Το μαχόμενο φοιτητικό κίνημα με το νέο συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Παρασκευής έριξε για τα καλά τον νόμο για τα ιδιωτικά («μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά») πανεπιστήμια στα σκουπίδια παρά την ψήφισή του στη βουλή. Ένα παλλόμενο νεανικό ποτάμι, με περίπου 30.000 κόσμου, κατέκλυσε το κέντρο της Αθήνας, σε μια διαδήλωση ανάλογη αυτής της 8ης Φλεβάρη. Περίπου 200 φοιτητικοί σύλλογοι απ’ όλη την Ελλάδα καλούσαν στο χθεσινό αγωνιστικό ραντεβού, δείχνοντας πως δύο μήνες μετά την έναρξη της φοιτητικής κινητοποίησης ο παλμός του αγώνα χτυπά δυνατά.
Παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει τη διαδήλωση κτυπώντας με χημικά και κλομπ τον κόσμο στο Σύνταγμα, όπως σημειώνει το prin.gr, δεν το κατάφερε. Οι φοιτητές κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση. Το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα μεγάλη διαδήλωση και συνάντηση του φοιτητικού και φεμινιστικού κινήματος.
Από την επίθεση των ΜΑΤ που προηγήθηκε ωστόσο υπήρξαν τραυματίες φοιτητές (έξι μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ), ενώ έγιναν και προσαγωγές, ακόμα και πριν τη συγκέντρωση (μεταξύ αυτών και δημοτικού συμβούλου Αγίας Παρασκευής)! Η ΕΛΑΣ προσπάθησε και νωρίτερα να σπάσει την πορεία στη Σταδίου (ανεπιτυχώς), ενώ δεν δίστασε να σταματήσει και λεωφορείο από την Πάτρα και να πραγματοποιήσει έλεγχο στα πράγματα των νέων και στα υλικά των φοιτητικών συλλόγων!
Είναι χαρακτηριστικό για το μέγεθος της πορείας πως όταν η κεφαλή είχε μπει στην πλατεία Συντάγματος μεγάλο μέρος του κόσμου βρισκόταν ακόμα στην Πανεπιστήμιου, δεν είχε στρίψει από τα Χαυτεία στη Σταδίου, όπου είχε καταληφθεί ολόκληρη από πυκνά φοιτητικά μπλοκ. Τους φοιτητικούς συλλόγους με τα δεκάδες πανό ακολουθούσαν μαθητές, σωματεία εκπαιδευτικών (ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ), μελών ΔΕΠ, εργαζομένων στα πανεπιστήμια, το ΣΕΡΕΤΕ, άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, κινήσεις και συλλογικότητες.
Χιλιάδες ήταν οι φοιτήτριες και οι φοιτητές που ήρθαν στην Αθήνα από πανεπιστήμια από όλη τη χώρα: Από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, μέχρι την Κρήτη, τη Θεσσαλία, τα Γιάννενα και τη Θράκη. Αν κάτι κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να αναγεννήσει το φοιτητικό κίνημα και να δημιουργήσει ένα διευρυμένο δημόσιο «Όχι» στα ιδιωτικά ΑΕΙ και στην παιδεία της αγοράς.
Την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στις σχολές, καθώς το φοιτητικό κίνημα, που ήρθε στο προσκήνιο δυναμικά, δεν θα παραδώσει τα όπλα του αγώνα επειδή ο κυβερνητικός λόχος ψήφισε το νομοσχέδιο στη βουλή. Ο αγώνας συνεχίζεται.
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για ιδιωτικά ΑΕΙ από ΝΔ και πρώην «Σπαρτιάτη»
Όχι στο νομοσχέδιο, «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 από το ΠΑΣΟΚ
Tο νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής το βράδυ της Παρασκευής με 159 ψήφους από βουλευτές της ΝΔ και τον εκλεγμένο με τους «Σπαρτιάτες» του Κασιδιάρη Χαράλαμπο Κατσιβαρδάς. «Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές, «παρών» 11.
Χαρακτηριστικά ιδεολογικής αλλά και μικροκομματικής αντιπαράθεσης επιχείρησε να δώσει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αντιμετωπίζοντας τη συζήτηση στην ολομέλεια της Bουλής ως άτυπο προεκλογικό ντιμπέιτ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του επανέλαβε ότι θεωρεί αναχρονισμό την αποκλειστική δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υποστήριξε –κάτι που δεν στηρίζεται καν από τις μετρήσεις– ότι το νομοθέτημα Πιερρακάκη έχει τη στήριξη της «συντριπτικής κοινωνικής πλειοψηφίας», αντιμετωπίζοντας με υπεροψία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή η Βουλή ήταν πολιορκημένη από χιλιάδες φοιτητές. Μίλησε ακόμα για ιδεολογική ηγεμονία των νεοφιλελεύθερων ιδεών λέγοντας –σαν να ζει σε άλλο πλανήτη– ότι οι εποχές που οι φοιτητές φώναζαν «έξω οι εταιρείες από τα πανεπιστήμια έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί» και πλέον όλοι στηρίζουν τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά και την επιχειρηματικότητα! Ωστόσο, είπε ότι είναι… μύθος οι καταγγελίες περί «ιδιωτικοποίησης», επιμένοντας να χαρακτηρίζει τα νέα ιδρύματα «μη κρατικά». Χαρακτήρισε ως δογματικά τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας του νόμου, λέγοντας ότι το Σύνταγμα οφείλει να προσαρμόζεται στο «ενωσιακό δίκαιο» και προτάσσοντας τη δικαιολογία ότι το νομοσχέδιο αφορά μεταφορά ήδη αναγνωρισμένων ιδρυμάτων του εξωτερικού και όχι ίδρυση νέων. Επιπλέον, χρησιμοποίησε ως επιχείρημα υπέρ του νομοσχεδίου το ότι ο… Στέφανος Κασσελάκης σπούδασε σε «μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό» πανεπιστήμιο του εξωτερικού και πως ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στηρίζει τη ρύθμιση. Προκλητικά ο Κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι αντιδρούν όσοι θέλουν τις σχολές «στέκια κουκουλοφόρων» και πως στα νέα πανεπιστήμια πλέον «κατάληψη θα κάνουν μόνο η γνώση και ο πολιτισμός»! Επίσης, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την είσοδο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στις ακαδημαϊκές υποδομές, όπως στις δρομολογούμενες ΣΔΙΤ για δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών επί πληρωμή.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έδειξε και αυτός ότι αντιλαμβάνεται τη συζήτηση στη Βουλή με όρους δικομματικής αντιπαράθεσης ενόψει και των ευρωεκλογών. Στο θέμα του νομοσχεδίου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και αυτό που κάνει είναι να προσφέρει στους ιδιοκτήτες των κολεγίων και των funds τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσουν και να κερδίσουν περισσότερα λεφτά εις βάρος των παιδιών και των οικογενειών τους.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, προσπάθησε να απαντήσει στις αιτιάσεις Μητσοτάκη περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ». διευκρινίζοντας ότι επί 20 χρόνια λέμε «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και στα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» γιατί «σεβόμαστε το Σύνταγμα». Σημείωσε ότι η χώρα χρειάζεται ελληνικά μη κρατικά πανεπιστήμια και όχι ξένα κερδοσκοπικά, δείχνοντας και τα όρια της εναντίωσής του στην τωρινή ακραία νεοφιλελεύθερη ρύθμιση. Ενδεικτική άλλωστε της αντιδραστικής φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ είναι η αντιπαράθεση στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου να λογομαχούν με τον Ν. Ανδρουλάκη καλώντας σε υπερψήφιση του μέτρου.
Πηγή: prin.gr