18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

[20/3] Συγκέντρωση στο ΥΜΑΘ, στάση εργασίας των εργαζομένων στο ΚΚΠΠΚΜ για την κατάρρευσή του

Πρόσφατα

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τετάρτη 20 Μάρτη και ώρα 12μ., στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι όλων των παραρτημάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΜ), που αφέθηκε «στη μοίρα του» και κατέρρευσε «μέσω του μειωμένου αριθμού προσωπικού».

Διεκδικούν:
➖ Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες
➖ Άμεσα την παράταση των συμβάσεων όλων των συναδέλφων με συμβάσεις μέχρι την πλήρωση των θέσεων σε μόνιμο προσωπικό
➖ Άμεσα αύξηση του αριθμού των προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς τον περιορισμό του τριμήνου.

«Δεν περισσεύει κανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια να “χάσουμε” ούτε έναν. Και ήδη τέλος Φεβρουαρίου χάσαμε συνολικά 58 συναδέλφους». Σήμερα στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών του ΚΚΠΠΚΜ «υπηρετούν 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του», καταγγέλλουν τα Σωματεία και οι Εργαζόμενοι των ΠΧΠΘ «Άγιος Παντελεήμων», ΠΑΑΠΑΘ «Άγιος Δημήτριος-ΙΑΑ», Δομής Κιλκίς και Παραρτημάτων Σερρών-Σιδηροκάστρου.

Όπως αναφέρουν:

Τα τελευταία χρόνια τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας έχουν αφεθεί στη μοίρα τους μέσω του συνεχούς μειωμένου αριθμού προσωπικού. Τα κενά στη στελέχωση του ΚΚΠΠΚΜ τα τελευταία χρόνια καλύπτονται μέσω προσλήψεων εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουσιαστική λύση.

Με την λήξη των συμβάσεων ΣΟΧ, 58 συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων το τελευταίο έτος, το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει είτε γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης κάλυψης των αναγκών με την έγκαιρη έκδοση νέας προκήρυξης, είτε γιατί δεν δίδεται παράταση στους ήδη συμβασιούχους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση αποτελεσμάτων της επόμενης προκήρυξης, είτε γιατί οι αρμόδιοι μειώνουν κάθε χρονιά τον αριθμό των θέσεων που εγκρίνονται για τις προσλήψεις επικουρικού προσωπικού (50% ετήσια μείωση )… κανένας λόγος βέβαια για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν συνέβη μόνο το ένα το κάθε παραπάνω «είτε» ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΛΑ

Στις σοβαρές ελλείψεις στον αριθμό των εργαζόμενων σε κάθε κλάδο έρχεται να προστεθεί η έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού στον τομέα της φροντίδας, καθώς μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν διαθέτουν την απαραίτητη εκπαίδευση, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στα καθήκοντά τους σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις χώρο εργασίας. Ταυτόχρονα η ισχύουσα νομοθεσία απαγορεύει το δικαίωμα συμμετοχής σε όσους εργάζονται κατά τη διάρκεια της ετήσιας σύμβασής τους για τουλάχιστον ένα τρίμηνο σε νέα προκήρυξη.

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στη στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό. Στο ΚΚΠΠΚΜ δεν υπάρχει μόνιμος γιατρός {παθολόγος, ή ψυχίατρος), δεν υπάρχει ψυχολόγος, ενώ απαραίτητη είναι η συμβολή και άλλων ειδικοτήτων, όπως λογοθεραπευτής, μουσικοθεραπευτής, γυμναστής κτλ.

Από 30-11-2019 μέχρι και 31-12-2023 έχουν αποχωρήσει με συνταξιοδότηση 74 συνάδελφοι (μόνιμοι και ΙΔΑΧ), διαφόρων ειδικοτήτων.

Σήμερα στο ΚΚΠΠΚΜ υπηρετούν στο σύνολο των Παραρτημάτων και των Δομών 240 υπάλληλοι διαφόρων ειδικοτήτων έναντι των 581 που προβλέπονται από τον Οργανισμό Λειτουργίας του ΚΚΠΠΚΜ.

Μέσα από τους αριθμούς γίνεται φανερό ότι οι υπηρετούντες με Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ετήσιες ΣΟΧ και ΣΟΧ-COVID-19), καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Φορέα σε προσωπικό, που μέχρι και σήμερα δεν έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η εντατικοποίηση της εργασίας χωρίς την διασφάλιση σοβαρού πλαισίου Ασφάλειας. Μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες των ανθρώπων που φροντίζουν.

Με όλες τις ελλείψεις αλλά και παραλείψεις σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλήσουμε για πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης. Για ποια συμπερίληψη λοιπόν να μιλάμε όταν δεν υπάρχει επαφή με την κοινότητα.

Για ποια δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία όταν λόγω των συνθηκών δεν μπορούμε να προασπίσουμε την ιδιωτικότητά τους, την ατομικότητα τους, το δικαίωμα τους να μπορούν επιλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν (κοινά πλυντήρια και είδη ένδυσης κτλ). Επίσης, εύκολα κατανοητό γίνεται ότι οι συνεχείς αλλαγές του προσωπικού συνεπάγεται απώλεια οικείων προσώπων (προσώπων αναφοράς) για τους ωφελούμενους, με τους οποίους έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης, και η σχέση αυτή αποτελεί σημαντικό παράγοντα και στη φροντίδα, αλλά και στη θεραπευτική παρέμβαση για κάθε έναν ωφελούμενο ξεχωριστά.

Επιπρόσθετα η πίεση για εισαγωγές μέσω εισαγγελικών παραγγελιών είναι μεγάλη, καθώς τα Παραρτήματα του ΚΚΠΠΚΜ αποτελούν τις μοναδικές δημόσιες δομές στην Κεντρική Μακεδονία, ακόμη και αν είναι ακατάλληλα να φιλοξενήσουν ανθρώπους που η πάθησή τους δεν εμπίπτει στις προϋποθέσεις εισαγωγής.

Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα δώσουν μαχητικό παρών διεκδικώντας:
➖ Άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες
➖ Άμεσα την παράταση των συμβάσεων όλων των συναδέλφων με συμβάσεις μέχρι την πλήρωση των θέσεων σε μόνιμο προσωπικό
➖ Άμεσα αύξηση του αριθμού των προσλήψεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και χωρίς τον περιορισμό του τριμήνου.

Δεν περισσεύει κανείς. Δεν υπάρχουν περιθώρια να «χάσουμε» ούτε έναν. Και ήδη τέλος Φεβρουαρίου χάσαμε συνολικά 58 συναδέλφους.

Θα δώσουμε δυναμικό παρόν διεκδικώντας το δικαίωμα στην παροχή ποιοτικών και με ασφάλεια υπηρεσιών φροντίδας και θεραπείας στους ανοϊκούς γονείς μας, στους κατάκοιτους παππούδες μας, στα αδέρφια και φίλους μας με Νοητική Υστέρηση και κινητικές αναπηρίες….. γιατί για εμάς οι γονείς, οι παππούδες, τα αδέρφια και οι φίλοι των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας που φροντίζουμε 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα είναι οικογένειά μας και το ΚΚΠΠΚΜ είναι ο μοναδικός φορέας της περιφέρειας που περιθάλπει χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Θα δώσουμε δυναμικό παρόν για τον κ. Δημήτρη, την κ. Μαρία, τον Στέλιο και όλους τους υπόλοιπους ωφελούμενους του Κέντρου που τέλος Φεβρουαρίου αναγκάστηκαν να αποχαιρετήσουν για μία ακόμα φορά αγαπημένα πρόσωπα, βιώνοντας για ακόμη μία φορά την «απώλεια», και όλοι εμείς που μένουμε πίσω να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα…

Θα δώσουμε δυναμικό παρόν για να διεκδικήσουμε να είμαστε ΤΟΣΟΙ και ΟΣΟΙ χρειάζονται ώστε να φροντίσουμε αξιοπρεπώς τους ανθρώπους σας, που μας εμπιστευτήκατε. Και το κάνουμε όταν πλέον η κατάσταση της υγείας τους καθιστά δύσκολη ή αδύνατη την παραμονή κοντά σας …στο σπίτι τους…

Γι αυτό θα δώσουμε δυναμικό παρόν…..

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις