test
24.8 C
Athens
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Αποφασιστικός αγώνας για δημόσιους ελεύθερους χώρους στην Αθήνα

Πρόσφατα

Η Αθήνα παραμένει μια πόλη με λίγα πάρκα και χώρους πρασίνου, όπου και αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις, βρίσκονται υπό τον κίνδυνο της τσιμεντοποίησης (νέο αρχαιολογικό μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνα, μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων), απειλώντας τα ήδη λιγοστά δέντρα, με τεράστιες ευθύνες της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη, αλλά και της νέας δημοτικής αρχής, όσο δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση ή διευκολύνει την υλοποίηση των έργων, που περιορίζουν τους ελεύθερους δημόσιους χώρους. Το γεγονός της συρρίκνωσης (υφαρπαγής για την ακρίβεια) των ελεύθερων δημόσιων χώρων έχει οδηγήσει την πρωτεύουσα της χώρας να είναι ουραγός στην αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο, σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Και «δυστυχώς, την αρνητική αυτή πρωτιά δεν τη βλέπουμε απλώς σε στατιστικά στοιχεία, αλλά τη βιώνουμε στην καθημερινή μας ζωή», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά η δημοτική κίνηση Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο κάλεσμά της στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας (βλ. παρακάτω το ψήφισμά της) την περασμένη Τετάρτη ενάντια στη λεηλασία του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, στο οποίο «εδώ και αρκετές δεκαετίες υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσει» ο Δήμος Αθηναίων «ένα στολίδι στα όρια του με το Δήμο Ζωγράφου και το Δήμο Χολαργού-Παπάγου».

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, μια έκταση 4.500 στρεμμάτων στο σύνολο της (ο πυρήνας είναι 1.500 στρέμματα), «θα επέτρεπε τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου γεμάτο πράσινο και ελεύθερους χώρους για την αναψυχή μας, την πολιτιστική δημιουργία, τον αθλητισμό και την κοινωνικοποίηση μας μακριά από πολυκατοικίες και αυτοκίνητα, που έχουν γίνει σημείο κατατεθέν της πόλης, για τους κατοίκους. Δυστυχώς, όμως, ο χώρος αυτός έχει γεμίσει από ασύμβατες χρήσεις, οι οποίες αλλοιώνουν το χαρακτήρα του πάρκου ως Μητροπολιτικό. Είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής επίθεσης στο περιβάλλον και τους ελεύθερους χώρους, κυβερνήσεων, δήμων και αρμόδιων υπηρεσιών όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανεξαρτήτως “χρώματος”».

Την ανάδειξη των παράνομων αυτών δραστηριοτήτων, αλλά και την εμπορευματοποίησή του αναδεικνύει εδώ και 27 χρόνια η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το κίνημα των κατοίκων των γειτονικών περιοχών, η οποία διεκδικεί τα αυτονόητα, για να αποκτήσουμε ένα χώρο, τον οποίο θα μπορούμε να απολαμβάνουμε ελεύθερα.

Συμμετέχοντας «ενεργά και στηρίζοντας τα αιτήματα της Επιτροπής», η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα απαιτεί:
• Την απαγόρευση της διαμπερούς κυκλοφορίας οχημάτων στον πυρήνα του πάρκου, την απομάκρυνση των περιφράξεων, που εμποδίζουν την ελεύθερη χρήση του, την παραχώρηση κατά χρήση του ανενεργού στρατοπέδου “Βαρύτη” στο Δήμο Αθηναίων και την απομάκρυνση έως το 2025 των άλλων 2 στρατοπέδων (Φακίνου και Ζορμπά), την απομάκρυνση όλων των ασύμβατων λειτουργιών από τον πυρήνα του (Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας), αλλά και των αυθαίρετων κατασκευών που συμβάλλουν στην εμπορευματοποίηση του (αναψυκτήρια Anassa και Άρχων).
• Επίσης, να μην ανεγερθεί κανένα νέο κτήριο στον πυρήνα και την περιφερειακή ζώνη του πάρκου, καθώς και να αποτραπεί η κατασκευή υπόγειου parking, εντός του πυρήνα του, να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα ανοιχτά γήπεδα και να δημιουργηθούν ποδηλατόδρομοι και να αναμορφωθεί η παραρεμάτια ζώνη του Ιλισού και να ενισχυθεί το υψηλό πράσινο όλου του Πάρκου.
• Τέλος, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες του Δήμου με μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση του πάρκου και η χρηματοδότηση του να πηγάζει από κρατικούς πόρους και όχι χορηγίες ιδιωτών.

«Παλεύουμε», επισημαίνει, «το Πάρκο Γουδή-Ιλισίων να γίνει ένας ενιαίος χώρος υψηλού και πυκνού πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής, πολιτισμού και άθλησης. Χώρος δημόσιος, ελεύθερος από εμπορευματική λειτουργία και εκμετάλλευση, ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας και της Αττικής».

Αθήνα 24-4-2024

ΨΗΦΙΣΜΑ

Σήμερα 24 Απριλίου 2024, ημέρα Τετάρτη όλοι και όλες που συμμετείχαμε στην συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στην πλατεία του Μετρό της Πανόρμου.

ΕΚΦΡΑZΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΜΑΣ

-Για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον πυρήνα του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, το οποίο έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο παράνομο πάρκινγκ πάσης φύσεως οχημάτων.
-Για τις καταστροφικές συνέπειες που επιφέρουν ο κατακερματισμός, οι περιφράξεις, η εμπορευματοποίηση (αναψυκτήριο Anassa, Άρχων) οι ασύμβατες χρήσεις (Μπάντμιντον, ΕΠΟ, Γεν. Γραμμ. Έρευνας και Τεχνολογίας) και η διαμπερής κυκλοφορία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

-Τη δημιουργία του ενιαίου Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή με υψηλό και πυκνό πράσινο, χωρίς εμπορευματοποίηση, με την απομάκρυνση όλων των στρατοπέδων και των άλλων μη συμβατών για το Πάρκο χρήσεων.
-Το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του όρους Υμηττού, να μην εμπεριέχει δυσμενέστερες διατάξεις, σε σχέση με το υπάρχον Π.Δ.187/Δ/2011
-Άμεσα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και στην επιτάχυνση των αναγκαίων διαδικασιών, ώστε να αποτραπεί η συνεχής παράκαμψη ή και καταπάτηση της νομιμότητας στο σύνολο του Πάρκου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΔΗ
Πληροφ. Τηλ.: 6946048790, 6944914529, 6948080518, 6974888323, 6947525551
Email: ep.ag.goudi@gmail.com

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις