10.7 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024

ΕΦΚΑ: Τέλος για τους οφειλέτες οι δωρεάν επισκέψεις σε γιατρούς, κλινικές και φάρμακα | Από 1η Μάρτη

Πρόσφατα

Τέλος από σήμερα Παρασκευή 1η Μάρτη στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι, αλλά δεν θα δικαιούνται δωρεάν συμμετοχή στις εξετάσεις και στα φάρμακα όταν επισκέπτονται παρόχους υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ κ.λπ.

Επίσης, όσοι δεν καταβάλουν τις εισφορές τους ή δεν κάνουν ρύθμιση δεν θα μπορούν να νοσηλευθούν σε όλες τις δομές υγείας, παρά μόνον στα δημόσια νοσοκομεία, ως ανασφάλιστοι.

«Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση», δήλωσε (28/2) από βήματος Βουλής η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας για την «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» και το επίδομα μητρότητας. «Αυτό σημαίνει», συμπλήρωσε, «ότι όποιος δεν χρωστάει στον ΕΦΚΑ, ο ίδιος και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς του, καλύπτονται όχι μόνο από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές».

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Εργασίας, οι ασφαλιστικές καλύψεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και σε μεταγενέστερο χρονικό διάστημα (μετά την 1η Μαρτίου) εφόσον πληρωθούν ή ρυθμιστούν οι οφειλόμενες εισφορές. Παράλληλα οι οφειλέτες θα πρέπει να διευθετήσουν το σύνολο των υποχρεώσεών τους προς τον ΕΦΚΑ είτε αποπληρώνοντας το σύνολό τους, είτε ρυθμίζοντας τις οφειλές σε έως 24 δόσεις.

Εφόσον, κάποιος εξοφλήσει πλήρως το ποσό που οφείλει θα πάρει ετήσια ασφαλιστική ικανότητα, ενώ εάν το ρυθμίσει θα πάρει μηνιαία.

Πάντως, από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται πώς όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι.

Οι εξαιρέσεις

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας (Ιούλιος 2022), κατ΄ εξαίρεση διατηρούν τη ασφαλιστική τους ικανότητα και επομένως το δικαίωμα δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανήλικα παιδιά γονέων που μένουν ανασφάλιστοι, άτομα με αναπηρία και άτομα χρόνιες παθήσεις.

Εξαιρέσεις προβλέπονται και στην τροπολογία Μιχαηλίδου (από 01-03-24 μέχρι 28-02-2025). «Αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018».

Στις εξαιρέσεις, «συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας».

Επίδομα μητρότητας

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η τροπολογία «περιλαμβάνει και δύο ουσιαστικές διασαφηνίσεις» ως προς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας και ως προς τη μεταβίβαση αυτής στον άλλο γονέα. Με βάση αυτές τις αλλαγές, «η μητέρα ασφαλισμένη του e-ΕΦΚΑ, ελεύθερη επαγγελματίας, αυτοαπασχολούμενη ή αγρότισσα, δικαιούται ειδική παροχή προστασίας μητρότητας 9 μηνών, η οποία εκκινεί μετά την καταβολή του επιδόματος μητρότητας του e-ΕΦΚΑ». Όπως είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «η ΔΥΠΑ καταβάλλει στις δικαιούχους μηνιαίως ποσό ίσο με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό».

Αναφερόμενη η υπουργός Εργασίας στο δικαίωμα της μητέρας να μεταβιβάζει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, σημείωσε: «η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητάς της στον πατέρα. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής Προστασίας μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας».

Με πληροφορίες από healthreport.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις