από σήμερα 8/5/2024 οι διοικητικές υπηρεσίες της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη.
2 Την Πέμπτη 9/5/2024 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα καταθέσουμε και μηνυτήρια αναφορά.
3 Την Παρασκευή 10/5/2024 στις 19.00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Έξω από την ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θέλουμε δουλειά, καμίνια μηχανές να ανάψουνε ξανά.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις