Οι δημοσιογράφοι παλιοί και νέοι εργαζόμενοι στον ηλεκτρονικό Τύπο είναι αντιμέτωποι με τις χειρότερες συνθήκες στο ήδη κατακερματισμένο τοπίο με άθλιες εργασιακές συνθήκες των ΜΜΕ.
Αν και οι ιστοσελίδες καταλαμβάνουν πλέον μεγάλη το μεγαλύτερο μέρος του Τύπου και όλο και περισσότεροι δημοσιογράφοι απασχολούνται σε αυτές, τα σάιτ παραμένουν και χαρακτηρίζονται- δικαίως- ως οι «γαλέρες» στα Μέσα Ενημέρωσης.
Εξαντλητικές βάρδιες, χαμηλοί μισθοί, εντατικοποίηση και ατομικές συμβάσεις συνθέτουν το σύνηθες σκηνικό στην εργασίας ενός δημοσιογράφου σε ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει να αντιμετωπίσει την υποτίμηση της δουλειάς του και τις διαρκείς πιέσεις να “χωρέσει” τη δημοσιογραφία και ενημέρωση στο ανελέητο κυνήγι της ταχύτητας και του κλικ μπέιτ. Η ροή ειδήσεων ομοιάζει με κλασσική γραμμή παραγωγής, όπου ο συντάκτης κάθεται για τουλάχιστον 8 ώρες μπροστά σε μία οθόνη με την υποχρέωση να γράψει, ελέγξει, ανεβάσει δεκάδες θέματα. Στις σκληρές “γαλέρες” το σύστημα απαιτεί ανέβασμα από 8 έως και 16(!) θέματα ανά ώρα. Για αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας σε ένα newsroom είναι τα μυοσκελετικά και οι παθήσεις ματιών.
Στη δημοσιογραφική αργκό η δουλειά σε σάιτ αναφέρεται και ως «λάντζα», χαρακτηρισμός που δείχνει τη μεγάλη υποτίμηση της δουλειάς των συντακτών. Αν και η καθημερινή εργασία ενός συντάκτη ροής είναι απαιτητική- πρέπει να έχει καλή γνώση διαφορετικών πεδίων , πολιτικό, διεθνές, οικονομικό, επικαιρότητα, και να “ανεβάζει”- δημοσιεύει τις ειδήσεις ταχύτατα αλλά και άρτια, είναι ιδιαίτερα υποτιμημένη από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των media και κατ΄ επέκταση από τους διευθυντές και αρχισυντάκτες.
Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, το γεγονός ότι ο ηλεκτρονικός Τύπος αναπτύσσεται και πλέον απασχολεί εκατοντάδες δημοσιογράφους – η πλειοψηφία των νέων συναδέλφων εργάζεται στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ – δημιουργεί γόνιμο έδαφος για αντιστάσεις και αγώνες. Το διαπιστώσαμε την προηγούμενη σε αρκετά διαδικτυακά Μέσα όπου οι εργαζόμενοι συντάκτες πάλεψαν και κέρδισαν. Η συλλογικότητα στον χώρο δουλειάς είναι η δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι για να καταφέρουν να αλλάξουν τις συνθήκες που εργάζονται. Οι συνελεύσεις στα μαγαζιά είναι ο τόπος και ο τρόπος που μπορούν οι συντάκτες να διεκδικήσουν. Να αντιπαραθέσουν στους μιντιάρχες που προωθούν την εξατομικοποίηση μέσα από τις ατομικές συμβάσεις – που κινούνται στο όριο της νομιμότητας- με τις οποίες ο κάθε εργαζόμενος υποχρεώνεται να υπογράψει την παραχώρηση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων του στον εργοδότη. Ο αγώνας και η ενότητα είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταφέρουμε πραγματικές αυξήσεις, ανθρώπινους όρους εργασίας, και σεβασμό στη δημοσιογραφία.
Η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ πρωτοστάτησε για να γίνουν αυτά τα βήματα και να έχουν αποτελέσματα σε ενημερωτικές ιστοσελίδες και όχι μόνο (Alter Ego Media, Ποντίκι, Documento). Ο χώρος της διαδικτυακής ενημέρωσης δεν είναι πλέον ο “ασυνδικάλιστος χώρος” που ήταν στο παρελθόν και η φωνή των δημοσιογράφων άρχισε να ακούγεται. Είναι ανάγκη να δυναμώσει. Είναι ανάγκη οι αντιστάσεις που ξεκίνησαν σε μαγαζιά και κατάφεραν να κερδίσουν αυξήσεις αποδοχών να απλωθούν παντού μαζί με τη μάχη για ενιαία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτσι ώστε να μπει επιτέλους φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών.
Αυτή τη δράση δεσμεύεται ότι θα υπηρετήσει η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ ακόμα πιο δυναμικά και μέσα από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.