23.6 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Βίντεο από τη συνέντευξη τύπου της ΟΕΝΓΕ για τα «πάμε κι όπου βγει» στην Υγεία κι «όλα στη ζωή είναι ρίσκο» του Γεωργιάδη

Πρόσφατα

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας των απεργιακών κινητοποιήσεων,  η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, παραχώρησε συνέντευξη τύπου στον «Ευαγγελισμό», το νοσοκομείο από όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να κάνει την αρχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

«Κάθε μέρα που περνάει, η κατάσταση στο βαριά τραυματισμένο από την περίοδο της πανδημίας δημόσιο σύστημα Υγείας χειροτερεύει δραματικά», σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου, στη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας με αναλυτικά παραδείγματα το δράμα που ζουν ασθενείς και υγειονομικοί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Μίλησε για τις τεράστιες αναμονές σε τακτικά ιατρεία σε βασικές ειδικότητες, που φτάνουν στους τρεις μήνες, για τις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις που έχουν σχεδόν παραδοθεί στα ιδιωτικά κέντρα κ.ά.

Τόνισε ότι το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε επίπεδο «ιστορικά χαμηλό», με συνεχείς μετακινήσεις, χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και διπλοβάρδιες, υπερεφημέρευση κ.ο.κ. Ολα εκείνα δηλαδή που έχουν ως αποτέλεσμα τη «μαζική αιμορραγία επιστημονικού δυναμικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας προς τον ιδιωτικό τομέα και το εξωτερικό, τη δραματική επιδείνωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού που πληρώνει διπλά και τριπλά για δαπάνες Υγείας».

Εξαγγελίες για «εικονικές προσλήψεις» από την κυβέρνηση

Η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σχολίασε και τις προσλήψεις που εξαγγέλλει κάθε τόσο το υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για «εικονικές προκηρύξεις», αφού με μαθηματική ακρίβεια και αυτές θα βγουν άγονες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για «600, μάξιμουμ 700 θέσεις μόνιμων γιατρών στην επόμενη προκήρυξη, σε σύνολο 6.500 τουλάχιστον κενών οργανικών θέσεων με βάση τα απαρχαιωμένα οργανογράμματα, που είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες».

Ανέδειξε ότι «μία μόνιμη θέση στο ΕΣΥ είναι η “τελευταία” επιλογή ενός νέου γιατρού γιατί γνωρίζει ότι θα εργάζεται με απάνθρωπα ωράρια, με χαμηλό μισθό, χωρίς τη δυνατότητα να ασκεί ιατρική με σύγχρονους όρους, να εξελίσσεται επιστημονικά, χωρίς ελεύθερο χρόνο να παρακολουθήσει τις εξελίξεις της Ιατρικής, να ικανοποιεί το σύνολο των κοινωνικών αναγκών του».

«Πάμε κι όπου βγει» με κάθε επισημότητα από το υπουργείο Υγείας

Μιλώντας για την πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ επισήμανε ότι «ομολογουμένως η ειλικρίνειά του ήταν αφοπλιστική», αφού τους ξεκαθάρισε ότι το έγκλημα απέναντι σε ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη θα συντελεστεί σε 3 πράξεις: Πρώτη πράξη τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, δεύτερη πράξη η δυνατότητα άνευ όρων στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο και τρίτη πράξη η ελεύθερη είσοδος ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Ειδικά για τα επί πληρωμή χειρουργεία, που είναι και άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης, η Ομοσπονδία θέτει το ερώτημα: «Ποιοι αναισθησιολόγοι θα κοιμίζουν τον ασθενή όταν υπάρχουν 280 κενές θέσεις αναισθησιολόγων σε όλη την Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 25% των οργανικών θέσεων δεν καλύπτεται, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα μόλις το 50% των οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες;».

Με τον υπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση «δίνει τη δυνατότητα σε όποιους θέλουν και κρίνουν ότι μπορούν», η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι δεν μπορεί να είναι στη διακριτική ευχέρεια ενός γιατρού, δηλαδή «ατομική του επιλογή» (εντός πολλών εισαγωγικών αφού σπρώχνεται από την κυβέρνηση να το κάνει για να ενισχύσει το εισόδημά του), το να υπερβαίνει τον μέγιστο προβλεπόμενο χρόνο εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια του ασθενούς.

«Με δεδομένο ότι η εντατικοποίηση αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο ιατρικών λαθών ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν κινδυνεύσουν ασθενείς;», τονίζει η ΟΕΝΓΕ, σημειώνοντας ότι «η εντός χειρουργείου απασχόληση δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 25 ώρες πρωινής εργασίας εβδομαδιαίως και ότι στην εφημερία ο μέγιστος ασφαλής χρόνος συνεχούς εργασίας εντός του χειρουργείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 12 έως 16 ώρες το 24ωρο».

«Η απάντηση του υπουργού Υγείας ήταν ωμή και κυνική: “Είναι …ρίσκο! Ετσι και αλλιώς όλα στη ζωή είναι ρίσκο. Ετσι και αλλιώς οι ασθενείς που περιμένουν να χειρουργηθούν χρόνια κινδυνεύουν”. Πάμε και όπου βγει δηλαδή. Η ζωή των ασθενών στα ζάρια», σημείωσε χαρακτηριστικά η Αφροδίτη Ρέτζιου.

Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι θα μειωθούν οι λίστες αναμονής και θα συμβάλουν τα απογευματινά χειρουργεία στα έσοδα των νοσοκομείων αφού θα αξιοποιούνται υποδομές των νοσοκομείων σε ώρες και μέρες που μένουν αναξιοποίητες, η Αφροδίτη Ρέτζιου σημείωσε ότι η Ομοσπονδία είναι αντίθετη στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με τα κριτήρια της αγοράς, αφού «δεν είναι λύση η αιτία που γεννά το πρόβλημα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την απογευματινή επί πληρωμή λειτουργία των απογευματινών ιατρείων». Και προειδοποίησε ότι «οι πλήρως εξοπλισμένες με χρήματα του λαού χειρουργικές αίθουσες είναι βέβαιο ότι σε μία πορεία θα παραδοθούν στον ιδιωτικό τομέα προς “αξιοποίηση”. Αυτό οραματίζονται. Ιδιωτικές κλινικές εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Επιβεβαιώνεται ότι η εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων έχει ως στόχο την απαλλαγή του κρατικού προϋπολογισμού από το βάρος της χρηματοδότησης των νοσοκομείων, για να περισσεύει “ζεστό” κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων, για προκλητικές φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις, για πολεμικούς εξοπλισμούς».

Καμιά πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία!

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό θα πέσει στο κενό. Οπως δεν έπιασε τόπο η προσπάθεια του να δεχτούμε τη φοροεξόντωση των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των μικρών επαγγελματιών για να εξοικονομηθούν δήθεν χρήματα για την υγεία και την παιδεία έτσι δε θα πιάσει τόπο και η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τον λαό εναντίον μας όταν λέει ότι για να ικανοποιήσει το αίτημα μας για αυξήσεις στους μισθούς μας, πρέπει να επιβάλλει έναν επιπλέον ΕΝΦΙΑ», ξεκαθαρίζει η ΟΕΝΓΕ απαντώντας στη χυδαία προσπάθεια της κυβέρνησης.

Και την καλεί να «τα πάρει από τις τράπεζες που δικαιούνται αναβαλλόμενο φόρο, ας φορολογήσει τους εφοπλιστές που δικαιούνται φοροαπαλλαγή. Ούτε θα δεχτούμε ο λιγότερο φτωχός να πληρώνει επιπλέον από την τσέπη του στα απογευματινά για να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τους πιο φτωχούς και τους εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα περιμένουν στις ψηφιακές λίστες αναμονής», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, τονίζοντας την απόφασή τους να κάνουν τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Επιλέγουν το δρόμο του αγώνα κόντρα στην πολιτική που παίζει στα ζάρια τη ζωή και την υγεία του λαού.

«Δίνουμε όλες μας της δυνάμεις για την επιτυχία της κλαδικής απεργίας στις 22/2 και της πανεργατικής απεργίας στις 28/2. Καλούμε το λαό να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του στα χέρια του. Εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στο πλευρό του», αναφέρουν καταλήγοντας.

Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας, μεταξύ άλλων, απαιτούν:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Οχι στη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και τη μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή Ανώνυμες Εταιρείες. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία, Πρόνοια και Κοινωνική Ασφάλιση. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου – 14ου μισθού, μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ετών 2016 – 2017. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος κι ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Από την πλευρά του ο Π. Παπανικολάου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην κατάργηση και συγχώνευση μονάδων και τμημάτων ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία και έπονται τα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναφέροντας το παράδειγμα του «Ευαγγελισμού» όπου δεν έχουν εφαρμοστεί τα πετσοκομμένα οργανογράμματα του 2012, αλλά ήδη συγχωνεύονται χειρουργικά τμήματα, ενώ οι οργανικές θέσεις  σύμφωνα με τις στοιχειώδεις ανάγκες θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερες σ’ όλα τα νοσοκομεία. Επεσήμανε τη στόχευση για πλήρη αναστολή κάθε χρηματοδότησης και διορισμού στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ σημείωσε ότι στο ερώτημα που απηύθυνε η ΟΕΝΓΕ στον υπουργό Υγείας πού πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές των πολιτών «καμία απάντηση δεν πήραμε, μόνο μισόλογα».

Η Δήμητρα Σταματέλου στάθηκε στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, σημειώνοντας «1ο ψέμα: “Το απόγευμα δε λειτουργούν τα χειρουργεία”. Δεν ισχύει.  Είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη χειρουργικής αίθουσας που γίνεται μάχη ποιό χειρουργείο θα μπει, πώς θα καθοριστεί το πρόγραμμα χειρουργείων, ποιά ειδικότητα, δεν φτάνουν τα χειρουργικά τραπέζια. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι πρωινά χειρουργεία καταλήγουν να τελειώνουν το απόγευμα, ακόμα και βράδυ. 2ο ψέμα: “Θα κάνουμε ηλεκτρονική λίστα, θα πατάξουμε τη διαφθορά”. Ολοι ξέρουμε ότι οι ηλεκτρονικές λίστες είναι διάτρητες, ήδη είναι ηλεκτρονικές οι λίστες χειρουργείου. Η αναμονή δε θα αλλάξει με την ενιαία πανελλαδική λίστα, είναι ένα κυβερνητικό τερτίπι. 3ο ψέμα: “Θα μειωθεί η αναμονή στα πρωινά χειρουργεία”. Δε θα μειωθεί, είναι ο ίδιος όγκος των ασθενών και συνεχώς αυξάνεται, έχουν διογκωθεί μετά την αναστολή χειρουργείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και υπάρχει εμπειρία από τα απογευματινά ιατρεία, ότι μια τέτοια λειτουργία είναι εις βάρος της πρωινής στα νοσοκομεία. Σε καμία περίπτωση δε μειώθηκε ο χρόνος αναμονής για ένα ασθενή που ζητάει αξονική σε δημόσιο νοσοκομείο, το αντίθετο.

4ο ψέμα: “Όποιος δεν έχει να πληρώσει, θα περιμένει τη σειρά του το πρωί”. Όλοι γνωρίζουμε ότι όποιος έχει ανάγκη θα βρει τον τρόπο, θα δανειστεί για να μπει το απόγευμα. Και το χειρότερο που επιχειρείται είναι η λογική που επανέλαβε ο υπουργός Υγείας: “Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, δεν μπορούμε να έχουμε και αναισθησιολόγους που να μην λιποθυμούν και ασφάλεια για τους πρωινούς ασθενείς”. Η λογική ότι εν έτει 2024 δεν μπορούμε να έχουμε πλήρως λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες, τόσες σε αριθμό και στελέχωση ώστε να αντιμετωπίζουν τις διευρυμένες ανάγκες που υπάρχουν στην κοινωνία, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί ούτε μέσα στα νοσοκομεία, ούτε στον ελληνικό λαό. Κανείς συμβιβασμός με τα ημίμετρα».

Η Δέσποινα Τοσονίδου αναφερόμενη στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη και «σύμφωνα με τη δήλωση του σημερινού υπουργού Υγείας το γνώριζαν ότι δεν ήταν ασφαλές, αλλά αν το έλεγαν δε θα έκοβαν εισιτήρια. Ο ίδιος μας είπε ότι πρέπει να παίρνουμε ρίσκα και η επιδίωξη του ιδιωτικού κέρδους είναι ο μόνος τρόπος για να οργανωθεί η “δημόσια” υγεία. Απέναντι σ’ αυτόν τον κυνισμό η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι ο λαός να παλέψει για να σώσει τον λαό».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το «επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχουν αναισθησιολόγοι να προσλάβει, η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ σημείωσε: «Στον ιδιωτικό τομέα οι ασθενείς χειρουργούνται χωρίς αναισθησία; Ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας έχει έλλειψη σε αναισθησιολόγους; Γιατί δεν υιοθετεί τις προτάσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, που είναι επιστημονικός φορέας και ζητά από την κυβέρνηση να προκηρύξει ταυτόχρονα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων και να πάρει μέτρα για την αύξηση των μισθών των αναισθησιολόγων ώστε να εξασφαλίζεται  και αξιοπρεπής μισθός και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες.Τα οργανογράμματα είναι απαρχαιωμένα, σύμφωνα με αυτά οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών είναι τουλάχιστον 6.500. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κενές οι 18 από τις 26 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, αλλά χρειάζονται τουλάχιστον 40 αναισθησιολόγοι για να μπορούν να λειτουργήσουν το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών με ασφάλεια για τους ασθενείς».

Πηγή: 902.gr

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις