Περιβάλλον: Καιρό έχουμε να συζητήσουμε.
Αρχιτέκτονας: Γιατί προέκυψε κάτι νέο σε θέματα Αρχιτεκτονικού- Πολεοδομικού περιεχομένου;
Περιβάλλον: Μα κάθε μέρα στα site και στις εφημερίδες δημοσιεύονται άρθρα Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού ενδιαφέροντος. Και το ΥΠΕΝ ψάχνει με αγωνία να βρει λύσεις στα προβλήματα που προέκυψαν μετά την απόφαση του ΣΤΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση.
Αρχιτέκτονας: Κοίταξε. Ο «σαματάς» που γίνεται σήμερα με θέματα Αρχιτεκτονικού και Πολεοδομικού περιεχομένου, είναι ένας «δήθεν σαματάς». Είναι «στημένος» από την Κυβέρνηση του τόπου και από τα μεγάλοιϊδιοκτησιακά και μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα, τα οποία αφού έλυσαν υπέρ τους τα θέματα της «αναβάθμισης» των κέντρων των πόλεων, αφού έλυσαν υπέρ τους τα θέματα της δόμησης με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, πίστευαν ότι είχαν βάλει σε καλό δρόμο την «τακτοποίηση των αυθαιρέτων της Κατηγορίας 5», είχαν βάλει σε καλό δρόμο την Μεταφορά του Συντελεστή δόμησης για να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετα της Κατηγορίας 5 και όχι μόνο, ήρθε το ΣΤΕ με την απόφασή του για την εκτός σχεδίου δόμηση, και αρχίζει να τους δυσκολεύει στην πραγματοποίηση των επιδιώξεών τους.
«Ξαπόλησαν» λοιπόν τα «φερέφωνά» τους να «κουρελιάσουν» και πάλι την επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας για να πετύχουν τους σκοπούς τους. Γι αυτό βλέπουμε πάλι σήμερα να δημοσιεύονται άρθρα όπου η πραγματική επιστήμη της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας «κουρελιάζεται» σε διάφορους βαθμούς για να καλύψει τους φανερούς και κρυφούς σκοπούς του συντάκτη.
Αν θυμάσαι στα χρόνια της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας τα άρθρα που τότε κυκλοφορούσαν μιλούσαν για την υποβάθμιση, σαν αυτή να έπεσε ένα πρωί από τον ουρανό και κτύπησε την περιοχή, όλοι λυπόντουσαν, απορούσανε, ψάχνανε τους λόγους αλλά δεν μπορούσαν να τους βρουν, όχι γιατί ήταν καλά κρυμμένοι, αλλά γιατί ο «εντολέας» επιθυμούσε να μη βρεθούν. Αλλιώς πως θα αγόραζε κοψοχρονιά τα ακίνητα του κέντρου. Κανείς δεν έβλεπε ότι η «υποβάθμιση» ήταν προγραμματισμένη γιατί μόνο έτσι πραγματοποιείται η «αναβάθμιση» που επεδίωκαν τα μεγαλοϊδιοκτησιακά και μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα του τόπου. Την βλέπουμε σήμερα να πραγματοποιείται σε όλο της το μεγαλείο.
Αν θυμάσαι τότε, κυκλοφορούσαν άρθρα όπου, η «μεζονέτα» η στολισμένη με «υπερβάσεις δόμησης» μακριά από την πόλη ήταν η κατοικία που εξασφάλιζε «κοινωνική ανάδειξη» με «privacy», με «κήπο» με «barbeque» με…. με….. το ότι ήταν φορτωμένη με «αυθαίρετη δόμηση», το ότι ήταν μακριά από το δημόσιο σχολείο, χωρίς δημόσια συγκοινωνία, χωρίς αποχετευτικό δίκτυο …. χωρίς …. χωρίς … πουθενά δεν το έβλεπες γραμμένο. Και για στρώματα της κοινωνίας που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν την πολυπόθητη «μεζονέτα» κυκλοφορούσαν άρθρα που σέρβιραν τον «αυθαίρετα κλειστό». «Ημιυπαίθριο χώρο» σαν χώρο ειδυλλιακό, με μεγάλο παράθυρο και θέα, κοιμάσαι και βλέπεις τη θέα σαν να είσαι στο μπαλκόνι σου λέγανε. Σπίτι σήμερα χωρίς ημιυπαίθριο χώρο είναι «λειψό», ισχυριζόντουσαν.
Τώρα που έχει αρχίσει η «αναβάθμιση», κυκλοφορούν άρθρα όπου, το διαμέρισμα το μικρότερο και από «κοτέτσι» στο κέντρο σερβίρεται με φανταχτερούς τίτλους: «Μικρό και λειτουργικό. Τα νέα έξυπνα σπίτια της Αθήνας», «Πώς ένα διαμέρισμα 22,00 τ.μ έγινε ένα πλήρες μικρό σπίτι», «Το μικρότερο σπίτι στην Αθήνα είναι 11,00τ.μ και τα χωράει όλα»…… Σήμερα τα «υπόσκαφα κτίρια» έχουν γίνει π.χ. ανώτερα από τα «υπέργεια». Σερβίρονται στα άρθρα σαν «ονειρεμένα σπίτια»., σαν «η κατοικία του μέλλοντος» και μας λένε ότι «παραδίδουν και μαθήματα Αρχιτεκτονικής». Αν είναι δυνατόν!!!
Περιβάλλον: Τι εννοείς όταν λες ότι η επιστήμη της Αρχιτεκτονικής «κουρελιάζεται»;
Αρχιτέκτονας: Της φοράνε «κουρέλια επιστημοσύνης» για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις τους. Το «πραγματικό» πρόβλημα που έχουν όμως σήμερα Κυβέρνηση και μεγαοϊδιοκτησιακά και μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα είναι ότι τα «κουρέλια επιστημοσύνης» της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας με τα οποία «στολίσανε» τους Νόμους που συντάξανε παρέα, δεν τους βοηθούν σήμερα. Έχουν «τρυπήσει και μπάζουν».
Έχει «τρυπήσει και μπάζει» το «κουρέλι» που ονόμασαν «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» με το οποίο «στολίσανε» όλους τους Νόμους αυθαιρέτων, έχει «τρυπήσει και μπάζει» το «κουρέλι» με το οποίο «στολίσανε» τον «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό», έχει «τρυπήσει και μπάζει» το «κουρέλι» που λέγεται «Νέος τρόπος έκδοσης Οικοδομικών αδειών», έχει «τρυπήσει και μπάζει» το «κουρέλι» που λέγεται «Μεταφορά Συντελεστή δόμησης», έχει «τρυπήσει και μπάζει» το «κουρέλι» της δόμησης εκτός σχεδίου, κ.α.
Έχουν λοιπόν ανάγκη σήμερα να βρουν «μπαλώματα» να «μπαλώσουν» τα «κουρέλια» που τρυπήσανε. Γι αυτό και βλέπεις ένα «σαματά» όπου όλοι ψάχνουν να βρουν πιο είναι το πιο καλό «μπάλωμα» να «μπαλώσουν» τα «κουρέλια» των Νόμων που συντάξανε. Ο «σαματάς» λοιπόν σήμερα είναι για το «μπάλωμα» αυτό επιδιώκουν Κυβέρνηση, μεγαλοϊδιοκτησιακά και μεγαλοκατασκευαστικά συμφέροντα. Να μη ξυπνήσει ο λαός και ζητήσει να φύγουν τα «κουρέλια» των Νόμων τρέχουν να προλάβουν.
🔗 To Περιβάλλον συζητά με έναν αρχιτέκτονα