21.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική | Ποιος θυμάται την Εldorado Gold;

Πρόσφατα

Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μεγάλης Παναγίας και της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, οι οποίες την Πέμπτη 7 Μάρτη, έκαναν παρέμβαση εντός και εκτός του κινηματογράφου «Ολύμπιον» στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης . Η παρακάτω ανακοίνωση διαμοιράστηκε εκτός κινηματογράφου, όπου «ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να αποτρέψουν τα μέλη των Επιτροπών από το να μοιράσουν το κείμενο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν».

Ποιος θυμάται την Eldorado Gold;

Διαφημίστηκε ως η μεγαλύτερη επένδυση ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα την εποχή της μνημονιακής κρίσης, ως η ευκαιρία η χώρα μας να γίνει μια από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης σε παραγωγή χρυσού, ως επένδυση από την οποία το κράτος θα αποκόμιζε πολλαπλά οικονομικά οφέλη από την φορολόγηση των καθαρών μετάλλων που θα παράγονταν εκεί, ως η λύση στο πρόβλημα της ανεργίας στην ΒΑ Χαλκιδική.

18 χρόνια μετά (η αρχική σύμβαση υπογράφηκε το 2006), η Eldorado Gold, έχοντας εκπληρώσει ελάχιστα από αυτά για τα οποία αδειοδοτήθηκε- η εξόρυξη θεωρητικά βάση του αρχικού πλάνου θα ξεκινούσε το2009- παραδέχεται ότι ούτε τα ίδια κεφάλαια έχει για να επενδύσει αλλά ούτε και μεταλλουργική μέθοδο για να παράξει τα καθαρά μέταλλα που υποσχόταν.

Καταφέρνει μάλιστα να απαλλαγεί από οποιαδήποτε ευθύνη πηγάζει από την προηγούμενη συμφωνία, ενώ το Ελληνικό κράτος κυρώνει μαζί της (2019), μια καινούργια, στα πλαίσια της καλής πίστης και εγγυάται την δανειοδότησή της από δύο ελληνικές τράπεζες με το ποσό των 680 εκατομμυρίων (Πειραιώς και Εθνική) και άλλων 100 εκατομμυρίων ευρώ που θα εκταμιευθούν από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως δωρεά/συμβολή στην επενδυτική δραστηριότητα από μέρους του ίδιου του ελληνικού δημοσίου.

Στο  μεταξύ οι κάτοικοι που δεν πρόλαβαν να φάνε ακόμα με χρυσά κουτάλια, βρίσκονται πια αντιμέτωποι με την ζοφερή πραγματικότητα της λειψυδρίας εξαιτίας της αποστράγγισης που συντελείται στην περιοχή από την εταιρεία τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ απουσία μεταλλουργικής μεθόδου, η Eldorado, εμπορεύεται τα προϊόντα της από τις εγκαταστάσεις του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Έξω από το λιμάνι και την πόλη τα τοξικά της Eldorado Gold

Καθημερινά, χιλιάδες τόνοι τοξικών και επικίνδυνων προϊόντων της Eldorado Gold, που προέρχονται από τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Χαλκιδικής, αποθηκεύονται και εξάγονται από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για μεταλλευτικά συμπυκνώματα (μολυβδου, ψευδαργύρου και αρσενοπυρίτη), μέρος των οποίων εξάγεται από το λιμάνι του Στρατωνίου ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών μεταφέρεται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και από εκεί με πλοία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο για περαιτέρω επεξεργασία.

Τα μεταλλευτικά συμπυκνώματα, που αποθηκεύονται στο λιμάνι και διακινούνται στους δρόμους της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, αποτελούν επικίνδυνα υλικά με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών χημικών στοιχείων. Παρ’ ότι οι συγκεντρώσεις αυτές μπορούν να παίξουν μοιραίο ρόλο για τη Δημόσια Υγεία, και σύμφωνα με τις μελέτες της ίδιας της εταιρείας αποτελούν επικίνδυνα υλικά, δεν υπάρχει προσβάσιμη ενημέρωση για τους κινδύνους κατά την μεταφορά και αποθήκευση τους. Αξίζει να σημειωθεί η σειρά περιστατικών που έλαβαν χώρα το 2013 στη Ρεντίνα αλλά και το 2018 έξω από τα Αρχαία Στάγειρα, όπου ανατράπηκαν φορτηγά που κουβαλούσαν δεκάδες τόνους αποβλήτων, με αποτέλεσμα τη διαρροή τους στο φυσικό περιβάλλον.

Εδώ και χρόνια, τα υλικά αυτά διακινούνται ανάμεσα μας, από μια εταιρία η οποία με την ανοχή του κράτους περιφρονεί καθημερινα τους νόμους και από εργολάβους που μας έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι δεν τηρούν τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Σήμερα λοιπόν, η Eldorado Gold αναζητεί χώρους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για να αποθηκεύσει περισσότερα από τα τοξικά απόβλητα της, δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι βάζει τα κέρδη της πάνω από τις ζωές μας. Σήμερα η Eldorado συνεχίζει την αποστράγγιση του βουνού, δημιουργώντας τετελεσμένα σε μια επένδυση αμφιβόλου έκβασης, σε μια επένδυση  κατά τη συνήθη ελληνική πρακτική «πάμε και όπου  βγει».

Σήμερα οι κάτοικοι βρίσκονται περισσότερο από ποτέ στο σημείο της συνειδητοποίησης της απουσίας αύριο στον τόπο. Η Θεσσαλονίκη στήριξε και στηρίζει διαχρονικά τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων. Ενημερώσου ξανά, ευαισθητοποιήσου και στήριξε τον αγώνα που κάτοικοι και αλληλέγγυοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό. Γιατί σαν την Χαλκιδική δεν θα χει.

Έξω από το λιμάνι και την πόλη της Θεσσαλονίκης τα τοξικά της Eldorado Gold.

Τερματισμός τώρα της καταστροφικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική, αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με έξοδα αυτών που το κατέστρεψαν.

Επιτροπές Αγώνα Θεσσαλονίκης & Μεγάλης Παναγίας

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις