21.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΣΗΕΜΘ | Αστυνομική στοχοποίηση και παρεμπόδιση δημοσιογράφων καλά κρατούν. «Τιμητική» στο Χρήστο Αβραμίδη από Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων. Over!

Πρόσφατα

Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες και τα διαβήματά της, όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ σε ανακοίνωσή της, «δημοσιογράφοι δέχθηκαν για μία ακόμη φορά, επίθεση από αστυνομικούς, την ώρα που κάλυπταν τις κινητοποιήσεις της πανελλαδικής απεργίας της 28ης Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, και μολονότι δήλωναν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα».

Πέρα όμως από την παρεμπόδιση του δημοσιογραφικού έργου στο πεδίο του ρεπορτάζ, επισημαίνει ότι «το μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ Χρήστος Αβραμίδης στοχοποιήθηκε ονομαστικά από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ), που με ανάρτηση στην ιστοσελίδα τους αποδοκιμάζουν όσα έγραψε σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν αστυνομικοί τη συγκεκριμένη ημέρα και αναφέρονται σε πιθανότητα αγωγής εις βάρος του».

«Η στοχοποίηση δημοσιογράφων, και μάλιστα από όργανα της Πολιτείας που έχουν υποχρέωση να τους διευκολύνουν στο έργο τους, είναι πρακτική που εκθέτει σε άμεσο κίνδυνο τους εργαζόμενους στην ενημέρωση», υπογραμμίζει και ζητά «να ανακληθεί και να αποσυρθεί η ανακοίνωση που στοχοποιεί τον συνάδελφο και καλεί τις αστυνομικές αρχές να κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα».

Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους που στοχοποίησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη μεγάλη απεργία της 28ης Φλεβάρη και στο Χρήστο Αβραμίδη που είχε την «τιμητική» από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): τον στοχοποίησε και τον απειλεί με δικαστική δίωξη για δημοσίευμά του, για «όσα έγραψε σχετικά με τις πρακτικές που ακολούθησαν αστυνομικοί τη συγκεκριμένη ημέρα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΕΣΗΕΜ-Θ της οποίας είναι μέλος.

Καταδικάζει την αστυνομική βία και τρομοκρατία, με όποιον τρόπο κι αν εκφράζεται (στοχοποίηση και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ κ.λπ.), που ενισχύονται από την πρακτική της ατιμωρησίας των αστυνομικών, την εγκληματική συμπεριφορά των οποίων αβαντζάρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Καταδικάζει τα όσα αναφέρει και βάλλουν κατά της ελευθερίας του Τύπου η Ένωση Αστυνομικών Θεσσαλονίκης στην ανακοίνωσή της. Με περίσσιο θράσος παραδίδει «μαθήματα δημοσιογραφίας», κάνοντας λόγο για «ανυπόστατα δημοσιεύματα», τα οποία «προσπαθούν να δημιουργήσουν για πολλοστή φορά “αντιαστυνομικό κλίμα”», εξυπηρετούν «άλλου είδους σκοπιμότητες και σε καμία περίπτωση την ενημέρωση και την ανάδειξη της “είδησης”», δίνουν «άλλοθι σε ακραίες μειοψηφίες οι οποίες δρουν αποδεδειγμένα με ανθρωποκτόνο πρόθεση». Εμμέσως πλην σαφώς, προχωρά σε νέα προγραφή του Χρήστου Αβραμίδη, ζητώντας από το το αρχηγείο της Αστυνομίας να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα απέναντι σε τέτοιες πρακτικές».

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Δημοσιογράφοι που καταγράφουν τα αστυνομικά έκτροπα και αποκαλύπτουν τις αστυνομικές αυθαιρεσίες, δηλαδή κάνουν τη δουλειά τους και ελέγχουν την εξουσία, όπως ο συνάδελφος Χρήστος Αβραμίδης1, ενοχλούν την κυβέρνηση, το Χρυσοχοΐδη και την Αστυνομία. Στοχοποιούνται. Με προβοκατόρικο τρόπο, όπως πράττει με την ανακοίνωσή της η ΕΑΥΘ, επιχειρείται «δολοφονία χαρακτήρα». Απώτερος στόχος η οικονομική εξόντωσή και φίμωσή τους, και εν τέλει η… συμμόρφωσή τους «προς τας υποδείξεις», η αναπαραγωγή των αστυνομικών δελτίων και «πληροφοριών», η στήριξη και προπαγάνδιση του δόγματος «νόμος και τάξη».

ANTI ΕΠΙΛΟΓΟΥ

[Η θανάσιμη συνήθεια των υπηρεσιακών όπλων να εκπυρσοκροτούν «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες» | ΕλΕΔΑ, 14-11-23] «Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τον βαθύ αποτροπιασμό της για την κανονικοποίηση της παράνομης αστυνομικής βίας (θανατηφόρας ή μη) η οποία συχνά ενσωματώνει τα πιο άρρωστα ρατσιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας… Θα πρέπει να γίνει επιτέλους κατανοητό, τόσο από την πολιτική, όσο και από τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και (κυρίως ίσως) από τη Δικαιοσύνη, ότι ο ρόλος της αστυνομίας είναι να προστατεύει τα συνταγματικά κατοχυρωμένα θεμελιώδη δικαιώματα όσων διαμένουν στη χώρα, όπως για παράδειγμα το αυτονόητο δικαίωμά τους στη ζωή, και όχι να τα απειλεί ή να τα παραβιάζει. Κι αυτό, τελικά, είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

[«Η Προστασία του πολίτη» – το πιο σύντομο ανέκδοτο | ΕλΕΔΑ, 31-03-25] «Μέσα στις σημερινές περιστάσεις απουσίας πραγματικής λογοδοσίας και επαγγελματισμού, οι αυθαίρετες συμπεριφορές των αστυνομικών οργάνων έχουν προσλάβει συστηματική πλέον μορφή, ώστε αντί η δράση της Ελληνικής Αστυνομίας να συμβάλλει στην εδραίωση της ασφάλειας των δικαιωμάτων των πολιτών, έχει αντίθετα μετατραπεί σε μια από τις κύριες πηγές διακινδύνευσής τους, με μοιραίες ενίοτε συνέπειες».

[Γιατί η Αστυνομία είναι πρόβλημα σήμερα | ΕλΕΔΑ, 09-03-23] «Ίσως κάποιοι θεωρήσουν υπερβολικά τα συμπεράσματα αυτά της ΕλΕΔΑ σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ.. Ας αναλογιστούν λοιπόν ότι η συστηματική άνομη κι ανέλεγκτη βία που προέρχεται από τους αστυνομικούς πλήττει βαθειά τις ελευθερίες και, τελικά, την ίδια τη δημοκρατία περισσότερο από αυτή που προέρχεται από οιαδήποτε άλλη πηγή. Και αυτό επειδή ακριβώς στα χέρια των αστυνομικών έχει εμπιστευθεί το πολίτευμα την προστασία των ελευθεριών μας».

1 Δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιείται από την Αστυνομία ο δημοσιογράφος, Χρήστος Αβραμίδης. Ήταν Σάββατο 15 Γενάρη 2022, όταν τραβούσε βίντεο σε έλεγχο στοιχείων από αστυνομικούς. Αν και σε αυτή την περίπτωση τους έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, χωρίς καμιά αιτία, ασφαλίτες τον τραμπούκισαν, τον εξύβρισαν και του ζήτησαν να κλείσει το κινητό του. Μια διμοιρία των ΜΑΤ τον περικύκλωσε και τον κρατούσε παράνομα. Τον ρώτησαν αν είναι ο «φίλος τους ο Αβραμίδης ο γνωστός». Ένας από αυτούς τον απείλησε με σεξιστική φράση και τον κλότσησε στο καλάμι, όταν τους είπε να μη φωνάζουν γιατί μπορείς να κάνει κι αυτός το ίδιο. Τελικώς, τον άφησαν ελεύθερο, από την παρέμβαση δημοσιογράφων και του κόσμου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις