18.7 C
Athens
Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Προς μια 4ετία υποταγής σε κυβέρνηση και εργοδότες από το προεδρείο του «νέου» Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Πρόσφατα

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Το γενικό συμπέρασμα; Μια από τα ίδια | Από το Γιώργη Χρήστου, μέλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

Το προεδρείο συνεχίζει να ελέγχεται από τη «συγκυβέρνηση ΝΔ/Ενωμένοι Δημοσιογράφοι – ΣΥΡΙΖΑ/Συσπείρωση». Στις θέσεις της διοίκησης όποιοι και όποιες ήταν πριν, πιάνουν κανονικά στασίδι τώρα. Δεν αλλάζουν τίτλους και οφίτσια

Για το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είχε προϊδεάσει η Πρωτοβουλία, εκτιμώντας σε ανακοίνωσή της ότι: «Η επόμενη ημέρα (των εκλογών) στην Ένωση Συντακτών αναμένεται να είναι συνέχεια της προηγούμενης διετίας υποταγής σε κυβέρνηση και εργοδότες με τη σφραγίδα της πολυετούς συμμαχίας κυβερνητικής και συσπειρωμένης παράταξης».

Αδιαφορία

Με λίγα λόγια, άλλα δύο χρόνια (μια τετραετία, για να δικαιολογήσουμε και τον τίτλο) οι συντάκτες και οι συντάκτριες καλούνται να δημοσιογραφήσουν, να αντισταθούν στη χειραγώγηση της ενημέρωσης, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους σε ένα εργασιακό περιβάλλον στο οποίο όσμουν οι καλά στημένοι μηχανισμοί εξάρτησης, ρουσφετιών και διαπλοκής και «ανθίζουν» η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απολύσεις, η εργασιακή εξουθένωση, οι επαγγελματικές ασθένειες, η ανυπαρξία Συλλογικών Συμβάσεων κ.λπ.

Αν και ο κλάδος εδώ και 15 χρόνια έχει ανάγκη από μια καθολική ΣΣΕ, που θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αμοιβές σε όλα τα μαγαζιά, και του ιδιωτικού τομέα, η παλιο/νέα διοίκηση αδιαφορεί προκλητικά και θα συνεχίζει (τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται).

Υπονόμευση

Κι όταν δεν αδιαφορεί, υπονομεύει άμα αναπτυχθούν συλλογικές διαδικασίες, αγώνες και απεργίες1 για αυξήσεις, ωράριο, μόνιμη δουλειά, ελευθερία του Τύπου, συλλογικές διαδικασίες ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις κ.λπ.

Όπως, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Documento. Οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας εκλήθησαν σε γενική συνέλευση, χωρίς την παρουσία του συνδικαλιστικού οργάνου τους, με την παρουσία του εκδότη Κώστα Βαξεβάνη και των διευθύνσεων εφημερίδας και μάρκετινγκ, για να καταδικάσουν άλλους δημοσιογράφους, πρώην συναδέλφους τους που είτε απολύθηκαν είτε παραιτήθηκαν το τελευταίο 6μηνο. Το έτοιμο στα συρτάρια της εργοδοσίας ψήφισμα, υπό τον τίτλο «Έως εδώ με την αθλιότητα», ο Βαξεβάνης το κρέμασε επί πληρωμή στα μανταλάκια του διαδικτύου ισχυριζόμενος ψευδώς ότι ήταν ομόφωνο (= 26 υπέρ, 6 κατά, 10 λευκό και 7 κατήγγειλαν τη διαδικασία ως αντιδεοντολογική).

Εργοδοτικά μαγειρέματα

Κι όταν δεν της περνά η υπονόμευση, τότε… μαγειρεύει για την εκλογή εργασιακού εκπροσώπου της αρεσκείας της εργοδοσίας. Όπως έγινε σε αυτές τις εκλογές με το in.gr για τον εκπρόσωπο των εργαζομένων στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Δε θα ήταν υπερβολή να γραφεί ότι… διαμορφώθηκε εκλογικός κατάλογος και αποτέλεσμα όπου… ψήφισαν «ακόμη και τα δέντρα!»

Είναι χαρακτηριστικό ότι –αν και ζητήθηκε ο κατάλογος από την Πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ισονομίας, της διαφάνειας κ.λπ. αλλά και γιατί είχε έννομο συμφέρον- η Εφορευτική Επιτροπή δεν το έπραξε. Αρνήθηκε, επικαλούμενη τα προσωπικά δεδομένα, γεγονός που καθιστά το αποτέλεσμα χαλκευμένο, με το δεδομένο ότι ήταν… προνόμιο της διοίκησης.

Τελικώς, επικράτησε η λύση… της υπεύθυνης δήλωσης, για όποιον/α εργαζόταν και ήθελε να ψηφίσει για τον εκπρόσωπο του in.gr, αλλά δεν ήταν στον κατάλογο του συγκεκριμένου Μέσου του Μαρινάκη. Περιττό να καταγραφεί το πως λειτούργησαν προς τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες όλα τα παραπάνω και δικαίως. Καμία κατηγορία εναντίον τους. Τα βέλη στρέφονται αλλού.

1 Ειδικά στην περίπτωση της απεργίας, και μόνον το άκουσμα της λέξης είναι αρκετό να πάθει φιλεργοδοτικό ντελίριο και να αρχίσει να εκτοξεύει λάσπη προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να πνίξει αυτούς/αυτές που τόλμησαν/τολμούν να διαταράξουν την «εργασιακή ειρήνη».

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ συγκροτήθηκε σε Σώμα το Δ.Σ., που εκλέχθηκε στις αρχαιρεσίες της 6ης, 7ης, 8ης, και 9ης Φεβρουαρίου 2024, ως εξής:

Πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου
Α’ Αντιπρόεδρος: Αριάδνη (Άρια) Αγάτσα
Β’ Αντιπρόεδρος: Γεώργιος Γαβαλάς
Γενικός Γραμματέας: Σταύρος Καπάκος
Ταμίας: Ευθύμιος (Μάκης) Διόγος
Ειδική Γραμματέας: Ανδρομάχη (Μάχη) Νικολάρα
Μέλη: Γεώργιος Βότσκαρης
Κωνσταντίνος Κορέλλης,
Θεοχάρης (Χάρης) Μπόλκας
[το μοναδικό νέο πρόσωπο],
Δημήτριος Τσαλαπάτης
Μαρία Ψαρά.

16 Φεβρουαρίου 2024

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις