18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΡΧΣ: 12 κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ

Πρόσφατα

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ενόψει της αποκαλούμενης «Ημέρας X», δηλαδή της ακρόασης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου της υπόθεσης έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ από τη Μεγάλη Βρετανία στις ΗΠΑ, εξετάζουν 12 από τις πιο κοινές παρανοήσεις για την υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του εκδότη.

1 Παρανόηση: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας «προδότης» που πρέπει να δικαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ δεν είναι Αμερικανός πολίτης, δεν έχει ζήσει ποτέ στις ΗΠΑ και δεν έχει σημαντικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ. Είναι Αυστραλός πολίτης που ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο όταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ άνοιξε την υπόθεση εναντίον του. Οι κατηγορίες εναντίον του συνδέονται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks υλικού δημοσίου συμφέροντος. Η έκδοση του Ασάνζ θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και άλλους εκδότες και δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως υπηκοότητας. Ανησυχητικά, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επίσης δηλώσει ότι η προστασία της Πρώτης Τροποποίησης δεν θα ισχύει για τον Ασάνζ ως μη πολίτη.

2 Παρανόηση: Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι ένας πληροφοριοδότης που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ έπαιξε διαφορετικό ρόλο από αυτόν του πληροφοριοδότη — δεν διέρρευσε ο ίδιος απόρρητες πληροφορίες, αλλά δημοσίευσε πληροφορίες που του διέρρευσαν. Η πληροφοριοδότρια, η πρώην αναλύτρια του στρατού Chelsea Manning, εξέτισε ήδη περισσότερα από επτά χρόνια στη φυλακή προτού ο πρόεδρος Ομπάμα μετατρέψει την ποινή των 35 ετών που της επιβλήθηκε, δηλώνοντας ότι ήταν «πολύ δυσανάλογη σε σχέση με ό,τι έχουν λάβει άλλοι διαρροείς». Εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ θα είναι ο πρώτος εκδότης που θα δικαστεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας, στον οποίο δεν προβλέπεται υπεράσπιση δημοσίου συμφέροντος, πράγμα που σημαίνει ότι όποιος κατηγορείται με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τον εαυτό του. Αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μιας εντυπωσιακής ποινής φυλάκισης 175 ετών.

3 Παρανόηση: Αν δεν πιστεύω ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι δημοσιογράφος, δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ.

Διόρθωση: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με την ιδιότητα του Ασάνζ ως δημοσιογράφου, εκδότη ή δημοσιογραφικής πηγής, αλλά αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το γιατί ο Ασάνζ έχει στοχοποιηθεί και οι συνέπειες της έκδοσης και της δίωξής του. Οι ΡΧΣ υπερασπίζονται τον Ασάνζ λόγω της συμβολής του στη δημοσιογραφία, καθώς η δημοσίευση των διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν από το WikiLeaks τροφοδότησε εκτεταμένα ρεπορτάζ δημοσίου ενδιαφέροντος σε όλο τον κόσμο. Η δίωξή του θα είχε ανησυχητικές συνέπειες για το μέλλον της δημοσιογραφίας και θα αποτελούσε πρωτοφανές πλήγμα για την ελευθερία του Τύπου.

4 Παρανόηση: Αν ο Τζούλιαν Ασάνζ καταδικαστεί, δεν θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο.

Διόρθωση: Η καταδίκη του Ασάνζ θα είχε αντίκτυπο στο μέλλον της δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο και στο δικαίωμα όλων μας να γνωρίζουμε. Θα είναι ο πρώτος εκδότης που θα δικαστεί βάσει του νόμου περί κατασκοπείας των ΗΠΑ, στον οποίο δεν προβλέπεται υπεράσπιση δημόσιου συμφέροντος και έχει απόλυτη ανάγκη μεταρρύθμισης. Η καταδίκη του θα άνοιγε τον δρόμο για παρόμοιες διώξεις άλλων που δημοσιεύουν ιστορίες βασισμένες σε διαρρεύσασες απόρρητες πληροφορίες, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τη δημοσιογραφία. Αυτό θα έθετε σε κίνδυνο πολλούς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και δημοσιογράφους και θα δημιουργούσε ένα σαφές ανασταλτικό αποτέλεσμα για την ενημέρωση δημοσίου συμφέροντος. Ο τελικός αντίκτυπος θα ήταν στο δικαίωμα του κοινού να γνωρίζει.

5 Παρανόηση: Ο Τζούλιαν Ασάνζ έθεσε εν γνώσει του ανθρώπους σε κίνδυνο.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ δεν έθεσε ποτέ εν γνώσει του κανέναν σε κίνδυνο, και ζήτησε προληπτικά προστασία για οποιονδήποτε θα μπορούσε να υποστεί βλάβη ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης του μη επεξεργασμένου συνόλου δεδομένων σε μια ασυνήθιστη κατάσταση που ήταν εκτός του ελέγχου του. Δεν ήταν το WikiLeaks αυτό που δημοσίευσε αρχικά το μη επεξεργασμένο σύνολο δεδομένων και όταν ο Ασάνζ έμαθε ότι η δημοσίευση επρόκειτο να γίνει, προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναλάβει δράση για την προστασία οποιουδήποτε θα μπορούσε να υποστεί βλάβη. Το WikiLeaks είχε συνεργαστεί με έναν συνασπισμό επαγγελματικών οργανισμών μέσων ενημέρωσης — The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel και El Pais — για να αντιμετωπίσει δημοσιογραφικά τις πληροφορίες που διέρρευσαν. Ο κωδικός πρόσβασης δημοσιοποιήθηκε από έναν από τους εταίρους των μέσων ενημέρωσης και στη συνέχεια άλλα μέρη απέκτησαν πρόσβαση και δημοσίευσαν το μη επεξεργασμένο σύνολο δεδομένων. Το WikiLeaks αναδημοσίευσε αργότερα το σύνολο δεδομένων. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν καταδίωξε ποτέ κανέναν που δημοσίευσε το σύνολο δεδομένων, εκτός από τον Assange. Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για πραγματική ζημία που προκλήθηκε σε οποιοδήποτε πρόσωπο ως αποτέλεσμα της δημοσίευσης.

6 Παρανόηση: Δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη στην υπόθεση κατά του Julian Assange, η οποία συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό.

Διόρθωση: Η υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του Ασάνζ έχει φτάσει σε πιο κρίσιμο σημείο από ποτέ, και η πιθανότητα έκδοσής του είναι επικείμενη. Ενώ η υπόθεση ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 13 χρόνια, μετά τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 250.000 απόρρητων εγγράφων που διέρρευσαν το 2010, η διαδικασία έκδοσης ολοκληρώνεται τώρα στα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου στις 20-21 Φεβρουαρίου αποτελεί την αρχή του τέλους της διαδικασίας αυτής, καθώς οι αιτιάσεις που θα απορριφθούν από τους εν λόγω δικαστές δεν μπορούν να προσβληθούν περαιτέρω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν όλες οι αιτιάσεις απορριφθούν, η έκδοση του Ασάνζ θα μπορούσε να ακολουθήσει γρήγορα. Η μόνη περαιτέρω διέξοδός του θα ήταν να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

7 Παρανόηση: Ο Τζούλιαν Ασάνζ παραμένει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια. Αφού πέρασε σχεδόν επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου είχε αναζητήσει καταφύγιο από πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, ο Ασάνζ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πρεσβεία τον Απρίλιο του 2019 και συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης όρων εγγύησης το 2012, για την οποία στη συνέχεια εξέτισε δυσανάλογη ποινή 50 εβδομάδων στη φυλακή Belmarsh. Έκτοτε παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Belmarsh, προφυλακισμένος εν αναμονή της έκβασης της διαδικασίας έκδοσής του. Η τελευταία αίτηση του Ασάνζ για εγγύηση απορρίφθηκε τον Ιανουάριο του 2021.

8 Παρανόηση: Ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν προστατευμένος κατά τη διάρκεια των χρόνων καταφυγής του στην πρεσβεία του Ισημερινού.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ παρέμεινε ενεργός στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης και των πληρεξουσίων της καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων παραμονής του στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Μια ερευνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στο YahooNews αποκάλυψε ανησυχητικές συζητήσεις αξιωματούχων της CIA υπό την κυβέρνηση Τραμπ που πρότειναν πιθανή απαγωγή ή δολοφονία του Ασάνζ. Ο Ασάνζ και οι επισκέπτες του — συμπεριλαμβανομένης της νομικής του ομάδας και δημοσιογράφων — παρακολουθούνταν ενεργά από μια ισπανική εταιρεία ασφαλείας που είχε αναλάβει να παρέχει ασφάλεια στην πρεσβεία. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση διαπίστωσε ότι η περίοδος παραμονής του Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού συνιστούσε αυθαίρετη κράτηση και ο πρώην Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια διαπίστωσε ότι ο Ασάνζ παρουσίαζε συμπτώματα παρατεταμένης έκθεσης σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Μετά από σχεδόν επτά χρόνια, η πρεσβεία τελικά εκδίωξε τον Ασάνζ, επιτρέποντας στην αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου να τον συλλάβει, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ισημερινού προέβησαν σε καταγγελίες για παράλογες συμπεριφορές του Ασάνζ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρεσβεία, οι οποίες τροφοδότησαν έντονες συκοφαντίες από τα μέσα ενημέρωσης εναντίον του. Αξιωματούχοι της πρεσβείας φέρονται επίσης να αφαίρεσαν το ξυράφι του Ασάνζ αρκετές εβδομάδες πριν, με αποτέλεσμα την ατημέλητη εμφάνισή του στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν κατά την αναγκαστική απομάκρυνσή του από την πρεσβεία και τη σύλληψή του, οι οποίες παραμένουν σε συχνή κυκλοφορία στα μέσα ενημέρωσης ως οι τελευταίες δημόσιες φωτογραφίες του.

9 Παρανόηση: Τα ανθρώπινα δικαιώματα του Τζούλιαν Ασάνζ έχουν γίνει σεβαστά.

Διόρθωση: Ο Ασάνζ αντιμετώπισε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στην υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του, στην παρακολούθησή του στην πρεσβεία του Ισημερινού και στη μεταχείρισή του από τα δικαστήρια και το σωφρονιστικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου. Στοχοποιώντας τον Ασάνζ και κανέναν άλλο εκδότη για την αναδημοσίευση του μη επεξεργασμένου συνόλου δεδομένων το 2010 και καταδιώκοντάς τον αμείλικτα επί 13 χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον έχει ξεχωρίσει για νομική δίωξη. Στην πρεσβεία του Ισημερινού, οι νομικά απόρρητες συνομιλίες του Ασάνζ με τους δικηγόρους του παρακολουθούνταν και οι συσκευές των δημοσιογράφων που τον επισκέπτονταν αλλοιώνονταν. Στη φυλακή Belmarsh, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid 19, τα δικαιώματα επίσκεψης του Ασάνζ είχαν ανασταλεί πλήρως και κατά καιρούς ήταν περιορισμένος πλήρως στο κελί του λόγω των μολύνσεων Covid στην πτέρυγα της φυλακής του. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έκδοσής του, ο Ασάνζ υποβλήθηκε σε υπερβολικό σωματικό έλεγχο με προφανώς τιμωρητικό τρόπο και οι υπάλληλοι της φυλακής κατέσχεσαν νομικά προνομιακά έγγραφα. Παρά το γεγονός ότι ζήτησε να εμφανίζεται αυτοπροσώπως στο δικαστήριο για κάθε ακρόαση, δεν του έχει επιτραπεί να το κάνει από την ακρόαση για την εγγύηση στις 6 Ιανουαρίου 2021, ενώ του έχει επιτραπεί να συμμετάσχει μόνο εξ αποστάσεως από μια σύνδεση βίντεο στη φυλακή.

10 Παρανόηση: Ο πρόεδρος Ομπάμα ή ο πρόεδρος Μπάιντεν έφεραν την υπόθεση έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ.

Διόρθωση: Αν και ο Ασάνζ παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, ο Ομπάμα δεν τον καταδίωξε ενεργά. Ήταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DOJ) του Τραμπ που κατέθεσε το συμπληρωματικό κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ και άρχισε να επιδιώκει ενεργά την έκδοσή του. Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος Μπάιντεν, το υπουργείο Δικαιοσύνης του συνέχισε να ασκεί την έφεση που είχε ξεκινήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ μετά την πρωτόδικη απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου να αποτρέψει την έκδοση του Ασάνζ για λόγους ψυχικής υγείας — απόφαση που αργότερα ανατράπηκε από το Εφετείο.

11 Παρανόηση: Η υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του Τζούλιαν Ασάνζ αφορά τις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Διόρθωση: Αυτή η νομική υπόθεση συνδέεται μόνο με τη δημοσίευση από το WikiLeaks το 2010 περισσότερων από 250.000 διαβαθμισμένων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων που διέρρευσαν, γνωστά ως «Cablegate», «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου» και «Ημερολόγια του Πολέμου του Ιράκ». Το συμπληρωματικό κατηγορητήριο κατά του Ασάνζ βασίζεται σε 18 κατηγορίες — 17 βάσει του νόμου περί κατασκοπείας και μία βάσει του νόμου περί απάτης και κατάχρησης υπολογιστών — που συνδέονται με τη δημοσίευση του διαρρεύσαντος διαβαθμισμένου υλικού. Δεν συνδέεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα των WikiLeaks που ακολούθησε το 2016 ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο.

12 Παρανόηση: Υπάρχει ενεργή υπόθεση κατά του Τζούλιαν Ασάνζ στη Σουηδία.

Διόρθωση: Δεν υπάρχει ανοιχτή υπόθεση κατά του Ασάνζ στη Σουηδία. Οι κατηγορίες για βιασμό που διατυπώθηκαν εναντίον του αποτέλεσαν αντικείμενο εκτεταμένης εξέτασης και αμφισβήτησης, μεταξύ άλλων από τον πρώην Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλζερ, και ο Ασάνζ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες. Ποτέ δεν υπήρξαν επίσημες ποινικές κατηγορίες και η έρευνα της Σουηδικής Εισαγγελικής Αρχής για τον Ασάνζ έπαυσε τον Νοέμβριο του 2019 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η υπόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης κατά του Ασάνζ, η οποία βασίζεται στη δημοσίευση από το WikiLeaks διαρρεύσαντος απόρρητου υλικού, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν εναντίον του στη Σουηδία.

Πηγή: infowar.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις