17.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Νέα διεθνής έκκληση για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασάνζ

Πρόσφατα

H Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διοργάνωσε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 δύο διαδικτυακές ενημερώσεις σχετικά με τη δίκη του Τζούλιαν Ασάνζ, τις δικαστικές εξελίξεις και τα νομικά επιχειρήματα της υπόθεσης με στόχο την αύξηση της ευαισθητοποίησης των δημοσιογράφων αλλά και της κοινής γνώμης ενόψει των δικαστικών ακροάσεων ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Λονδίνου στις 20 και 21 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υπερασπιστικής ομάδας των δικηγόρων του Ασάνζ, η οποία εργάζεται σε συντονισμό με την Διεθνή (IFJ) και την Ευρωπαϊκή (EFJ) Ομοσπονδία Δημοσιογράφων: «αυτές οι διαδικασίες είναι κομβικής σημασίας καθώς θα καθορίσουν εάν ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόρριψη της προσφυγής του –η οποία θα μπορούσε να συμβεί την ημέρα της ακρόασης ή εντός λίγων ημερών– θα σήμαινε την εξάντληση όλων των νομικών οδών εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτό θέτει τον Τζούλιαν Ασάνζ σε άμεσο κίνδυνο αναγκαστικής έκδοσης στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο ποινής φυλάκισης έως και 175 ετών και σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω άδικων συνθηκών δίκης και κράτησης».

Παράλληλα ενόψει της δίκης αυτής η Διεθνής Αμνησία επαναφέρει την έκκληση της από τον Μάιο του 2022 με συλλογή υπογραφών (πατήστε εδώ) για την απόσυρση των κατηγοριών από τις ΗΠΑ.

Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν την κατηγορία για κατασκοπεία και όλες τις άλλες κατηγορίες εναντίον του Jullian Assange, που σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η αδιάκοπη καταδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Julian Assange για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση κατά του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Julian Assange κρατείται αυτή τη στιγμή στο Belmarsh, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της ύπαρξης ενός αιτήματος έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με κατηγορίες που απορρέουν από τη δημοσίευση απόρρητων έγγραφων, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτάσσεται ισχυρά σε οποιαδήποτε πιθανότητα έκδοσης του Julian Assange ή μεταφοράς του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στις ΗΠΑ. Εκεί, αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, όπως πιθανές συνθήκες κράτησης που θα ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης (όπως παρατεταμένη απομόνωση). Το γεγονός, ότι αποτελούσε τον στόχο μιας αρνητικής δημόσιας εκστρατείας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπονομεύει το δικαίωμά του να τεκμαίρεται αθώος και τον υποβάλλει σε κίνδυνο μιας άδικης δίκης.

Η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από τον Julian Assange ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τιμωρητέα δεδομένου ότι αντανακλά μια συστηματική πρακτική των ερευνητικών δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Η δίωξη του Julian Assange με αυτές τις κατηγορίες, θα μπορούσε να έχει τρομακτική επίδραση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία υπό τον φόβο της δίωξης.

Υπογράψτε τώρα την έκκληση και προστατεύστε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Καλέστε τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Julian Assange, που απορρέουν αποκλειστικά από τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες με το Wikileaks.

Με πληροφορίες από MediaTVNews

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις