21.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ευρεία αλληλεγγύη σε Επιτροπή Αλληλεγγύης, «Σπάρτακο» και Ν. Χαραλαμπόπουλο που δικάζεται [7/3] στη Χίο

Πρόσφατα

❌ Πέμπτη 7 Μάρτη | Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου
⛔ Στο εδώλιο το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα μέσα κι έξω από τον στρατό για να σιγήσει η φωνή των φαντάρων
✊ Ευρεία αλληλεγγύη στον «κατηγορούμενο» Νίκο Χαραλαμπόπουλο, στην Επιτροπή Αλληλεγγύης και στο Δίκτυο Αλληλεγγύης «Σπάρτακο»

Μεγάλη έκταση λαμβάνει η αλληλεγγύη σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων και πολιτικών οργανώσεων στην Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων (ΕΑΣ), στο Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και στον αγωνιστή Νίκο Χαραλαμπόπουλο, που δικάζεται στις 7 Μάρτη, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χίου, έπειτα από μήνυση αξιωματικού για συκοφαντική δυσφήμηση λόγω της δημοσίευσης στο blog της ΕΑΣ και του «Σπάρτακου» καταγγελίας στρατευμένων για όσα συνέβαιναν στις μονάδες τους. Όπως εκτιμά η ΕΑΣ, πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στη βιομηχανία διώξεων που αντιμετωπίζει για να κτυπηθεί το αντιπολεμικό κίνημα και το κίνημα μέσα κι έξω από τον στρατό, για να σιγήσει η φωνή των φαντάρων.

Στο πλευρό τους, τονίζει το prin.gr, πλήθος σωματείων (για παράδειγμα, ΣΕΡΕΤΕ, ΣΜΤ, Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων, ΣΕΤΗΠ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνω), φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους (για παράδειγμα, Πληροφορική, Φυσικό, Οικονομικό από ΕΚΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, πολλές σχολές από Πάτρα (Βιολογικό, Τμήμα Επιστημών Εκπαίδευσης, Χημικοί Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Πολιτικοί Μηχανικοί, Φυσικό, Σχολή Μηχανικών Πελοποννήσου), αριστερές αντικαπιταλιστικές περιφερειακές και δημοτικές κινήσεις (για παράδειγμα, Αριστερή Παρέμβαση Βύρωνα και Μαχόμενη Ηλιούπολη), πολιτικές συλλογικότητες (ενδεικτικά, το ΝΑΡ-νΚΑ) καθώς και η ΚΕΔΔΑ (Κίνηση για τις Ελευθερίες, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την Αλληλεγγύη).

Αναδεικνύουν το επίκαιρο και την πολιτική διάσταση της δίκης και απαιτούν

• Να αθωωθεί ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος • Να σταματήσουν οι διώξεις σε βάρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων και του Δικτύου Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» • Κάτω τα χέρια από το αντιπολεμικό κίνημα μέσα κι έξω από τον στρατό • Καμία εμπλοκή – καμιά συνενοχή στα σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ και στους πολέμους του κεφαλαίου • Αγώνας για να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου.

«Παρά τον “προσωπικό χαρακτήρα” της μήνυσης, η δίκη είναι καθαρά πολιτική. Εξάλλου και η δίωξη κατά του Ν. Χαραλαμπόπουλου είναι εντελώς αστήριχτη κι έχει να κάνει μόνο γιατί ο συγκεκριμένος αγωνιστής είχε τυπικά στο όνομά του τηλέφωνο, στο οποίο γίνονται ορισμένες από τις καταγγελίες των στρατευμένων και των οικογενειών τους. Επίσης, η διαχείριση του blog δεν έχει ατομικούς υπευθύνους αλλά πραγματοποιείται από τη συνέλευση της Επιτροπής και τις συλλογικές της αποφάσεις», τονίζει ανάμεσα στα άλλα στην ανακοίνωσή του το ΝΑΡ-νΚΑ.

Η δίκη στις 7 Μάρτη στη Χίο, συνεχίζει, «έχει μεγάλη σημασία καθώς γίνεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο. Στην ευρύτερη περιοχή μας, από την Ουκρανία μέχρι την Αραβία, εκτυλίσσονται πόλεμοι και σφαγές, ενώ γενικότερα περνάμε μια περίοδο όξυνσης των καπιταλιστικών ανταγωνισμών και των βάρβαρων πολέμων του κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση των υπολοίπων αστικών κομμάτων, εμπλέκεται ολοένα και πιο ενεργά στα επιθετικά πολεμικά σχέδια ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και ΕΕ, μετατρέποντας όλη τη χώρα σε προγεφύρωμα πολεμικών εξορμήσεων και στέλνοντας στρατιωτικές δυνάμεις από τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Μεσόγειο, μέχρι την Σαουδική Αραβία και την Ερυθρά θάλασσα. Στηρίζει απροκάλυπτα την εθνοκάθαρση στη Γάζα και την Παλαιστίνη. Υλοποιεί τεράστια εξοπλιστικά προγράμματα, λεηλατώντας τον λαό και τζογάρει στον αντιδραστικό ανταγωνισμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας.

»Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, το κράτος και ο στρατός θέλουν τους στρατευμένους πειθήνια και άβουλα όργανα, αναλώσιμους αριθμούς στα μιλιταριστικά τους σχέδια…

Ν. Χαραλαμπόπουλος | Τα σχέδιά τους θα αποτύχουν και πάλι!

«Η δίκη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων στις 7 Μάρτη κλείνει έναν ιστορικό κύκλο συγκρούσεων μεταξύ του αντιπολεμικού κινήματος και του ελληνικού κράτους, γύρω από τους πολέμους του 21ου αιώνα», σημειώνει σε δήλωσή του στο «Πριν» ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

Επί τρεις δεκαετίες, συνεχίζει, «η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση και το Δίκτυο “Σπάρτακος”, μπλόκαραν την πλήρη ανάπτυξη του ελληνικού στρατού εκτός συνόρων, τα “μνημόνια καταστολής πλήθους”, το κυνήγι μεταναστ(ρι)ών, τη στρατιωτικοποίηση της κοινωνικής ζωής. Βελτίωσαν κι έσωσαν τη ζωή χιλιάδων στρατευμένων, ανέδειξαν τη θητεία ως μηχανισμό άγριας εκμετάλλευσης της νεολαίας και την ενότητα εφεδρικού και μισθοφορικού στρατού εναντίον των καταπιεσμένων, εντός κι εκτός συνόρων. Συνέβαλαν έτσι στην ανάπτυξη επαναστατικών εργαλείων εναντίον των μηχανισμών κυριαρχίας του ελληνικού καπιταλισμού.

»Το κράτος απάντησε με τη λογική της ανάπτυξης-και-κρίσης ως ενιαίου μηχανισμού διακυβέρνησης και πολέμου, που δε διακρίνει μεταξύ πολέμου και ειρήνης, πολιτικών-στρατιωτικών μέσων, έκτακτης ανάγκης και ομαλότητας. Εισήγαγε τις βαθιές τομές του διαρκούς «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» και το μοντέλο του ΕΠΟΠ-μισθοφόρου δίπλα στο βάθεμα της εκμετάλλευσης των εφέδρων, επέκτεινε την οργανική του σύνδεση με ΝΑΤΟ και Ευρωστρατό, έγινε κόμβος του πολέμου κατά των προσφύγων και διαλογής φτηνής εργασίας. Συμπύκνωσε τις τομές αυτές στο νέο πολεμικό δόγμα του 2014, στη “Λευκή Βίβλο” της ΕΛΑΣ το 2021, στο νέο ποινικό κώδικα.

»Απέναντί μας, σε συνέχεια μιας γενικευμένης επιχείρησης αντιεξέγερσης, από το Δεκέμβρη του 2008 και το Μάη του 2010 κι έπειτα, επιχείρησαν ένα πόλεμο φθοράς μέσω μιας βιομηχανίας δικαστικών διώξεων. Σκοπός της ήταν η διάσπαση της ενότητας του αντιπολεμικού κινήματος, η απομόνωση των αγώνων μέσα στον στρατό από τους κοινωνικούς αγώνες, η εξάντλησή μας. Απέτυχαν, αλλά συνεχίζουν. Γνωρίζουν ότι τα τωρινά γεγονότα είναι μόνο πρελούδιο ενός ιστορικού κύκλου που ανοίγει. Τρομάζουν με τα νέα κύματα κοινωνικής απελευθέρωσης που αναδύονται. Καλά κάνουν. Όπως ήταν αιτία της ήττας τους στις προηγούμενες διώξεις, έτσι θα είναι και σε αυτή, ώσπου να τελειώσουμε μια και καλή μαζί τους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις